‘Tek yürek olmaktan daha önemlidir insan olmak’

Van depreminde yeğeni ve yengesini kaybeden HDP’li Nazmi Gür, Elazığ halkını yine en iyi Van halkının anlayabileceğini söyledi.

23 Ekim 2011’de gerçekleşen Van depreminde yeğeni ve yeğeninin annesini kaybeden dönemin BDP milletvekili olan HDP’li Nazmi Gür, “Uzun zamandır Türkiye toplumuna ırkçılık zehri akıtılıyor. Toplumda ciddi bir kutuplaşma yaratılmış durumda. Elazığ halkını en iyi anlayan yine biziz, Vanlılardır” dedi.

DEPREMLERDEN YENİ DERSLER ALMAK GEREKİYOR

Elazığ depreminin kendilerinde derin yaralara neden olduğunu söyleyen Gür, “Bu depremi duyduğumda yeniden Van depremini yaşamış gibi oldum. Çünkü o zaman ben Van’daydım ve birçok yakınımızı, insanımızı kaybettik. Yitirdiğimiz her can bizlerde derin bir üzüntü kaynağıdır. Ben Van depreminde yeğenimi ve annesini kaybettim. Benzeri bir durumu Elazığ’da yaşamış olmamız son derecede üzücü benim için. Her depremden yeni dersler çıkarmak, kurtarma çalışmalarını, tıbbı yöntemlerini yeniden gözden geçirmek gerekir” dedi.

TEK YÜREĞİN YANINDA İNSAN OLMAK ÖNEMLİ

Doğal afetlerin ülkede yaşayan insanları bir araya getirmesi gerektiğini söyleyen Gür, dünyanın neresinde olursa olsun aynı duygu ile karşılanması gerektiğini belirtti. Ancak tek yürek olmaktan önce insan olmanın daha önemli olduğuna dikkat çeken Gür şunları söyledi: “Böyle durumlarda şovenizme, ırkçılığa, öfkeye, düşmanlığa yer yoktur. Nerede olursa olsun biz aynı duyguyu yaşarız. Van depreminde dünyanın her yerinden yardımlar geldi ama bazı kolilerde bizleri derinden üzen, mesajlar içeren şeyler gönderildi. Biz bunları çok önemsemedik. Edirne’den, Antalya’dan gelen yardımlar da oldu. Hala kayyum atanmayan yerel yönetimler duyarlılık ve sorumlulukla harekete geçtiler. Oradaki kurtarma çalışmalarına katılmak için bütün gücünü seferber edip çağrı beklediler ancak maalesef AFAD’dan ve merkezi hükümetten bir çağrı gelmedi. Bunun üzerine Van depremi ve savaş bölgelerinden gelenler için kampanyaları düzenledik. Bu deneyimle ve hassasiyetle hareket ettik. Arkadaşlarımız Elazığ sınırından geri çevrildiler. Biz bu ayrımcılığı reddediyoruz. Halkımıza yardım etmemiz engellenemez. Ne şimdi ne de daha önce bu durumlar üzerinden oy devşirecek, propaganda yapacak bir parti değiliz. Yaraları sarmak için katkı sağlamak bizim için önemlidir. Destek olmaya bütün imkanlarımızla hazırız. Bizi durduranlar yardımı reddedenler bu halkın önünde utançla duracaklardır.”

ELAZIĞ HALKINI EN İYİ VAN HALKI ANLAR

HDP’nin yardımlarının ile alınmamasına ilişkin de Gür, “Daha geçen gün mikrofonu açık unutan Elazığ Valisi’nin depremden nasıl algı çıkardığı görüldü. Bu büyük bir utançtır. Halkın karşısına nasıl çıkacak? İktidarın bu tarz yaklaşımları afetlerden oy, propaganda devşirmesi gerçekten utançtır. Elazığ’da yaşanan bu olay karşısında bu tür bir sorgulamaya gitmesi son derecede yanlıştır. Elazığ tepeden tırnağa insandır. Orada yaşayan insanlarla fikriniz birdir. Onları en iyi anlayan bizleriz, Van halktır. Sonuna kadar ırkçılığa karşı olduğumuzu da bu vesile ile söylemek isterim” şeklinde konuştu.