Güney Afrika’nın Cap Town kentinde yapılan 24. Sosyalist Enternasyonal Kongresi’nde, Kürt Çalışma Grubu aktifleşirken, sonuç bildirgesinde Kürtlerin tüm siyasi haklarının tanınması istendi. Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı bildirgeye yansımazken, Kürt çalışma grubunun bu yönlü çalışabileceði vurgusu dikkat çekti.
“Yeni bir enternasyonalizm ve yeni bir dayanışma kültürü için” sloganı ile 30 Aðustos-1 Eylül tarihleri yapılan 24. Sosyalist Enternasyonal (SE) Kongresi’nde BDP ve SE’ye üye diðer Kürt partileri, Kürtlerin ulus olarak kendi kaderini tayin hakkının sonuç bildirgesine eklenmesini istedi. Bu da kongrede hararetli tartışmalara konu oldu.
BDP heyetinde bu yıl eşgenel başkan Gültan Kışanak, milletvekili Nazmi Gür, BDP Avrupa temsilcisi Eyyüp Doru ve Güney Afrikalı iki temsilcisi yer aldı.
Eyyüp Doru’dan alınan bilgilere göre, bir tek CHP heyeti bu öneriye karşı çıkarak, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının bölgede sorunlar yaratacaðını savundu.
TÜM SÝYASÝ HAKLAR TANINSIN
Öneri, SE üyeleri olan BDP, Güney Kürdistan’dan YNK ve Doðu Kürdistan’dan PDK-I ile SE Gençlik Örgütü tarafından sunuldu. Doru, öneriye CHP dışında karşı çıkan olmadıðını belirtti. Kongrenin son gününde yapılan bu önerinin geçmesi için BDP ve diðer Kürt örgütleri ısrarını sürdürdü. YNK’den Mele Bextiyar, yaptıðı konuşmada kendi kaderini tayin hakkının BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nde yer aldıðını belirterek öneriyi savundu.
Görünürde sadece CHP karşı olmasına raðmen sonuç bildirgesinde Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı yer almazken, “Sosyalist Enternasyonal, BM ve uluslararası kurumlar Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi ve Kürtlerin tüm siyasi haklarının tanınması için çalışacaðı” yönünde ifadeler eklendi.
SE, hükümet dışı bir örgüt olarak BM nezdinde “danışmanlık” statüsüne sahip ve uluslararası düzeyde çok sayıda örgütle birlikte çalışıyor.
KÜRT ÇALIŞMA GRUBU AKTÝFLEŞTÝ
Kongrede Kürt Çalışma Grubu’nun aktifleştirilmesi de kararlaştırıldı. SE bünyesinde 1999’da Kürt çalışma grubu oluşturulmuş ancak bir kaç yıl sonra Ýsveçli eski başkanının hayatını kaybetmesi ardından bu grup daðılmıştı.
Çalışma grubunun aktifleştirilmesi önerisi SE’deki Kürt partiler tarafından yapıldı. 30 Aðustos Perşembe günü SE’ye üye ve davetli olarak katılan tüm Kürt partileri akşam yemeðinde buluştular. Aralarında BDP’nin yanı sıra SE’ye üye YNK ve Ýran KDP’si ile davetli olarak katılan KDP (Güney Kürdistan) ve Komala’dan 20 kişi yemekte bir araya geldi.
Doru, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı her ne kadar bildirgede yer almasa da, Kürt Çalışma Grubu’nun bu yönlü bir çalışma yürütebileceðinin belirtilmesi dikkat çekti. Doru, “SE’de Kürt çalışma grubu, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı için çalışabilir” dedi.
KÜRT SÝYASÝ TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN
Sonuç bildirgesinde ayrıca tüm Kürt siyasi tutsakların serbest bırakılması istendi. BDP Eşgenel Başkanı Kışanak, kongrenin son gününde yaptıðı konuşmada sorunun çözümü için siyasi tutsakların serbest bırakılması gerektiðini kaydetti. “BDP olarak, demokratik siyasete ve barışçıl çözüme inanıyoruz. Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülebilir” diyen Kışanak şu önerilerde bulundu: “Demokratik Kürt siyasetine yönelik operasyonlara son verilmeli; başta milletvekili ve belediye başkanları olmak üzere politik tutuklular serbest bırakılmalı. Savaş politikalarından vazgeçilerek, müzakere yöntemine geri dönülmeli. Çözüm konusunda önemli bir konuma sahip olan Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalı. Demokratik, çoðulcu yeni bir anayasa yapılarak, Kürt halkının temel hakları da güvenceye alınmalı. Yine 6 BDP milletvekili gibi, diðer partilerin de 3 milletvekili tutuklu. Bu durum demokrasi adına bir utançtır. Tutuklu milletvekilleri derhal serbest bırakılmalı. Bu toplantıdan da bu konularda güçlü bir çaðrı çıkmasını bekliyoruz.”
KIŞANAK: KÜRTLERÝN ÖZERKLÝÐÝNE DESTEK BEKLÝYORUZ
Kongrede Suriye’deki Kürtlerin durumu tartışıldı. Kışanak “BDP olarak Suriye’deki Kürtlerin izlediði bu politikayı destekliyoruz” diyerek özerkliðe destek istedi. Kışanak şöyle dedi: “Suriye’de demokratik bir deðişim isteyen tüm ülkeleri, Suriye’deki Kürtlerle ilişki kurmaya ve destek sunmaya davet ediyoruz” çaðrısını yaparken, şu ifadeleri kullandı: “Kürtleri dışlayarak, Suriye’de demokratik bir rejim inşa etmek imkansızdır. Türkiye’nin ve bazı uluslar arası güçlerin, Suriye’ye yönelik askeri müdahale yanlısı bir politika izlemesini de doðru bulmuyoruz. Halkların kendi gelecekleriyle ilgili kararları, kendilerinin vermesi gerektiðine inanıyoruz. Askeri bir müdahale, işleri iyice içinden çıkılmaz bir hale sürükleyebilir. Bu kongreden Suriye’de demokratik deðişimi ve Kürtlerin özerklik haklarını destekleyen bir karar çıkmasını umut ediyoruz.”
BDP’NÝN STATÜSÜ YÜKSELDÝ
Her kıtadan 161 parti ve siyasi organizasyonu bünyesinde toplayan, sosyal demokrat, sosyalist ve işçi partilerinden oluşan SE, her dört yılda bir kongresini topluyor. Kongreye SE üyesi tüm ülkelerin hükümet başkanları, liderler, delege partiler ve konuklar katıldı.
24. kongrede Luis Ayala yeniden genel sekreterliðe seçilirken, 31 başkan yardımcısı arasında Ortadoðu’dan Irak Devlet Başkanı ve YNK lideri Celal Talabani yerini korudu. Bu kongrede Avrupa Kıtası’ndan seçilen başkanlar arasına bu kez CHP lideri Kemal Kılıçdaroðlu da girdi.
Kongrede BDP’nin statüsü de yükseltildi. SE’de önce “davetli”, sonra “gözlemci” olan BDP’nin statüsü de bu kongre ile tam üyelikten önceki aşama olan “Danışma” statüsü çıkartıldı. Bundan böyle kararlar alınırken, BDP’ye danışılacak. Ancak BDP, kongreden kongreye deðişen bu statünün tam üyeliðe taşınma sürecinin hızlanması için yedi ay sonra yapılacak SE başkanlık konseyi toplantısında konuyu gündeme getirmek istiyor.