Soçi’deki üçlü zirvede hangi mesajlar verildi?

Suriye'de DAİŞ'in yenilgisi ardından Rusya'nın Soçi kentinde Çarşamba günü üçlü bir zirve gerçekleşti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Bu toplantı savaş sonrasına hazırlık olarak değerlendirildi. Putin, zirveden önce 20 Kasım'da aynı kentte Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad'ı da ağırladı.

Yaklaşık iki saat süren zirveden sonra Putin, "krizin çözümünde yeni bir aşamaya geçildi" dedi. Putin, bu sürecin kolay olmayacağını söylerken, "Suriye hükümeti dahil tüm katılımcıların uzlaşısı ve taviz vermesini gerektirecek" dedi.

Putin, bunların hangi tavizler olduğu konusuna açıklık getirmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye krizine çözüm için bir Halklar Kongresi organize edilmesini de önerdi.

Putin'e göre bu kongre, Cenevre çözüm süreci için bir dürtü görevi görecek. Cenevre görüşmelerinin 28 Kasım'da yeniden başlaması bekleniyor.

Putin Halklar Kongresi için bir tarih vermedi ancak, çözüm için gerçek bir şans olarak gördüğünü söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye krizinin sona ermesinde yeni bir perspektif gördüklerini belirtti.

Ruhani, "Bu ülkede meşru hükümetin onayı olmadan Suriye topraklarında yabancı askeri bir varlığı sürdürmenin artık bahanesi kalmadı" ifadelerini kullandı. Ruhani, bu sözleri ile hangi güçleri kast ettiği konusunda ayrıntı vermedi. Ancak özellikle ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonu ima ettiği şeklinde yorumlandı.

ERDOĞAN’IN TEK ŞARTI KÜRTLER

Türk askeri güçleri de, Suriye hükümetinin resmi bir onayı olmadan işgalci bir güç olarak Suriye'de varlık gösteriyor.

Zirvede yer alan Erdoğan'ın ise tek şartı Kürtlerin dışlanması oldu. Bunun bir karşılık bulup bulmadığı konusunda resmi bir açıklama gelmedi.

SURİYE REJİMİ TOPLANTIYA HAZIR

Suriye Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak Soçi'de muhaliflerle bir toplantıya katılmaktan yana olduklarını bildirdi.

Bakanlık, "Suriye, kendi egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyan ve Suriyeli kanı dökülmesine son vermeye katkı sağlayan tüm siyasi eylemleri destekler" dedi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, hükümetin Soçi zirvesinin sonuçlarını olumlu karşıladığını belirtti.

PARÇALI VE ZAYIF "MUHALİFLER" BİRLİK ARAYIŞINDA

Soçi'deki zirveye paralel olarak Suudi Arabistan farklı muhalif grupları Riyad'da topladı. Suudi Krallığı, Cenevre görüşmeleri öncesi bu grupların ortak bir pozisyona sahip olmasını sağlamaya çalıştı.

Ancak muhalefet olarak sunulan kanat, kendi içerisinde son derece parçalı ve zayıf durumda.

Toplantıdan iki gün önce bugüne kadar Cenevre'de muhalefetin temsilcileri olarak gösterilenler istifa etti. Aralarında Riad Hicab da var.

Yüksek Müzakere Komitesi'nin üst düzey bir yetkilisi, AFP'ye verdiği demeçte Esad'ı Suriye'nin geleceğinde görmek istemeyen bir kişinin dışlandığını söyledi. Sözkonusu yetkili Rusya'nın bu konuda Suudi Arabistan'a baskı yaptığını söyledi.

Riyad, İstanbul, Kahire ve Moskova merkezli gruplar var ve bu gruplar farklı listeler halinde 8'inci Cenevre görüşmelerine katılacaklar.