Sivas’ta yoðun ‘güvenlik’ önlemleri alındı

Sivas’ta yoðun ‘güvenlik’ önlemleri alındı

Dün yaptıðı açıklamada “Mevlana Meydanı'ndan öteye kimseyi geçirmeyeceðim” diyerek ortamı geren Vali Kolat’ın emriyle Sivas’ta yoðun ‘güvenlik’ önlemleri alındı. Anma programına katılmak ve Sivas davasının zaman aşımına uðradıðı yönünde verilen kararı protesto etmek için birçok ilden Sivas’a gelen binlerce kişi, kentin giriş-çıkışlarında oluşturulan arama noktalarında durdurularak GBT kontrolünden geçirildi. Kentin birçok noktasına polis bariyerleri kurulurken, kente çevre illerden yaklaşık 2 bin polisin getirildiði öðrenildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneði tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin radikal Ýslamcılar tarafından yakılması ve 33 aydının dumandan boðularak yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan katliamın üzerinden 19 yıl geçti. Katliamın 19’uncu yıldönümü çerçevesinde Türkiye genelinde etkinlikler düzenlendi. Sivas’ta düzenlenecek olan anma programına katılmak için ise aralarında birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü üyeleri ve temsilcileri ile katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları Sivas’a gelmeye devam ediyor. Ayrıca bu yıl BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş bir grup milletvekili ile Sivas’ta olacaðını açıklamıştı.

Sivas Valisi Ali Kolat’ın emri ile kentte yoðun ‘güvenlik’ önlemleri alındı. Kentin giriş-çıkışlarında oluşturulan noktalarında 29 Haziran Cuma gününden devam eden aramalar dün geceden itibaren arttırıldı. Çevre illerden anma programına gelenler durdurularak GBT kontrolü yapıldı. Pankartların açılarak kontrol edildiði aramalarda, tahta ve demir pankart sopalarına el konulmak istendi.

Kamulaştırıldıktan sonra Sivas Ýl Özel Ýdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının bulunduðu sokaða çıkan ana ve tali sokaklar ile caddeler trafiðine kapatıldı. Eski otel binası önü başta olmak üzere birçok noktaya polis barikatı kurulurken, bina içerisine de çok sayıda çevik kuvvet polisi ile özel tim ekipleri yerleştirildiði ve kente çevre illerden yaklaşık 2 bin polisin getirildiði öðrenildi.

Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Mersin, Diyarbakır gibi birçok ilden gelen binlerce kişi sabahın erken saatlerinde Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı Sivas Şubesi ve hemen önündeki Ethembey Parkı’nda toplanmaya başladı. Gelenler arasında sanatçılar Erdal Erzincan, Tolga Sað we Pınar Sað'da bulunuyor. Taşıdıkları dövizler ve açtıkları pankartlarla “Ýnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz! Zaman aşımını tanımıyoruz” diyen kitle buradan Madımak Oteli önüne yürüyecek.

Sivas Valisi Ali Kolat ise dün yaptıðı açıklamada, anmaya katılmak üzere kent dışından gelenler arasında "taşkınlık yapacak gruplar olduðu duyumu aldıkları"nı iddia ederek, "Mevlana Meydanı'ndan öteye kimseyi geçirmeyeceðim. Eðer isterlerse yalnızca ailelerden temsilcileri içeri alacaðım" dedi.

Polis, önceki yıl anma etkinliðine katılan kitleye gaz bombası ile müdahale etmişti.

SÝVAS ÝÇÝN ADALET ARAYIŞI BÝTMÝYOR

Sivas’ta, “Pir Sultan Abdal Kültür Şenlikleri” kapsamında Madımak Oteli’nde bulunan 33 aydının katledilmesinin ardından açılan Sivas davasının bulunmayan sanıkları hakkında 14 Mart’ta Ankara 11'inci Aðır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen dava, "Sivas olayları insanlık suçudur" görüşünü kabul etmeyen mahkemenin “zaman aşımı” kararıyla düşürülmüştü. Zaman aşımı tepki toplarken, Sivas sanıklarından Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş için ayrı bir davanın da devam ettiði ortaya çıkmıştı. Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te Madımak Katliamı sonucu 33 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin, 3 firari sanıðın duruşması 29 Haziran günü 11. Aðır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Önceki davanın zaman aşımından düşürülmesinin ardından, Sivas’ta yaşamını yitirenlerin yakınları ve Sivas avukatlarının da müdahil olduðu davada, ailelerin avukatlarından Şenal Sarıhan duruşmada, ‘kırmızı bültenle’ arandıðı iddia edilen sanıkların ‘Sıkı bir araştırmayla bir an önce yakalanmasını’ talep etmişti. Duruşmada, Av. Sarıhan’ın, Bakan Ergin’in sanıklar için ‘Kırmızı Bültenle’ arandıðı ifadelerini bir basın açıklamasında kullandıðını hatırlattı ve aranıp aranmadıklarını sordu. Duruşma hâkiminin ise böyle bir bültenin olmadıðını söylemesi dikkat çekmişti. Mahkeme, sanıklar hakkında başka dava bulunup bulunmadıðının ve ‘Kırmızı Bülten’ düzenlenip düzenlenmediðinin Adalet Bakanlıðından sorulması ve Sanık Karataş hakkında yakalama emrinin infazı ve sanıðın yurt dışında bulunup bulunmadıðının araştırılması için müzekkere yazılması kararlarıyla 28 Eylül 2012 tarihine ertelenmişti.