Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

Sivas Katliamı'nın 25'inci yıl dönümünde hayatını kaybedenler anıldı. Anmalarda bir kez daha "Madımak utanç müzesi olsun” talebi dillendirildi.

Sivas Katliamı'nın 25'inci yıl dönümü nedeniyle çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütünün katılımıyla Tandoğan Meydanı'nda miting düzenlendi. Onlarca kişinin katıldığı mitingde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yer aldı.

Yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Sekreteri Onur Şahin, katliamın organize bir şekilde işlendiğini belirtti. Şahin, "Bu katliam yapılırken dönemin belediye başkanı Temel Karamollaoğlu katliam sırasında' Gazanız mübarek olsun' diyerek teşvik etti. Askerler otelin önünden çekip gittiler. Bugün burada binlerce polis var ama o gün orada tek polis yoktu. O gün namaz çıkışında devlet o kalabalığı yönlendirdi. O katliamı yapanlardan biri 14 gün sonra evlendi. Biri devletten işe girdi, biri askere gitti. O yüzden organizeli diyoruz. Madımak insanlık suçudur. İnsanlık suçu zaman aşımına uğramaz. Sadece Aleviler değil. Bütün farklılıklar hedef alındı. Bugün Roboski Sivas'tır. Çocuklarımızın ölüsü buzdolabında saklandı. Bir annenin cenazesi günlerce yerlerde kaldı." ifadelerini kullandı.

Ardından yaşamını yitirenlerden Gülsüm Karababa'nın yakını Nilgün Karababa söz aldı. "Bu dava 25 yıldır sadece Türkiye sınırları içinde hapsedildi. Bir türlü AİHM'e götürülmedi. Biz 25 yıldır hala bu katliamı yapanların peşindeyiz. Bu ülkede acılarımızı birleştirmek ve yan yana durmak zorundayız. Çünkü hiçbirimizin can güvenliği yok" diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Yönetim Kurulu üyesi Müslüm Metin de "Bizim talebimiz bellidir. Diyoruz ki Madımak utanç müzesi olsun. Bu dava mahşere kalmasın. Bu katliamı yapanlarla mutlaka yüzleşilecek" dedi. Konuşmaların ardından Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin önceki Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajları okundu.

Miting semah gösterisiyle devam etti.

ÇORLU’DA DA EYLEM

orlu Kadın Platformu, Çorlu Heykel Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. “2 Temmuz ateşi yanmaya devam ediyor unutmadık unutmayacağız unutturmayacağız” yazılı pankartın açıldığı açıklamaya Alevi kurumları, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Sivas katliamının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen hafızalardan silinmediğini belirten Çorlu Kadın Platformu üyesi Hicran Korkmaz, “Sermaye devleti sömürücü düzenini korumak için birçok katliam düzenledi. Seçim zamanlarında Alevi halkını oy sandığı olarak gören düzen partileri asla Alevi sorunu çözmeyi istememişlerdir. Dün Sivas, Maraş, Gazi’de katledenler bugün işçilere, emekçilere, Kürt ulusuna, kadınlara, çocuklara saldırmaya, baskı uygulamaya devam ediyor. Bugün içinde bulunduğumuz karanlık günler o gün ışığı elimizden alanların eseridir. O gün Pirimiz Pir Sultan Abdal heykelini yerlerde sürükleyenler bugün KHK ve OHAL ile halkı açlığa ve sefalete sürüklüyor. Gelecekte yeni katliamların yaşanmaması için susmuyoruz. Hesap sormaya devam ediyoruz” diyerek Madımak katliamında hayatını kaybedenleri unutmayacaklarını belirtti.