Sınırlar sadece Kürtlere yasak!

Van’da halka sınır ticaretini ve sınırları kapılarını yasaklayan devlet, özel politikalarına malzeme yaptığı göçmenlere ise ardına kadar açık bırakıyor. Van’a son bir yıl içinde binlerce göçmen geldiği öğrenildi.

Van’da son yıllarda mülteci sayısında büyük bir artış gözleniyor. Hemen hemen her gün yüzlerce mülteci hiçbir engelle karşılaşmadan sınırı geçerek Van geliyor. Mültecilerin büyük bir kısmı "insan tacirleri" tarafından getirilirken, bir kısmı ise devlet eliyle getiriliyor. Devlet eliyle getirilenler, rejimin özel politikalarının hizmetine sokuluyor. Demografik değişim ve koruculaştırma bu politikaların merkezinde yer alıyor.

Bugün Van’da binlerce mülteci bulunuyor. Gelen mültecilerin büyük bir kısmı Van’da kalırken, geri kalanlar, Bitlis, Ağrı ve diğer Kürt illerinde yerleştiriliyor.

Türk devleti son dönemlerde güvenlik ve kaçakçılık bahanesiyle Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi ile Van’ın Çaldıran ilçesinin Doğu Kürdistan sınırı boyunca duvar örmüş durumda.

Van’ın Özalp, Başkale; Hakkari’nin Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde ise sınırda yüzlerce kalekol ve karakol yapıldı. Özellikle sınır "güvenliği" ve sınırda "kaçakçılığı" önleme bahanesi ile Türk devleti, İran devletiyle hemen hemen her hafta toplantı yapıyor. Yapılan toplantılar sonucu Kürt halkına sınır ticareti yasaklanırken, mülteci akışına ise bir devlet politikası olarak dikkat çekiyor.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN ÇOĞU KADIN VE ÇOCUK

Van gelen mülteci yoğunluğundan dolayı, bazen trajik olaylar da yaşanıyor. 18 Temmuz'da Van kent merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki Özalp ilçesinde meydana gelen kazada 17 mülteci hayatını kaybetti, 50’si yaralandı. Kazada yaşamını yitirenlerin büyük bölümünü kadın ve çocuklar oluşturuyordu. Van’da 2019 yılının ilk 7 ayında onlarca mülteci çeşitli nedenlerden dolayı yaşamını yitirdi.

Güney ve Doğu Kürdistan’a komşu olan Van kenti, yoğun mülteci akınına uğruyor. Yaşları 15 ile 25 yaş arasında değişen mülteciler genellikle Afganistan, İran, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerden geliyor. Van’a gelen binlerce mülteci AKP tarafından daha sonra Van ve Bitlis kentlerine yerleştirmişti. AKP hükümetinin bundan kısa bir süre önce de Ukrayna'dan yaklaşık 250 Gergavuz Türkünü Bitlis'in Adilcevaz ilçesine, birçok Kırgız ailesini de Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne yerleştirdiği ortaya çıkmıştı.

HALK TEPKİLİ

Van’a son dönemlerde yoğun şekilde mülteci gelmesine halk da tepki göstermeye başladı. AKP’nin mültecileri, bilinçli bir politika sonucu Kürt kentlerine getirdiğini dile getiren bir kent sakini, AKP'nin, hem bölgenin demografisini değiştirmek, hem de kendisine bağlı milis gücü oluşturmak istediğini söyledi. Erciş halkının köylerini ve verimli topraklarını Kırgızlara veren Türk devleti, daha sonra Kırgızları korucu yaprak PKK'ye karşı kullanmıştı.