‘Sermayeyi koruyan düzenin yaydığı tehlike daha can alıcı’

DİSK Amed Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz, koronavirüs salgınını fırsat bilerek işçi ve emekçilerin işlerine son veren patronlar ve onları koruyan hükümete tepki gösterdi.

Türk hükümeti, Covid-19 pandemisine ilişkin ilk vakaların resmi olarak duyurulmasından sonra ekonomik alanda kimi tedbirleri gündeme getirdi.

Ancak söz konusu tedbirler, işçi ve emekçileri kapsamaktan ziyade patronları ve sermayelerini korumaya yönelikti.

Salgın sırasında daralmaya giden işletmelerin bir kısmı işçileri işten çıkarırken, bir kısmı da ücretsiz izin dayatmasında bulundu.

ANF’ye konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz, koronavirüsü salgınından önce de tüm işyerlerinde ve atölyelerde olumsuz çalışma koşulları olduğunu hatırlattı.

Gürbüz, bugün virüs salgınından kaynaklı alınan önlemlerin hiçbirinde işçiler ve emekçilerin gözetilmediğini vurguladı.

'VİRÜS ÖLDÜRMESE DE DÜZEN ÖLDÜRÜYOR'

Gürbüz, fabrika ve atölyelerde gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yapılan uyarılar insanların evden çıkmamaları yönündedir. Dışarıda ise birbirlerine mesafeli olmaları salık veriliyor. Ama emekçiler için alınan herhangi bir önlem göremiyoruz. İnsanlar birbirlerine yaklaşmamaları ve hatta evlerinden çıkmamaları söylenirken, buradan atölye ve fabrika sahalarında çalışan işçilerin ne koşullarda çalıştığını ne yazık ki kimse umursamıyor. Topluma yapılan tüm çağrılar emekçilere de yapılmalıdır. Onların da tedbirleri dikkate alınmalı ve ona göre bir ortam hazırlanmalıdır. Böylesi bir süreçte her sektörden maalesef binlerce işçi ve emekçi işsiz kaldı. Çalışanların bu durumda düşünmesi gereken canları iken, onlar aşını kaybetme korkusunu da yaşıyorlar. En son bir tır şoförü olarak çalışan arkadaşın dediği gibi 'Virüs öldürmese de bu düzen öldürüyor'. O yüzden de bugün genel olarak baktığımızda virüsün yaydığı tehlikeden ziyade bu düzenin yaydığı tehlike daha çok can alıcıdır."

İŞÇİLERİ KAPSAYAN DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR

Toplumu etkileyecek her doğal afet veya gelişmelerde fırsatçılığın kol gezdiğini ifade eden Gürbüz, şöyle konuştu:

"Bu tür gelişmeler yaşanmadan işverenler çalışma koşullarını her emekçi için iyileştirmeleri gerekiyordu. Ne yazık ki her zaman olduğu gibi, bu durumu da fırsata çevirenler oldu. İşten çıkarmaya ve ücretsiz izne çıkarmaya çalışıyorlar. Yetkililerin bu tür denetimleri yapma ve gerekli tedbirleri almak zorunluluğu var. İktidar, sermayenin istediğini yapmakla yükümlü bir kurum değildir. Çalışmakta olan işçiyi değil işvereni koruyan düzenlemeler yapan iktidar, bir an önce yaşamın temel taşları olan işçi ve emekçileri kapsayan düzenlemeler yapmalı. Düzenlemelerin de işçi ve emekçilerin mağduriyetlerini giderecek düzenlemeler olmalıdır. Yaşanan bu süreçte hiçbir emekçi işini kaybetme korkusu yaşamamalıdır."