Sarıyıldız: 2013 bütçesi savaş bütçesidir

Sarıyıldız: 2013 bütçesi savaş bütçesidir

Tutuklu BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, askeri harcamaların şeffaf ve izlenebilir olması, bütçenin hazırlanmasında demokratik süreçlerin işlemesi ve sendikalar ile demokratik kitle örgütlerinin de bütçe hazırlık süreçlerine dahil edilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Sarıyıldız, BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken aracılıðı ile verdiði soru önergesinde Türkiye’de askeri harcamaların STK’ların ve hatta parlamentonun denetimine yeterince açık olması talebinin, demokratik bir istem olduðuna dikkat çekti. Türk ordusunun 2000 yılından bu yana 2011’de ilk kez personel mevcudunu açıkladıðına işaret eden Sarıyıldız, “Askeri harcamaların parlamento tarafından denetimi konusunda kısıtlamalar devam etmektedir. Örneðin, 2011 yılında kamu idarelerinin TBMM’ye sundukları ödenek cetvelleri içinde Milli Eðitim Bakanlıðı’nın ki 41 sayfa, Saðlık Bakanlıðı’nınki 24 sayfa, Emniyet Genel Müdürlüðü’nünki 28 sayfa, Ýçişleri Bakanlıðı’nın ki 12,5 sayfa iken Milli Savunma Bakanlıðı’nın 2,5 sayfa ve Jandarma Genel Komutanlıðı’nın ödenek cetvelinin 2 sayfa olduðunu görmekteyiz. Askeri harcama yapan idarelerin ödenek cetvellerinin bu derecede sınırlı bilgi içermesi gerek askeri harcamalar üzerindeki parlamento denetimini gerekse sivil toplum kuruluşlarının bu harcamaları izlemesini kısıtlayan bir unsur olmaktadır. Başbakanlıðın örtülü ödenek harcaması toplamı, Başbakanlık faaliyet raporlarında açıkça görülebilmektedir. Bu harcamaların askeri harcamalara yönlendirilen kısmı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır” diye belirtti.

TÜRKÝYE EN YÜKSEK ASKERÝ HARCAMA YAPAN 14. ÜLKE

Sarıyıldız, tüm dünya ülkeleri için askeri harcamaları hesaplayıp ilan eden Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü ‘nün (SIPRI) verilerine göre Türkiye’nin dünyada en yüksek askeri harcama yapan 14. ülke konumunda olduðuna dikkat çekti. Askeri kurumların personel harcamaları ve bu personelin ihtiyaçlarına yönelik mal ve hizmet alımları bir arada düşünüldüðünde harcamaların % 75’ini oluşturduðunu vurguladı. Askeri harcamaların sadece yüzde 5 azaltılmasıyla 12,5 milyon sigortasız vatandaşın genel saðlık sigortası priminin devlet tarafından ödenebileceðine ve 1 milyon göreli yoksul haneye de ayda 295,5 TL düzenli gelir verilebileceðine altını çizen Sarıyıldız, “Askeri harcamaların yüzde 20 azaltılmasıyla ise 12,5 milyon sigortasız vatandaşın genel saðlık sigortası primi devlet tarafından karşılanabilir ve 1,5 milyon yoksul haneye ayda 465,4 TL düzenli gelir desteði verilebilir” diye kaydetti.

“2013 Bütçesi”nin de bir savaş bütçesi olduðuna vurgu yapan Sarıyıldız, Milli Savunma Bakanlıðı, Jandarma Genel Komutanlıðı, Sahil Güvenlik, Ýç işleri Bakanlıðı, Emniyet Genel Müdürlüðü, MÝT, Cezaevleri Genel Müdürlüðü gibi kurumlara 52,3 milyar Lira ayrıldıðına işaret ederek, bu kurumların bütçesinin Hazine ve Maliye Bakanlıðından sonra ikinci sırada yer aldıðını ve bu payın MYB’nin % 13’üne tekabül ettiðine deðindi. Saðlık harcamaları için ayrılan 16, 7 milyar TL’lik pay ise askeri ve güvenlik harcamalara ayrılan bütçenin üçte biri kadar olduðunu hatırlatan Sarıyıldız, “ 2013 bütçesi bir asker, polis ve cezaevleri bütçesidir. Savaş bütçesi, adaletsiz toplanan vergilerin savaşa ve ranta aktarıldıðı, eðitim ve saðlık hizmetlerinin yok edildiði bütçedir. Silahlanma, şiddet ve savaş politikalarına dayanan bütçe anlayışından vazgeçilmelidir. Çünkü güvenlik ve silah harcamaları, toplumsal barış ve adaletin saðlanmasını tehdit eder” diye vurguladı.