Fransız Le Figaro gazetesine mülakat veren PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Biz ayaklanmada yer alıyoruz. Kürtler Suriye rejimine karşıdır ama çatışmalarda yer almak istemiyoruz çünkü bu kör bir çatışmadır dedi.
Batı Kürdistanın en büyük partisi PYDnin Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürtlerin Suriye çatışmasında her iki tarafa da mesafeli durma politikasını anlattı.
Ýlk kez isyancılar ile Kürtler arasında Halepte çatışmalar yaşandı. Kürtler Suriye rejiminin yanında mı mücadele ediyorlar? sorusuna Müslim şu yanıtı verdi: Sözkonusu olan bir kazaydı. Özgür Suriye Ordusu tek bir bloktan oluşmuyor. Halepte Kürtlere saldıranlar, Türklere yakın olan ve Özgür Suriye Ordusu ile resmi ilişkisi olmayan Salih Bedrettin tarafından yönetilen bir Kürt gruba baðlılar. 12 kadar militanımızın ölümüne mal olan bu olay çözülmek üzere.
ÇÖZÜM ÝÇÝN SÝYASÝ ÇABALARI DESTEKLÝYORUZ
Müslim, PYDnin Kürtleri neden Başar El Esad karşıtı ayaklanmaya katılmıyor? şeklindeki soruya da şu yanıtı veriyor: Biz ayaklanmada yer alıyoruz. Kürtler Suriye rejimine karşıdır ama çatışmalarda yer almak istemiyoruz çünkü bu kör bir çatışmadır. Askeri çözüm yoktur. Kürtler başta BM arabulucusu Lakhdar Brahimi misyonu olmak üzere krize çözüm için siyasi çabaları destekliyor. Öte yandan, çok sayıda silahlı grubun farklı ajandaları var. Kürtler bu karanlık çatışmalara karışmak istemiyor. Hatırlatmam gerekir ki, Kürtler yoðun oldukları alanların yarısının kontrolünü ellerlinde bulunduruyor. Afrin, Kobani ve Derikte tam denetimimiz var. Diðer yerlerde, Qamişlo, Ras-el Ayn ya da Dirbesiyede, Esadı destekleyen Araplarla bir çatışmaya gitmek istemiyoruz. Biz açık bir şekilde muhalefetteyiz. Bu son aylarda, kuzeydeki Kürt bölgelerindeki topraklarımızı savunarak bunu gösterdik.
NÜFUSUN YÜZDE 85ÝNÝ DENETÝME ALMAK ÝSTEMÝYORUZ
Siyasi, kültürel haklar ve Kürtlerin kendilerini savunma hakkını güvenceye alan bir anayasaya sahip, tüm dinleri ve etnisiteleri tanıyan demokratik bir rejimden yana olduklarını vurgulayan Müslim, Biz nüfusun yüze 15ini oluşturuyoruz. Kalan yüzde 85i denetime almak istemiyoruz dedi.
Suriye muhalefetinin Kürtlerin haklarını tanımaya hazır olmadıðını ifade eden Müslim, Şu ana kadar, örneðin Suriye Ulusal Konseyi (SUK) taleplerimizi tanımaya hazır deðil, çünkü üyelerinin yüzde 60ı Türkiye ile çok iyi ilişkileri olan dinci Müslümanlardan oluşuyor diye belirtti.
FRANSIZLARLA ÝLÝŞKÝ KURMAK ÝSTERÝZ AMA
Neden Fransız yardımı sizin kurtarılmış alanlarınıza ulaşmıyor şeklindeki bir soruyu Müslim şöyle cevaplıyor: Şu ana kadar Fransız makamları ile hiçbir ilişkimiz yok. Yardımlarını istemiyoruz ama yine de temsilcileri ile ilişki kurmak istiyoruz. Ne yazık ki Fransızlar, sadece kendisini temsil eden SUKun başkanı Abdulbasıt Seyda gibi Kürtlerle görüşmeyi kabul ediyor. Bu konuda Fransızlar ittifakları olan Türkleri kırmak istemiyor.
Le Figaronun Irakta eðitim alan Kürt isyancılar var mı? sorusuna ise Müslim, Evet diyerek, 700 Suriyeli Kürdün Federal Kürdistan Bölgesinde askeri eðitim aldıðını belirtti. Suriye Kürtlerinin alanlarına girebilmek için bekliyorlar diyen Müslim, Bunlar, bir yıldan beridir Suriye ordusundan firar eden askerlerdir diye ekledi. Ordudan kaçan başka Kürt askerlerin ise Batı Kürdistanda kalarak Halk Savunma Birliklerine katıldıðını ifade eden Müslim, Yüksek Kürt Konseyi bünyesinde bunları birleştirmek istediklerini söyledi.