Roth: Ankara'nın yaptığı siyasi provokasyon!

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'a bir grup Alman parlamenter ile yapacağı ziyaretini son anda iptal eden Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth "Türkiye bize kırmızı kart gösterdi" dedi.

Roth, Türk hükümetinin ziyaretin gerçekleşmesi için şartları yerine getirmediğini bildirdi.

Erdoğan rejiminin Alman parlamenterlerinin İncirlik Hava Üssü'nde görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi ardından başlayan krizde diyalog yolunun bulunması için Alman meclisinden bir heyet 25-28 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve Amed'e de gitmeyi planlamıştı.

Federal Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller Partisi milletvekili Claudia Roth başkanlığındaki heyet, İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra Amed'e de gidecekti. Ancak ziyarete birkaç gün kala dün akşam heyet Türkiye'ye gitmeyeceklerini duyurdular.

HEYETE TURİST MUAMELESİ YAPILACAKTI!

İptal kararına ilişkin heyetin başkanı Cladia Roth ve heyetin SPD'li üyesi Niels Annen bugün ortak basın toplantısı düzenledi. Federal Basın Konferansı salonunda yapılan basın açıklamasında Roth, Türk hükümetine sert tepki gösterdi.

AKP hükümetinin ziyaret için kabul edilmesi mümkün olmayan şartlar öne sürdüğüne dikkat çeken Roth, Türk tarafı güvenlik önlemlerini almayacağını bildirdiğini ifade etti. Ziyaretin Türk hükümetin yoğun baskısı karşısında iptal edildiğini vurgulayan Yeşiller Partili politikacı "Resmi görüşmeler yapılmayacaktı, meclisi ziyaret etmemize de izin verilmeyecekti. Bu şartlarda ziyaretimiz anlamsız olacaktı" diye konuştu.

“TÜRKİYE ERDOĞAN DEĞİLDİR”

Ankara'nın ziyaret için öne sürdüğü şartların "siyasi bir provokasyon" olarak ifade eden Roth Merkel'in başbakanlığındaki federal hükümetin Türkiye'deki insan hakları konusunda ciddi şekilde Erdoğan'ı uyarmasını talep etti. İncirlik üssü ile Konya'daki üs arasında bir farkın olmadığını belirten Roth "Eğer İncirlik'teki askerler çekilecekse Konya'dakiler de çekilmeli" çağrısını yaptı.

Erdoğan rejimi tarafından Türkiye'de esir tutulan Alman vatandaşlarının durumuna da dikkat çeken Roth "Türk hükümeti bu tutuklulara konsolosluk yardımını engelleyerek Viyana anlaşmasını ihlal ediyor" diye konuştu.

İncirlik üssüne ziyaretin bir şantaj aracı olarak kullanılmasının kabul edilmez olduğunu belirten Roth "Türkiye'ye gitmeyi gönülden istiyorduk. Türkiye Erdoğan değildir, o ülkedeki muhalefetin ve diğer demokrasi güçlerinin bizim desteğimize ihtiyacı var" diye konuştu.

"MERKEL ERDOĞAN'I CİDDİ ŞEKİLDE UYARMALI"

Heyetin diğer üyesi sosyal demokrat politikacısı Niels Annen ise değişik partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmeyi planladıklarını söyledi. Kendilerine ziyaretin şartlarının uygun olmadığını bildirildiğini ifade eden SPD'li politikacı, yarın Brüksel'de başlayacak NATO zirvesi sırasında başbakan Merkel'in Erdoğan'ı açıkça uyarmasını istedi.

Yeşiller Partisi'nden Cladia Roth ve SPD'li parlamenter Niels Annen'in yanı sıra heyette Federal Meclis'in İnsan Hakları Komisyonu Başkanı CDU'lu vekil Matthias Zimmer ve Yeşiller Partisi vekili Luise Amtsberg de bulunuyordu. Cuma günü Amed'e gitmeyi planlayan heyet görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve HDP, DTK ve DBP yetkilileriyle de görüşecekti.