Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Rojava’da tecride tepkiler büyüyor

Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecride tepki gösteren bir çok Rojavalı yurttaş ve kurum temsilcisi, uluslararası insan hakları kurumları görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, Rojava’da büyük bir tepkiyle karşılanıyor, zira Rojavalılar, Suriye’deki iç savaşın ortasında gerçekleştirdikleri demokratik devrimin Öcalan’ın düşünceleri ve mücadelesinin bir ürünü olduğunu belirtiyor.

Qamışlo Kongreastar Xarbi Mahalle temsilcisi olan Feryal Omar, adalet dağıttığını iddia eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) görevini biran önce yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Kürt halkının bugünlere gelmesindeki en büyük emek sahibinin Kürt Halk Önderi Öcalan olduğuna dikkat çeken Omar, "Eğer gerçekten İnsan Hakları diye bir mahkeme varsa Önderimize uygulanan bu zulmü görmelidir" diye konuştu.

ÖCALAN MİLYONLARCA KÜRDÜ TEMSİL EDİYOR

Öcalan’ın 20 yıldır İmralı’da tutulduğunu ve 3 yıldır kendisinden hiç bir şekilde haber alınmadığını hatırlatan Qamışlo’da yaşayan Süryani esnaf Hanna Konstantin, uluslararası insan hakları kurumlarına sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.

Tecridin biran önce son bulması gerektiğini kaydeden Konstantin devamla şunları belirtti: "Bu meseleye müdahale edebilecek kişilerden isteğimizdir ki biran önce Önder Apo’ya ulaşabilsinler. Çünkü yaşamı ve özgürlüğü biz Rojava halkları içinde çok önemlidir."

Öcalan’a uygulanan tecridin sadece kendisiyle sınırlı olmadığını belirten PYD üyesi Mıhammed Eli Mıhammed, şöyle konuştu:

"Tecrit Önder Apo şahsında 50 milyon Kürdün üzerinde uygulanmak istenen bir tecrittir. Çünkü Önder Apo 50 Milyon Kürdü temsil ediyor. Vicdan sahibi her Kürt bilmelidir ki Önderliksiz yaşamı kabul etmemeliyiz. Düşmanın yaptığı plan tutmadı çünkü Önder Apo fikir ve felsefesini tüm Ortadoğu’ya dağıttı. Bizler halk olarak Önderliğimizin esaretine karşı kanımızın son damlasına kadar onunla olup, hep onun izinden yürüyerek direnmeye devam edeceğiz. Ve Önderimizi bu zindan çıkaracağız."

TÜRKİYE'YE ARTIK DUR DENİLMELİ

Rojavalı emekçi bir Arap genci olan Yusuf Tevfik El Cuma, Arap halkı da olmak üzere Ortadoğu'da yaşayan halkların Öcalan'a çok şey borçlu olduğunu dile getirdi. Tecritten dolayı Öcalan'ın durumunu çok merak ettiklerini söyleyen Cuma, uluslararası devletlerin Türkiye'ye artık "Dur" demesi gerektiğini ifade etti.

Qamışlo'da yaşayan esnaf Mahir Yusuf, Türk devleti ve uluslararası güçlerin amacının Kürt Halk Önderi Öcalan ve halkarı birbirinden koparmak olduğunu söyledi.

"Unutmasınlar ki halk ve Önder Apo tek ruh ve tek bedendir artık" diyen Yusuf konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Türk devleti şunu iyi bilmelidir ki ne yaparlarsa yapsınlar bizi Önderimizden asla koparamayacaklar. Önder Apo’nun esaret altına alınmasıyla binlerce kişi bu harekete katıldı ve halk daha çok kenetlendi. Asıl tutsak olan Erdoğan’dır, Önderimiz özgürdür. Önder Apo’yu tecrit içinde tutan Efrîn’de, Grê Spî’de çocuklarımızı katleden Türk devletini kınıyorum."