Roboski’ye adalet gelene kadar mücadele

İHD Adalet ve Hakikat Komisyonu, Roboski katliamının 46. ayında, Galatasaray Meydanı’nda Roboski için adalet istedi.

İHD Adalet ve Hakikat Komisyonu, Roboski katliamının 46. ayında, Galatasaray Meydanı’nda Roboski için adalet istedi. Belli olan faillerin yargılanması için her ayın 28’inde eylem yapan insan hakları savunucuları, failler yargılanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Roboski’ye adaletin gelmesi için her ayın 28’inde Taksim Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen İHD Adalet ve Hakikat Komisyonu üyeleri, katliamın faillerin yargılanmasını istedi. HDP İstanbul milletvekili adayı Murat Mıhçı’nın destek için katıldığı eylemde, üzerinde Roboski katliamında hayatını kaybeden 34 Kürt gencinin fotoğraflarının yer aldığı “Roboski’ye adalet failler yargılansın” pankartı açıldı. Eylemde ilk sözü İHD Adalet ve Hakikat Komisyonu yönetim kurulu üyesi Hulusi Zeybel söz aldı.

Roboski katliamının Türk devletinin katliamcı yüzünü açığa çıkartan katliamlardan birisi olduğunu hatırlatan Zeybel, dönemin başbakanı ve bugünün cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel başta olmak üzere katliamın tüm failleri belli olmasına rağmen korunduğunu vurguladı.

ROBOSKİ’NİN HESABI HENÜZ SORULMAMIŞKEN…

Hulusi Zeybel’in ardından komisyon adına bu ay açıklamayı Özgürlükçü Hukukçular Derneği avukatlarından Hüseyin Boğatekin okudu.28 Aralık 2011’de devletin savaş uçaklarının çoğu çocuk 34 Kürt gencini katlettiğini hatırlatan Boğatekin, katliamın faillerinin yargılanmadığını, bombalamayı yapan askerlerin, siyasi iktidar tarafından teşekkür ile ödüllendirildiğini altını çizdi. Roboski katliamının yarası taze iken, çözüm ve diyalog süreci ile başlayan çatışmasızlık sürecinin sona ermesiyle özellikle Kürdistan’da sivil katliamların ve çatışmaların had safhaya ulaştığını belirten Boğatekin, “Çözüm süreci hükümet tarafından buzdolabına konulduktan sonra Cizre, Bismil, Silvan, Varto, Nusyabin başta olmak üzere birçok yerde asker, polis, gerilla ve önemli bir çoğunluğunun çocuklardan ve yaşlılardan oluşan sivil yurttaş yaşamını yitirdi. Gerillaların mezarlıkları, savaş uçaklarıyla bombalanarak tahrip edildi, sivil ve gerilla cenazelerine devletin emniyet ve askerler tarafından işkence edildi, ölü bedenleri zırhlı araçlarının arkasına dolaştırılarak insanlık suçu işlenmiştir” dedi.

Roboski katliamının hesabı henüz sorulmamışken, Reyhanlı, Amed, Suruç ve en son olarak da 100’ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği ve yüzlercesinin yaralandığı Ankara katliamının yaşandığını vurgulayan Boğatekin şunları söyledi: “Biz insan hakları savunucuları olarak, savaşı sürdürenlere karşı bu savaşa, bu ölüm ve katliamlara, yıllardır dediğimiz gibi ısrarla dur diyoruz. Bir an önce bu katliamları yapanların ortaya çıkarılıp yargılanmasını, devletin KCK’nin aldığı ateşkes kararına cevap vermesi ve şiddet ortamının son bulmasını istiyoruz.”

Eylem, “Roboski’yi unutma unutturma” sloganlarıyla sona erdi.