'Roboskî'nin sorumluları hesap vermeden adalet gelmez'

Roboskî İçin Adalet Girişimi, "Adaletin yolu Roboskî’den geçecektir. Roboskî'nin sorumluları hesap vermeden helalleşme ve adaletten söz edilemez" dedi.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Şırnex’in Qleban ilçesinde bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011’de Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 133’üncü ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. “Katiller Bulunsun, Roboskî Bir Daha Asla’ pankartının açıldığı eylemde, Roboskî İçin Adalet Girişimi’nden Tanju Gündüzalp konuştu.

'DEVLET GEÇİMİ İÇİN ÇALIŞAN İNSANLARI KATLETTİ'

Gündüzalp, Roboskî’de devletin ailelerinin geçimi için ticaret yaptığını bildiği halde bombalı katliamın yapıldığının altını çizdi.  Medya ve devletin katliamı 24 saat boyunca gizlediğine dikkat çeken Gündüzalp, şunları söyledi: “Ailelerin ve sağlık ekiplerinin bölgeye gitmesi engellenince, bombalamada hayatta kalanlar da donarak öldüler. Aileler; çocuklarının cansız bedenlerini, kendileri taşıdılar. Katliamın ardından bölgeye giden insan hakları örgütleri, araştırmalarının ardından katliamı 3 Ocak 2012 günü kamuoyuna bir rapor olarak açıkladı. Katliamla ilgili araştırma ne Meclis’te kurulan komisyonda ne sivil savcılıkta ne de askeri savcılıkta yapıldı. Anayasa Mahkemesi ‘eksik evrak’, AİHM ise ‘iç hukuk yolları tüketilmedi’ dedi. Bugüne kadar hukuk kayıp. 11 yıldır, yaratılan sis perdesi içine saklı tüm gerçekler ve katliam failleri. Toplumun katledenleri bilmesini istemeyen, katliam gerçeğini örten sisi yaratanlar cezasızlıkla adaleti de öldürdüler.”

Adalet arayan ailelerin tutuklandığını ve baskıya maruz kaldığını anımsatan Gündüzalp, katliamın tekrar etmemesi, çözümün yeniden kurulması için insan hakları, barış ve adaletin sağlanması, cezasızlığın bitirilmesi gerektiğini söyledi. 

Gündüzalp, “Sınırlara karşı çıkmanın, barışın, demokrasinin, çözümün, sınırsızlığın yolu Roboskî için Adalet’tir. Roboskî Katliamı; tüm gerçekliğiyle yaşanmış, bilinmeyen hiçbir yanı kalmamışken, sistemin yöneticilerine ucu değeceği için, cezasızlık politikasına ve devletin ‘araştırılmasın’ sınırlarına takılan 11 yıllık açık bir yaradır. Roboskî’de bir katliam yapılmış, insanlığa karşı bir suç işlenmiştir. Saklama ve inkâr yoluna gidilse de toplumun hafızası barış ve adaleti talep edecek, sorumluları ortaya çıkarılacaktır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur” diye konuştu.


Devlet ve iktidar şiddetine karşı Roboskî için adalet talep edilmesi gerektiğini belirten Gündüzalp, "Roboskî, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboskî’den geçecektir. Bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboskî'nin sorumluları hesap vermeden helalleşme ve adaletten söz edilemez. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.