Roboskî Katliamı için UCM'ye bir başvuru daha

Roboskî Katliamı için UCM'ye bir başvuru daha

Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite Roboski Katliamı'nı Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne taşıdı.

Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslarası Komite-ICAD Hollanda Seksiyonu Aralık 2011’de Roboski’de 34 sivilin Türk savaş uçaklarınca katledilmesi ve 2009 yılında Tamillere yapılan saldırıyla ilgili Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu.

Roboski ile ilgili suç duyurusunda Türk devletinin insanlık suçu işlediði belirtilerek, Başbakan Recep Tayip Erdoðan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Nejdet Özel'in yargılanması istendi. ICAD, Roboskî Katliamı'na ilişkin belgeleri de Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sundu.

ICAD Hollanda Seksiyonu, UCM hakimi ile yaptıðı görüşmede, Sri Lanka devletinin de 2009 yılında 40 bin Tamilli'yi öldürdüðünü, insanlıða karşı suç işlediðini ve soykırım yaptıðını belirtti. ICAD, Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse, Savunma Bakanlıðı Müsteşarı Gotabaya Rajapakse ve dönemin Genelkurmay Başkanı Sareth Fonseca'ın UCM'de yargılanmasını istedi.

Suç duyurusu sırasında mahkeme önünde eylem yapıldı, "Kayıplara son! Devlet terörüne son" yazılı pankart taşındı.

UCM BDP’NÝN BAŞVURUSUNU DEÐERLENDÝRÝYOR

Bu, UCM’ye Roboski ile ilgili yapılan ilk başvuru deðil. BDP de katliamın hemen ardından Ocak 2012’de Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak adına yapılan başvuruda UCM savcılarının katliamla ilgili soruşturma açması talep edildi. Başvuru klasöründe, kurbanların kimlikleri ile bilgiler, otopsi belgeleri, olaydan sað kurutulan tanıkların ifadeleri, insan hakları örgütlerinin raporları, hükümet temsilcilerinin beyanları, muhalefet partilerini açıklaması, TSK’nın olay sonrası resmi açıklaması, helikopterden olay yeri zaptı tutan savcıların tutanakları gibi çok sayıda belge ve katliamın fotoları yer alıyor.

Şubat ayında ise Uluslararası Ceza Mahkemesi, Demirtaş ve Kışanak’a bir yazı göndererek yapılan başvurunun işleme alındıðını bildirmişti.

UCM ÝNSANLIÐA KARŞI SUÇLARI YARGILIYOR

Soykırım, insanlıða karşı suçlar ile savaş suçlarını soruşturmak amacıyla kurulan uluslararası bir yargı organı olan UCM, Temmuz 1998’deki diplomatik konferansta, UCM’yi kuran Roma Statüsü’nün kabulüyle kuruldu. Roma Statüsü, mahkemenin 60 ülkece onaylanması şartıyla hayat bulacaðını belirtiyordu. 60. onay 2002’de gerçekleşti ve mahkemenin yargı yetkisi 1 Temmuz 2002 itibariyle başladı. Şubat 2003’te ilk 18 yargıç seçildi. Avrupa Konseyi’ne üye 46 ülkeden Türkiye ve Azerbaycan dışındakilerin tümü UCM’yi kuran Roma Statü’sünü imzaladı. Türkiye, resmi olarak 2002 yılında mevzuatında yeterli düzenleme olmadıðını, iç mevzuatta yapılacak gerekli düzenlemelerden sonra Statüye taraf olacaðını açıklamıştı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise, Türkiye’nin UCM’nin yargı yetkisini tanımamış olmasına raðmen, başvurunun UCM’ye imza atmadıðı halde Sudan Devlet Başkanı El Beşir hakkındaki “insanlıða karşı suç” işlediði iddiasıyla çıkarılan yakalama kararını emsal aldıklarını söylemişti.