Reza dövizin ateşini yükseltti, dolara rekora koştu

ABD'den tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın itirafçı olduğu yönündeki bilgiler, döviz kurundaki yükseliş yeni rekoru da beraberinde getirdi.

Türkiye ABD ile ilişkilerinde belirsizlik, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ve OHAL ile Türkiye'de yaratılan korku imparatorluğu döviz kurlarındaki artışı tetikliyor.

Türkiye ekonomisindeki kırılganlık, döviz kurlarında yeni rekorları da beraberinde getirdi.  Türkiye'deki siyasal belirsizlik, OHAL, Türkiye ABD ve AB ilişkileriyle dönem dönem tetiklenen döviz kurlarındaki artış, Reza Zarrab'ın ABD'de yargılanmaya başlanması öncesinde yeni rekorlar kırdı.

Dolar bugün 3.98 TL ile işlem görmeye başlarken, Euro, 4.67 TL, Sterlin ise 5.27 TL ile işlem görmeye başladı.

Döviz kurlarındaki yükselişin ivme kazanması sonrası Türkiye Merkez Bankası döviz kurlarına müdahalesini de sıklaştırdı. Merkez Bankası'nın dün bankaları fonlama maliyetini yüzde 12'lerden yüzde 12,25'e çıkaracak adımı atarken, aynı zamanda TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesine de devam etti. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası üzerinden döviz kurlarına daha çok baskı yapılmasını istemesi sonrasında yapılan tüm müdahalelere rağmen döviz kurlarındaki yükselişin sürmesi dikkati çekiyor.

Dolar 2017 yılı Haziran ayında, 3.50'nin altını görmüştü. Dolar 5 ay sonra yeniden yükselişe geçerken, Türkiye ekonomisinde yaşanan durgunluk, siyasal belirsizlik ve 4 Aralık'ta görülmeye başlanacak olan Zarrab davasıyla döviz kurunun yükselişinin daha devam etmesi bekleniyor.