Resmi rakamlara göre Elazığ depreminde ölü sayısı 39

Elazığ'da resmi rakamlara göre ölü sayısı 39. Ancak gece saatlerinde 1 kişinin daha cansız bedeninin çıkarıldığı belirtildi.

Elazığ’daki 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Sürsürü Mahallesi’nde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ekipler, enkaz altında kalan 3 kişiden birine dün gece saatlerinde ulaştı. Sağlık ekiplerinin yaptığı müdahalenin ardından enkaz altındaki kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Cenaze otopsi işlemi için hastaneye kaldırıldı.
Resmî açıklamada ölü sayısı 39 olarak bildiriliyor. Ancak haber ajanslarının gece saat 2:34'te geçtiği haberde dört katlı Dilek Sitesi'nin bir blokundaki çalışmalarda 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı. Buna rağmen ölü sayısında bir güncelleme yapılmadı.

ISITICI VERİLMEDİ

Halkın geceyi geçirdiği yerlerinden biri de Malatya Caddesi üzerindeki Elazığ Belediyesi Kültür Park alanı. 6 kişinin barınabileceği çadırların her birinde ise en az 11 kişi kalıyor. Çadırlarda kalanların en büyük sıkıntısı ise ısınma sorunu. Yetkililerin, depremzedelere yeterli sayıda battaniye ve ısıtıcının verildiği açıklamasının aksine, neredeyse çadırların hiçbirinde ısıtıcı bulunmuyor.  Yine verilen battaniyeler de ihtiyacı karşılamıyor. Halk, ısınma sorununu çadırların önünde yaktıkları ateşle gidermeye çalışıyor.
Bu arada parkın orta kısımlarında jandarmanın güvenliği sağladığı çadır alanın bir bölümüne, giriş ve çıkışlara engel olunması dikkat çekti. Askerler, belirlenen kısma izinle girebileceğini ifade etti.  

ÖĞRENCİLERE TEHDİT

Depremden kaynaklı Siirt Hassa Hatun Kız Yurdu’nun duvarlarında çatlaklar oluştu. 2 bin öğrenci kapasitesi olan yurtta kalan 300 öğrenci, oluşan çatlaklardan kaynaklı endişelerini sosyal medyada paylaşınca yurt yönetimi tarafından tehdit edildi.
Yurt yönetimi, çatlakların üzerini sıvayla kapatarak depremin izlerini yok etmeye çalıştı. Öğrenciler bu duruma tepki göstererek, yurdun duvarlarında oluşan çatlakları fotoğraflayarak sosyal medyada paylaştı. Bu durumu fark eden yurt yönetimi ise öğrencileri yurttan atmakla, burs ve kredilerini kesmekle tehdit etti.
Anonsla seslenen yurt yönetimi, şöyle tehdir etti: "Sosyal medyada asılsız haber veren ve paylaşan öğrencilerimizin yurt idare ve işletme yönetmeliğine göre suç işledikleri ve bu suçun yurttan süresiz çıkarma cezası kapsamına girdiği gibi, bu suçtan yurttan atılan öğrencilerin burs ve öğrenim kredilerinin de kesileceğinin bilinci içerisinde olmaları önemle duyurulur.”

DEVLET YARDIM ETMİYOR, HDP'Yİ DE ENGELLİYOR

Devlet halkın ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi, dayanışma gösterenleri de engelliyor.
Elazığ Valiliği, 60 köyü ziyaret eden HDP heyetinin ardından bu köylerin muhtarlarını arayarak, AFAD dışında yardım almamaları konusunda uyarıda bulundu.
HDP heyeti, yaptığı incelemelerin ardından, 60 köye yardım ulaştırılmadığı ve ulaşan yardımın da AKP'lilerin akrabalarına dağıtıldığını açıklamıştı.
HDP yönetiminde olan Amed'in Ergani Belediyesi'nin Elazığ’daki depremzedeler için gönderdiği 2 kamyon yardım kent girişinde polis tarafından durdurularak geri çevrilmişti.