GÖRÜNTÜLÜ

Qoser'de on binler Newroz’a aktı

Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde bu yıl "Rabe dema azadî û serkeftinê ye/Şimdi özgürlük zamanı, ayağa kalk" şiarıyla kutlanan Newroz’a on binlerce kişi katıldı.

Otogar Meydanı'nda toplanan halk polis bariyerleriyle çevrili alanın etrafında toplandıktan sonra kapıların açılmasıyla birlikte zafer işaretleri ve "Bijî Newroz" sloganı eşliğinde alana giriş yaptı.

Kutlamalarda Adalet Nöbeti'nde olan Barış Anneleri ve tutsak yakınları, "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlüklerle yerlerini aldılar. 

Polisin engellemelerine rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan posterleri ile sarı, kırmızı ve yeşil renklerdeki flamalar alana sokuldu. 

Gençler, Abdullah Öcalan ve Mazlum Doğan posterleriyle alanı doldurarak "Yürüten sensin, kudretine şükürler olsun" ve "Jina azadbûye nişane ye ciwaka demokratîk û azadê" pankartı taşıdılar. 

Kutlamalar sırasında ateşi gençler yakarken, yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları ve 31 Mart seçimlerinde aday gösterilen isimler halkı selamlayarak konuşmalar yaptılar. 

Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Devrim Demir, kent halkını iradelerini yansıtmak üzere sandığa gitmeye davet ederken, Ahmet Türk, "Kürtlerin mücadelesini yok etmek, Kürtlerin direnişini boğmak istiyorlar. Bugün biz burada 'Yaşasın özgürlük' diyoruz" dedi. 

Ahmet Türk, “3 yılı aşkın bir süredir Sayın Abdullah Öcalan üzerinde büyük bir tecrit yürütülüyor. Buradan söylüyoruz; tecrit ile, zulüm ile Kürt sorununu çözemezsiniz” dedi.

DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş, “AKP’ye vereceğimiz her oy, mermi olarak bize geri dönecek. O nedenle bizler her yeri rekor oyla kazanacağız” şeklinde konuştu. 

DEM Partili milletvekillerinden George Aslan, “İşgalciler bilsin ki, biz Kürdüz, başımız dik, hiçbir zaman diz çökmeyiz” derken, Milletvekili Saliha Aydeniz “Kurdistan’ı tanımadığını söyleyenler Qoser meydanına baksınlar, Amed meydanlarına baksınlar, Kurdistan burasıdır, Kurdistan burasıdır” dedi.

Tecride de dikkat çeken Saliha Aydeniz, “Biz bu tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecrit bizim üzerimizde, halkımız üzerine, irademiz üzerinde. Çünkü Kürt Halk Önderi bizlerin, bu halkın iradesidir. Kimse irademizi teslim alamaz” şeklinde konuştu. 

Kutlamalarda Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllardaki mesajları da okundu. 

Kutlama programı, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ve halaylarla sona erdi.