Başta Batı Kürdistan olmak üzere Ortadoðu'da deðişen dengeleri ANF'ye yorumlayan uluslararası ilişkiler uzmanı ve barış savunucusu Prof. Norman Paech "Suriye krizinin başından şimdiye kadar Kürtlerin hep çok iyi hamleler yaptı. Dünya artık Kürtlerin statüsünün deðiştiðini kabul etmeli" dedi.
Prof. Norman Paech, Almanya'nın önde gelen bilim insanlarından ve barış aktivistlerinden biri. 2001'de ülkesinin Afganistan'a asker göndermesine karar verdiði için dönemin hükümet partisi SPD (Sosyal Demokratlar Partisi)'den istifa edip Sol Parti'nin kuruluş çalışmalarına katılan Prof. Paech, 2005-2009 yılları arasında Federal Meclis üyeliði yaptı.
Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinde yer alan ve Ýsrail'in müdahalesini "Korsanların saldırısı" olarak yorumladıðı için ülkesinde sert eleştirilere maruz kalan Prof. Paech, Almanya'da Kürt sorunu ve Kürt hareketini de yakından tanıyan isimlerin başında geliyor. Ortadoðu ve Suriye'deki gelişmeleri ANF'ye deðerlendiren Prof. Paech, bölgede 100 yıllık statünün deðiştiðini ve Kürtlerin artık bir aktör olduðuna dikkat çekti.
"ABD'NÝN BATI KÜRDÝSTAN TAVRI BELÝRSÝZ"
Suriye'de kriz ve arkasından iç savaşın patlak verdiði ilk aylardan bugüne kadar Kürtlerin duruşlarını yerinde balan ve taktir eden Alman bilim insanı, devamla şu tespitlerde bulundu: "Kürtler, çatışmaların başladıðı günlerde muhaliflerin yanında yer almayarak iyi bir pozisyon aldılar. Yoksa aksi takdirde şiddet ve katliam Kürdistan bölgesine de sıçrayacaktı. Aynı zamanda Esat rejiminden yıllardır alamadıkları hakları aldılar."
Batı Kürdistan'ın birçok kentinde Kürt hareketinin yönetimlere el koymasını da 'yerinde bir karar' şeklinde yorumlayan Prof. Paech "Esat rejimi yıkılsa da artık Kürtlerin statüsü geriye gidemez. Suriye'de kim başa gelirse gelsin, hangi yönetim şekli olursa olsun Kürtlerin bu kazanımını kabul etmek zorunda. Dünya da artık Irak Kürdistan'daki gibi yeni ikinci bir Kürt yönetime hazır olmalı" diye konuştu.
Kürtlerin Suriye krizinde başından itibaren yerinde adım attıðını ve iyi hamleler yaptıðını vurgulayan Prof. Paech, ABD'nin tavrına ilişki olarak ise şunları söyledi: "Şu anda ABD'nin Batı Kürdistan için nasıl bir pozisyon alacaðını kestirmemiz zordur. Fakat şimdilik Türkiye'nin müdahalesine yeşil ışık yakmaması Kürtler için önemli bir gelişmedir."
"ALMANYA, TÜRKÝYE'YE ÖNCÜLÜK ETMELÝ"
Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM)'un 40 kuruluşla başlattıðı ve 15 Ekim günü Federal Meclis'te görüşülecek "Kürt kimliði tanınsın" kampanyasına da tam destek veren ve geçtiðimiz hafta Hannover'de yapılan kampanya yürütücülerinin danışman toplantısına katılan Prof. Norman Paech, Kürt sorununun çözümünde Almanya'ya önemli bir rol düştüðünü düşüyor.
15 Ekim'deki oturumda kampanyada dile getirilen taleplerde Kürtlerin ısrar etmesini önemli vurgulayan Prof. Paech "Alman hükümetinin şimdiye kadar Türklerden sonra ülkede yaşayan en büyük göçmen grup olan Kürtlerin haklarını vermemesi utanç verici bir durum. Almanya'nın Kürt politikasında yapacaðı olumlu bir deðişiklik sadece bu ülkede nüfusu 1 milyonu aşan Kürtlere etkilemeyecek, aynı zamanda Türkiye'nin de kendi Kürt sorununu çözmesine öncelik edecek" dedi.
Öncelikli olarak Almanya'da 1993 yılından itibaren yürürlükte olan, Kürtlerin dışlanması ve kriminalize edilmesine neden olan PKK yasaðının kaldırılmasını isteyen Prof. Norman Paech "15 Ekim, Almanya için önemli bir sınav olacak. Umudumuz, Alman hükümetinin talepleri ciddiye alması ve oturup yeniden düşünmesidir" diye konuştu.