Polonya’da on binlerce ırkçı sokağa indi

Yıllardır sağ iktidarın yükselttiği milliyetçi söylemin etkisindeki Polonya’da on binlerce aşırı sağcı gösteri düzenledi.

Polonya’nın 1918 yılında yeniden bağımsızlığını kazanmasının yıldönümünde aşırı sağcı ve ırkçı gruplar tarafından düzenlenen gösteriye, on binlerce kişinin katıldığı bildiriliyor. Başkent Varşova’da ‘Tüm Ulusu Koruma Altına Al’ sloganıyla düzenlenen ‘Bağımsızlık Günü’ kutlamalarındaki yürüyüşte ‘Tanrı, Namus, Ana Vatan’ ve ‘Avrupa Birliği’ne Hayır’ gibi ırkçı grupların sloganları dillendirildi.

İTALYA GİBİ ÜLKELERİN IRKÇILARINDAN DESTEK

İtalya ve diğer bazı ülkelerden aşırı sağcıların da katıldığı ırkçı yürüyüşe karşı anti-faşist gruplar da eylem düzenledi. Polis, bazı noktalarda iki eylem grubu arasında çatışmalar çıktığını ancak yapılan müdahaleler ile büyük çatışmaların engellendiğini duyurdu.

123 YIL ARADAN SONRA BAĞIMSIZLIĞIN KAZANILDIĞI GÜN

18’inci yüzyılda Rusya, Prusya ve Avusturya-Macaristan arasında parçalanan Polonya, Birinci Dünya Savaşı’nın bittiği 11 Kasım 1918’de yeniden bağımsızlığını kazanmıştı. Polonya’nın 123 yıldan sonra yeniden bağımsızlığını kazanmasının yıldönümü her yıl aşırı sağcılar tarafından da gösterilerle kutlanıyor.

SAĞ HÜKÜMETİN POLİTİKALARI IRKÇILIĞI BESLİYOR

Polonya’da 2015’ten yana Jarosław Aleksander Kaczyński liderliğindeki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ile müttefiki partilerin oluşturduğu ve başbakanlığını Mateusz Jakub Morawiecki’nin yaptığı sağcı hükümet görevde. Son yıllarda Avrupa’ya yönelik mülteci göçüyle birlikte aşırı sağcıların güçlendiği bilinirken, sağ hükümet de hem göçmenler hem de Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler üzerinden ırkçı söylemin güçlenmesine neden oldu. Son yıllarda özellikle kürtaj hakkının sınırlanması gibi kadınların haklarını hiçe sayan politikalar da öne çıkıyor.