Polis kaçırdı, 26 yıldır haber alınamadı

Cumartesi Anneleri, devlet güçlerince kaçırılan ve bir daha ulaşılamayan İhsan Acar'ın hikâyesine dikkat çekti.

 

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 803’üncüsü haftasında, koronavirüs dolayısıyla eylemlerini sanal medya hesapları üzerinden yaptı. Eylemde, 20 Ağustos 1994 tarihinde Amed'in Bismil ilçesinde 13 yaşındaki oğlu ile birlikte tarlada çalışırken Toros marka plakasız bir araçla gelen polisler tarafından kaçırılan Mehmet Selim Acar’ın akıbeti soruldu.

BABASI GÖZLERİNİN ÖNÜNDE KAÇIRILDI

Etkinlikte ilk olarak babası gözleri önünde kaçırılan Mehmet Selim Acar’ın oğlu İhsan Acar söz aldı. Acar, "Babamın akıbeti ortaya çıkana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Bazıları söyle düşünüyor olabilir; ‘onlar belli bir süreden sonra unutur giderler.’ Kimse kusura bakmasın, biz kayıplarımızın ismini çocuklarımıza, torunlarımıza vereli yıllar oldu. Biz bıraksak, babamın akıbetini onlar sormayı bırakmazlar” dedi.
Acar, hakikatleri araştırma komisyonunun kurulup kayıplarının akıbetinin araştırılmasını istedi.
Mehmet Salim Acar’ın kaybedilmesine dair dava sürecini ise İHD Diyarbakır Şubesi Kayıplar Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın anlattı. Yalçın, "Etkili soruşturma yürütülmedi" dedi.

ACAR'IN HİKÂYESİ

Cumartesi İnsanlarından Nuray Şimşek de Acar dosyası ile ilgili bilgi verdi.
Şimşek, şunları belirtti:
“31 yaşındaki Mehmet Salim Acar, Diyarbakır/ Bismil’in köyü olan Ambar’da yaşayan bir çiftçiydi. 20 Ağustos 1994 tarihinde 13 yaşındaki oğlu ve bir çiftçi ile birlikte köy civarındaki tarlada çalışıyorlardı. Öğlen saatlerinde plakasız gri bir Toros ile gelen ve kendilerini polis olarak tanıtan silahlı kişiler Acar ve diğer çiftçinin kimliklerini istedi.  Ardından Acar’ı zorla otomobile bindirerek götürdü. Nehir kenarında çamaşır yıkayan Acar’ın kızı ve komşuları, nehre doğru yaklaşan Toros’un içinde Acar’ı elleri, gözleri ve ağzı bağlı bir biçimde gördüler. Ayrıca Toros’a nehir kenarında bekleyen ve içinde 5 kişi bulunan diğer bir otomobilin eşlik ettiğine ve araçların Bismil’e doğru uzaklaştığına tanık oldular.
Şimşek, AİHM’in Türkiye’yi mahkûm ettiğini söyledi.