Piroğlu: Irkçılığın arkasında devlet politikası var

HDP Gençlik Meclisi, Ankara’da Barış Çakan’ın Kürtçe müzik dinlediği için ırkçılar tarafından katledilmesini protesto etti.

HDP Gençlik Meclisi, Barış Çakan isimli Kürt gencin Ankara’da Kürtçe müzik dinlediği sırada ırkçı bir grup tarafından katledilmesini protesto etti. HDP Kadıköy ilçe binası önünde gerçekleşen eyleme, HDP Milletvekilli Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut katıldı. “Ez kurdim ji ber zidane se e hatim qetilkirin” yazılı pankartının açıldığı “Kürt dili bir ulusun varlığıdır”, “Faşizm zulmüne artık yeter” dövizleri taşındı. Sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldığı eylemde, ilk konuşma HDP Milletvekili Musa Piroğlu tarafından yapıldı.

PİROĞLU: IRKÇILIĞIN ARKASINDA DEVLET VAR

ABD’de George Floyd’un polis tarafından katledilmesinden sonra devam eden eylemleri hatırlatan Piroğlu, ırkçılığın bir devlet politikası haline geldiğini vurguladı. “Bir ülke de ırkçılık kol geziyorsa bunun arkasında devlet vardır” diyen Piroğlu, yoksulların kendilerine dayatılan yoksulluk, açlık ve ırkçılığı kabul etmediklerini vurguladı. ABD’de yaşananın aynısının Türkiye’de yaşadığını hatırlatan Piroğlu, Ankara’da bir gencin sadece Kürtçe şarkı dinlediği için öldürüldüğünü belirtti. “Biz biliyoruz ki Kürtlere karşı saldırganlığın arkasında iktidarın halka dayattığı açlığı gizleme politikaları vardır” diyen Piroğlu, “Biz ne kayyımlar ne zulüm ile diz çöktük. Bundan sonra da çökmeyeceğiz. Bu ülkede özgürlüğü emeği savunmak için sokakta olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘KÜRDİSTAN’DA SOYKIRIM SÜRÜYOR’

Grup adına açıklamayı okuyan HDP Gençlik Meclisi üyesi Cesur Yılmaz, yıllardır Kürdistan'ın da soykırım saldırılarının devam ettiğini kaydetti. “AKP MHP ırkçı ve faşist politikalarını Kürt halkının dili üzerinden düşmanca sürdürüyor” diyen Yılmaz, iktidarınındı siyasetini Kürt halkını yok etmek üzere kurduğunu vurguladı. Yılmaz, şöyle konuştu: “Biz buradan bir kere daha söylüyoruz ırkçılık ve faşizm bir hastalıktır ve en büyük suçtur. Irkçı gruplar daha önce de Sakarya’da Kürtçe konuştukları için baba ve oğluna saldırmışlardı. Baba yaşamını yitirilen oğlu ağır yaralanmıştı. Şimdi de Ankara’da Barış Çakan Kürtçe müzik dinlediği için katledildi. Hükümet bütün güçlerini Kürt gençlerinin katledilmesi için seferber etmiş durumda. AKP ırkçı politikalarını ülkenin her yerine yayılmış durumda bu politika bir sonuç getirmez. Bu politikadan bir an önce vazgeçin.”