Papaz Carte: Dilerim Kürtler ve Türkler barışın dilini konuşurlar

Papaz Carte: Dilerim Kürtler ve Türkler barışın dilini konuşurlar

Londra’daki açlık grevi nedeniyle özel ayinde konuşan Papaz Richard Carte, son 4 gündür Kürtlerin barış ve adalet taleplerine tanık olduklarını belirterek, “Diliyoruz ki Kürt’ler ve Türk’ler bir gün beraberce oturup, kendi dillerini kullanarak, saygıyla, hasiyetle, barışın dilini konuşurlar” dedi.

Cezaevlerinde açlık grevindeki tutsaklara destek için Ýngiltere’nin başkenti Londra’da, 13 Kürt ve Türkiyelinin tarihi St. Martin Ýn The Field Klisesinde gerçekleştirdiði destek amaçlı açlık grevi sona erdi. Açlık grevi ile ilgili kilisede özel bir ayın düzenlendi.

St. Martin Ýn The Field Kilisesi Papazı Richard Carte, özel ayinde yaptıðı konuşmada, barışçıl eylemden duyduðu memnuniyeti dile getirerek, Kürtler ve Türklerin bir gün beraberce oturup, kendi dillerini kullanarak, saygıyla ve hasiyetle barışın dilini konuşmaları temennisinde bulundu.

HZ. ÝSA’NIN BARIŞ VE ADALET ÇAÐRISI

Papaz Richard Carte ayinde şunları söyledi.

"Ben her büyük inancın kalbinde barış ve adalet için bir özlem olduðunu düşünüyorum", diyen Ýsa aslında dünyanın düzeninin tersine çevrilip, adaletin ve barışın yerini bulması için bir çaðrıdır. Barış için çabalayan, kalbi temiz insanların, emellerine ulaşıp yeryüzünde çoðalıp, tüm zulüm gören insanların çıðlıklarının duyulmasının temennisidir.

‘BARIŞIN SIRRI EZENÝN KONUMUNA DÜŞMEMEKTÝR’

Farklı bir inançtan olan Mahatma Gandi buna “Satyagraha” yani “Barisin ve adaletin Gücü” demiştir. Ve tüm insanlar, dinleri ne olursa olsun, barış ve adalet için hep beraber çalışmaya ve çaba göstermeye çaðrılmaktadırlar. Ve çoðu zaman barış ve adalet çabaları kimileri için tehdit oluşturmaktadır. Mesih Ýsa, barış için çabalarken ölüme yatırılmıştır, Mahatma Ghandi, Martin Luther King, Güney Amerika'dan Başpiskopos Romero, ver birçoðu barış için çabalarken öldürülmüştür. Ama barışı yaratmanın sırrı biz kedimizin asla ezen kişi konumuna düşmememizdir, kendimizi asla nefret tarafından zehirlenmemizdir, her birimiz adalet ve barış için çalışıp ait olduðumuz dünyaya örnek temsil etmemizdir.

‘DÝKKATE ALINIP DÝNLENMENÝZ ÝÇÝN DUA EDÝYORUZ’

Biz son dört gündür Kilisemizin basamaklarında bu barışçıl gösterinize tanık olduk. Halk olarak çektiðiniz acıları bize anlatarak, dönüşümsüz açlık grevindekilere burada da destek sunarak, bize endişelerinizi ve adalete duyduðunuz özlemi gösterdiniz. Bu kilisede dua edip diliyoruz ki mücadeleniz dikkate alınıp dinlenir.

‘MÜCADELENÝZ BURADA YAŞANAN MÜCADELE TARÝHÝNÝN BÝR PARÇASI OLDU’

Saint Martin Kilisesi tüm dünyadan bir çok insanın, ezilmiş halkların yaptıkları eylemlere ve gece nöbetlerine mekan olmuştur. Burada Güney Afrika’daki ırkçılıða ve adaletsizliðe karşı mücadele yürütenlerin çıðlıklarına şahit olmuşuzdur. Burada yoksulluðu tarihe gömmek isteyenlerin çıðlıklarını duyduk. Bu kilisenin basamaklarında Filistinlilerin adalet için çaðrılarını ve Ýsraillerin kutsal topraklarında barış çaðrılarını dinledik. Ve bu basamaklarda Irak’taki savaşa karşı kampanya yürüttük. Sizin barış ve adalet için, insanlarınıza ve kültürünüze saygı için, çocuklarınızın özgürce dilinizi konuşabilmeleri için, yürüttüðünüz bu mücadelede bu mücadele tarihinin bir parçası olmuştur.

‘ÖCALANIN MÜZAKERE VE DÝYALOÐUN BÜYÜK ÖNEMÝNÝ VURGULAMASI BENÝ ETKÝLEDݒ

Siz buraya geldiðinizden beri, lideriniz Abdullah Öcalan’ın yazdıðı “Yol Haritasını” okumaktayım ve hepimizin barış içinde bir arada olabilmemiz için müzakere ve diyalogun büyük önemini vurgulaması beni etkilemiştir. Bu yüzden Saint Martin kilisesi size büyük bir saygıyla mücadelenizi daha fazla insana duyurabilmeniz için olanak sunmuştur. Bu mücadelenizin devamı için dua ederek, diliyoruz ki Kürt’ler ve Türk’ler bir gün beraberce oturup, kendi dillerini kullanarak, saygıyla, hasiyetle, barışın dilini konuşacaklar."

Papaz Carte konuşmasını "Burada açlık grevinde olanlar ve uzun ve tehlikeli bir açlık grevi yürütenler, hepiniz doðru olana ve doðruluða aç ve susuzsunuz. Tanrı hepinizi korusun, hepinizin yolunda sizinle olsun" duasıyla tamamladı.

‘MÜCADELEMÝZ, DÝNÝ LÝDERLERÝN BARIŞ, DEMOKRASÝ MÜCADELESÝNÝN BÝR UZANTISIDIR’

Açlık grevlerinden Mehmet Aksoy ise kendilerine kapılarını açan başta kilise papazı olmak üzere tüm çalışanlara teşekkür ederek şunları söyledi:

“Kürtlerin barış, demokrasi ve insan hakları için yürüttüðü mücadele dini liderlerin yürüttüðü mücadelenin bir uzantısıdır. Yirmi birinci yüz yılda halen, belki daha laik bir düzeyde ulaşmaya çalıştıðımız nokta aynıdır. Önderimiz Sayın Öcalan’ın ve tüm Kürt tutsaklarının özgürlüðü Kürt halkının özgürlüðü için çok önemlidir. Son dört günde, burada olduðumuz zaman sarfında binin üzerinde imza topladık. Bu imzaları gereken kuruluşlara ulaştıracaðız, bunlara Ýngiliz hükümeti ve Avrupa komisyonu dahildir. Bu kuruluşların, Türkiye’de dönüşümsüz açlık grevinde olan Kürt tutsaklarının taleplerini dinlemesi için Türkiye’ye baskı yapması talebinde bulunacaðız."