GÖRÜNTÜLÜ

Özdemir: Kadınlar 'HAYIR' diyorsa tamamdır

Hem gerçekleştirdikleri mitingler hem de Newroz kutlamalarının ‘Hayır’ın kazandığını gösterdiğini belirten DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Hacer Özdemir, ‘Hayır’la başlayan sürecin, ‘Hayır'la sonuçlanacağını söyledi.

 

DBP Kadın Meclisi, referandum çalışmaları için Türkiye ve Kürdistan’da kurdukları koordinasyonlarla güçlü bir ‘Hayır’ çalışması yapıyor. 16 Nisan için geri sayım başlarken ‘Hayır’ çalışmalarını hızlandıran kadınlar bildiri, açıklama ve mitinglerle alanları renklendirmeye devam ediyor.

DBP Kadın Meclisi, çeşitli ihtiyaçlara göre koordinasyonlar kurduktan sonra tanıtım toplantıları düzenledi. Tanıtım toplantılarının ardından alanlara çıkıp halka neden ‘Hayır’ denilmesi gerektiğini uzun uzun anlattı. Bu çalışmalar sırasında çok büyük baskılarla karşı karşıya kaldı. Öyle ki gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle çalışmalarda yer alanlar sürekli değişti. ANF'ye konuşan DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Hacer Özdemir, kadınların yönelik baskının bilinçli olduğunu belirterek, "Çünkü onların kurduğu sistemin kurumlaştırılmasına karşı duruyoruz" dedi.

KADINI HİÇLEŞTİREN İKTİDAR ANLAYIŞI

Yıllardır süren kadın mücadelesi sonucunda elde edilen hakların, ilk günden bu yana AKP iktidarının hedefi haline geldiğini kaydeden Kadın Meclisi Sözcüsü Hacer Özdemir, AKP iktidarı boyunca çeşitli ağızlardan duyulan ‘Kadın mıdır, kız mıdır belli değil!’ yine ‘Adam mı madam mı?’ gibi cümlelerin, kadına yaklaşımın göstergesi olduğunu söyledi. 'Hayır' için binlerce gerekçelerinin olduğunu belirten Meclis Sözcüsü Özdemir, şunların bile yeterli olduğunu vurguladı:

*Kadını aile ile bağlantılı olarak ele alıp tek başına hiçleştiren sözde kadın sorunları ile ilgilenen bakanlığa ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ adını veren ve bu bakanlığı yapan kişilerin çocuk istismarını meşrulaştırdığı sistemi istemediğimiz için ‘Hayır’ diyoruz.

*8 Mart gibi bir günde –Dünya Emekçi Kadınlar Günü- kadına söz hakkı tanımayıp onlar adına konuşan Cumhurbaşkanı'nın ‘Kadın ve erkek eşit olamaz’ cümlelerini bir daha duymamak için ‘Hayır’ diyoruz.

*Ekin Van, Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel’e karşı yapılanlar rastlantı değildi. Ortadoğu’da kadın öncülüğünde gerçekleştirilen devrime cevap olarak kadın iradesini yok saymaktı. Tüm bunlara karşı kadınlar olarak ‘Hayır’ diyoruz.

MEVCUT DURUM DARBE HALİDİR

7 Haziran seçimlerinin kabul edilmemesiyle darbenin başladığını ve tekrarlanmasına rağmen halkın iradesine sahip çıktığını, ancak 1 Kasım’da anlaşan AKP, MHP ve CHP'nin ‘Yenikapı Ruhu’ adı altında aşama aşama halkın iradesini gasp etmeye başladığını anımsatan Sözcü Özdemir, yaşananları şöyle özetledi: "Bu doğrultuda HDP’li vekillerin dokunulmazlığı düşürüldü. Onlarca DBP’li belediyeye kayyum atandı. Atanan kayyumlar kadın, çocuk ve kültür kurumları başta olmak üzere binlerce kurumu kapattı. Bu sömürge memurları eliyle asimilasyon politikalarını tekrar eski gücüyle yaşama geçirmeyi amaçladı. Bu uygulamaların altında yatan tek sebep Kürt halkını kimliksizleştirip yok etmekti. Düşünün, referandum çalışmalarımız esnasında şarkılarımız sırf Kürtçe olduğu için yasaklandı."

SÜREÇ, 'HAYIR'LA SONUÇLANACAK

Hem gerçekleştirdikleri mitingler hem de Newroz kutlamalarının ‘Hayır’ın kazandığını gösterdiğini belirten Özdemir, ‘Hayır’la başlayan bir sürecin, ‘Hayır'la sonuçlanacağını söyledi. Cizre yerle bir edildi ancak halkın alanlara çıkmaktan vazgeçmediğini hatırlatan Özdemir, "Buna alışmaları gerek; bu halk ve mücadele, hep vardı ve var olmaya devam edecek. Geçici olan iktidarlardır! Bu halk yaşananlara rağmen bu iktidar bileşenlerine oy verecek kadar onursuz değil" diye konuştu.

AÇIĞI MÜŞAHİTLERLE KAPATIYORUZ

AKP'nin talimatıyla HDP'li sandık kurulu başkanları ve üyelerinin veto edildiğine dikkat çeken DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Hacer Özdemir, “Bildiğiniz gibi sandık başına görevlendirilen resmi görevlilerimiz vardı –asil, yedek, sandık başkanı, sandık görevlisi– başta sandık başkanları olmak üzere büyük çoğunluğu farklı bahanelerle düşürüldü; ancak biz bu açığı müşahitlerle kapattık" dedi.

SANDIKLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Duyarlı kesimlere sandık güvenliği için müşahit olma çağrısında bulunan Özdemir, son olarak şunları vurguladı: "Bizim içimiz rahat, bundan önceki seçimlerde sandık görevlilerimiz bulunmamasına rağmen halkımız sandıklara sahip çıktı. Bedeli ne olursa olsun yine halkımızla birlikte oylarımıza sahip çıkacağız. Halkımıza şunu söylüyoruz; zor bir süreçten geçiyoruz ancak sizin sahiplenmenizle kazanan biz olacağız.”