Onur yürüyüşçülerine gözaltında taciz ve işkence

‘Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan LGBTi aktivistleri gözaltında maruz kaldıkları taciz ve işkenceyi anlattı.

İstanbul valiliği tarafından yasaklanan 25. “Onur Yürüyüşü” için İstiklal caddesinde yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyen LGBTİ aktivistlere saldıran devlet güçleri onlarca kişiyi işkence ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan LGBTİ aktivistleri Siyabend Günbay ile Demhat Aksoy, polisin kendilerine uyguladığı taciz ve işkence terörünü anlattı.

‘VALİLİK BİZİ HEDEF GÖSTERDİ’

Alperen Ocakları üyesi faşistlerin yaptığı açıklamaları bahane eden İstanbul valiliğinin “Onur yürüyüşü”nü yasaklayarak kendilerini daha fazla ötekileştirip hedef gösterdiğini belirten Günbay, “Valilik sözde Alperen Ocaklarının açıklamalarını bahane göstererek yürüyüşümüzü yasakladı. Taksim Meydanı ve İstiklal caddesi kapatılarak bize yönelik saldırı oldu” dedi. Devletin her her zaman ötekileştirdiklerinden korktuğunu söyleyen Günbay, halklardan, farklı kültürlerden korktukları gibi farklı olan herşeyden korktuklarını ve bu yüzden kendilerine saldırdıklarını ifade etti.

‘İLAHİ EŞLİĞİNDE İŞKENCE EDİLDİK’

Yasaklamalara rağmen sokakta olacaklarını bir kez daha gösterdiklerini kaydeden Günbay, devlet güçlerinin teslim olmamaları karşısında işkence ve tacize başvurduğunu anlattı.

Gün boyunca kendilerine faşizm uygulandığını söyleyen Günbay, yürüyüşte gözaltına alındıklarını aktardı. Günbay, gözaltına işkence edilerek alındıklarını ve gözaltında da işkence ve cinsiyetçi söylemlere maruz kaldıklarını belirtti. Elektro şok cihazı ile kendilerine saldırıldığını da anlatan Günbay, polis arabasında arkadaşlarına da ilahi dinletildiğini dile getirdi. Kendilerine zorla ilahi dinletilmesini “Şizofrenik” olarak değerlendiren Günbay, şöyle devam etti: “Bize ilahi dinletilmesini anlamadık, zaten faşistler, zaten işkenceciler, bir de üstüne bu tür yöntemlere neden başvuruyorlar anlamadık ? “ Araçta ilahi eşliğinde kendilerine polis kaskları ile vurularak işkence edildiğini de söyleyen Günbay, işkencecilerden davacı olacağını ekledi.

‘TACİZ EDİLDİK’

Polisin kendilerini işkence ederek gözaltına aldıktan sonra gözaltı boyunca taciz ettiğini söyleyen Demhat Aksoy, “Gözaltında benim bir trans kadın olmamı kabul etmediler. Kadın polisin yapması gereken aramaları erkek polis yaptı, kadın polis talebimiz reddedildi, erkek polislerin fiziksel temas yoluyla tacizine maruz kaldık. Trans kadın kimliğimizin kabul edilmeyip erkek polis tarafından bize uygulama yapılması bile başlı başına bir tacizdir” dedi.

Polisin cinsiyetçi küfürlerle kendilerine saldırdığını belirten Aksoy, uğradığı cinsel taciz nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu anlattı.

‘POLİS, ALPERENLERLE KOL KOLA’

Polisin, Alperen Ocakları üyeleri ile organize bir biçimde hareket ettiğini de aktaran Aksoy, Alperen Ocakları üyesi faşistlerin polis ile yan yana durduğunu, kendilerine hakaret ve işkence edenlerin içerisinde Alperen denen çetelerinde olduğunu kaydetti. Kendilerini taciz ve işkence eden polisler hakkında dava açacaklarını ifade eden Aksoy, taciz ve işkenceye karşı direnişlerini sürdüreceklerini de vurguladı.