Onlarca Fransız parlamenterden Rojava ve tecrit çağrısı

Fransa’da farklı siyasi partilerden onlarca kadın milletvekili ve senatör, Fransa’nın acilen BM Güvenlik Konseyi nezdinde girişimde bulunarak, Türkiye’nin hedefindeki Rojava ile açlık grevindeki Kürt kadınlarının direnişine sahip çıkması çağrısı yaptı.

Aralarında Fransa’daki sağ, sol ve ekolojist partilerden seçilmişlerin kaleme aldığı açık mektupta, Kürt kadınlarının Rojava’da insanlık için verdiği savaşa ve Leyla Güven öncülüğünde Öcalan’a yönelik tecride karşı verdikleri açlık grevi direnişine dikkat çekildi.

‘KARARLI MÜCADELEYE RAĞMEN BATI İŞGALE İZİN VERDİ’

“Batılı ülkelerin Suriye’deki Kürtlerin maruz kaldıklarına yüz çevirmesine tahammül edilemez” denilen açık mektupta, DAİŞ’e karşı Kürt kadınlarının verdiği kararlı mücadeleye rağmen uluslararası toplumun Erdoğan’ın Efrin’i işgaline izin verdiği eleştirisi getirildi.

Rojava’da savaşın korkunç şartlarına rağmen Kürt, Arap ve diğer halklardan kadınların birlikte yaşayarak, demokratik, kadın haklarına dayalı ve ekolojist bir sistem kurduklarına değinilen mektupta, “Kadınlar, halkların daimi diyaloğuna dayanan bir barışı inşa etmek için mücadele ediyorlar” denildi. Mektupta, DAİŞ işgalinden kurtarılan Reqa’nın bir kadın belediye eşbaşkanı tarafından yönetildiği hatırlatılırken, “Kadın özgürlüğünde örnek olacak olan mücadeleleri, milliyetçilik ve radikal dinciliğe hizmet eden devlet anlayışını sarsıyor” vurgusu yapıldı.

‘TÜRK SALDIRISI KADIN DEVRİMİNİ DE HEDEFLİYOR’

Rojava ve Kuzey Suriye’de Kürtlere yönelik Türkiye saldırılarının erkek egemen sisteme boyun eğmek istemeyen kadın devrimini hedeflediğine dikkat çekilen mektupta, kadınların devlet şiddetine karşı durduğu ve herkes için eşitlik talep edecek cesareti göstermelerinin de Türkiye’nin kendilerini hedef yapmasının gerekçelerinden olduğu belirtildi.

Mektupta devamla, “Türk Cumhurbaşkanı böylesi bir özgürlüğe tahammül edemiyor; (bu fikirlerin) Ortadoğu’ya ‘bulaşmasından’ korkuyor” denildi.

Türk devletinin cezaevlerindeki binlerce kadın ve erkek tutsağın yok olması için her türlü imkanını devreye koyduğuna vurgu yapan Fransız kadın parlamenterler, cezaevlerinde her türlü kötü muamele, hakaret ve tecride maruz kalındığının altı çizildi.

‘DEMOKRASİ VE ADALET İÇİN AÇLIK GREVİNDELER’

Cezaevlerinde yüzlerce tutsağın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi kırmak amacıyla açlık grevinde olduğunun hatırlatıldığı mektupta, devamla şöyle denildi: “Şartlı olarak tahliye edilen Leyla Güven, demokrasi, insan hakları ve eşit adalet için sessizlik duvarını yıkmak amaçlı olarak başlattığı açlık grevini sürdürmeye devam ediyor. 259’un üzerinde kadın ve erkek siyasi mahkum da kendilerine ve liderleri Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik keyfi tecridi kırmak için açlık grevindeler”

TÜRKİYE SALDIRISI VE DAİŞ’E KARŞI KÜRT KADINLARINA DESTEK ÇAĞRISI

Farklı siyasi kimliklerden parlamenterler olarak Kürt kadınlarının desteklenmesi çağrısı yapılan mektupta, “Kürt kadınları, Türkiye’nin ve DAİŞ’in saldırılarına karşı mücadelesini yürüttükleri özgürlükçü toplum projesinde desteklenmelidir” ifadesine yer verildi.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tüm siyasi tutsak kadın ve erkekleri serbest bırakması istenen mektupta, Fransa’ya da Kürtler için harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Açık mektup şu çağrıyla sonlandırıldı: “Fransa’yı ‘Bölgede barışı inşa etme amaçlı bir siyasi çözüme ulaşılması için Suriye’deki Kürtlerin uluslararası koruma altına alınması ve kendi kaderlerini tayin hakkından yararlanmaları için’ derhal Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) nezdinde girişimde bulunmaya çağırıyoruz.”

Açık mektubu imzalayan senatör ve milletvekilleri ile bağlı partiler ve seçildikleri iller şunlar :

SENATÖRLER:
Laurence Cohen, Fransız Komünist Partisi (PCF)- Val-de-Marne
Cathy Apourceau-Poly, PCF-Pas-de-Calais
Eliane Assassi, PCF- Seine-Saint-Denis
Esther Benbassa, Avrupa Ekoloji Yeşiller Partisi (EELV)-Paris
Annick Billon, Merkez Birlik, liberaller (UC)-Vendée
Maryvonne Blondin, Sosyalist Parti (PS)-Finistère
Céline Boulay-Espéronnier, Cumhuriyetçiler (LR)-Paris
Marie-Thérèse Bruguière, LR-Hérault
Céline Brulin, PCF-Seine-Maritime
Cécile Cukierman, PCF-Loire
Laure Darcos, LR-Essonne
Nathalie Delattre, Radikal Sol ve Sosyalistler (RDSE)-Gironde
Sonia De la Provôté, UC Grubu-Calvados
Catherine Deroche, LR -Maine et Loire
Elisabeth Doineau, UC-Mayenne
Nicole Duranton, LR-Eure
Frédérique Espagnac, PS-Pyrénées-Atlantiques
Corinne Féret, PS-Calvados
Martine Filleul, PS-Nord
Michelle Gréaume, PCF-Nord
Jocelyne Guidez, UC-Essonne
Corinne Imbert, LR-Seine-Maritime
Victoire Jasmin, PS-Guadeloupe
Mireille Jouve, RDSE-Bouches-du-Rhône
Françoise Laborde, RDSE-Haute-Garonne
Marie-Noelle Lienemann, Cumhuriyetçi Sol ve Sosyalist Grubu-Paris

Monique Lubin, PS-Landes
Michelle Meunier, PS-Loire-Atlantique
Marie-Pierre Monier, PS-Drôme
Christine Prunaud, PCF-Côtes d’Armor
Sylvie Robert, PS-Ille-et-Vilaine
Laurence Rossignol, PS-Oise
Sophie Taillé Polian, PS-Val-de-Marne
Sabine Van Heghe, PS-Pas-de-Calais
Michèle Vullien, UC- Rhône
 

ULUSAL MECLİS MİLLETVEKİLLERİ :

Caroline Fiat, Boyun Eğmeyen Fransa (FI)-Meurthe et Moselle

Clémentine Autain, FI-Seine-Saint-Denis

Elsa Faucillon, PCF-Hauts-de-Seine

Marie-George Buffet, PCF-Seine-Saint-Denis

Mathilde Panot, FI-Val-de-Marne

Sabine Rubin, FI-Seine-Saint-Denis