On binlerin katıldığı HDP kongresi başladı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5. Büyük Kongresi, Ankara’da on binlerce kişinin katılımı ile başladı.

HDP’nin “Çözüm Biz’de” şiarıyla gerçekleştirdiği 5. Büyük Kongre, Hakkari’den Edirne’ye on binlerin katılımıyla, coşkuyla başladı.

Kuzey Kürdistan’ın birçok kentinden İzmir, Edirne ve İstanbul’a on binlerce kişi kongre için Ankara’da buluştu.

Arena Spor Salonu’nundaki kongre “Çözüm Biz’de” ve “Serkeftin ya me ye” sloganıyla yapılıyor.

Kongre salonunda HDP İzmir İl Örgütü’nde katledilen Deniz Poyraz’ın dev posterinin olduğu ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür” yazılı pankartı asıldı.

Kongrede ayrıca “Demokrasi İttifakı ile Üçüncü Yol”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Demokrasi İttifakı ile mutlaka kazanacağız”, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede çözüm biziz, “Savaş ve tecrit değil barış ve çözüm”, “Tekçi rejim değil Demokratik Cumhuriyet”, “Açlık ve yoksulluk değil hakça paylaşım, “Özgürlük için çözüm biziz sözümüz var”, “Kürt sorununda demokratik çözüm” ve “Çözüm bizde özgürlük ellerimizle” yazılı pankartlar dikkat çekti

Tutuklanan Kürt gazetecilerle dayanışma mesajlarının yer aldığı pankartların da yer aldığı kongrede 1050 delege oy kullanacak.  Kongrede 100 kişilik asil, 50 kişilik yedek ve 30 kişilik fahri Parti Meclisi (PM) üye listeleri ve Eş Genel Başkanlar seçilecek.

Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile birlikte HDP eski milletvekilleri Abdullah Zeydan, Adem Geveri, Behçet Yıldırım, Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi katıldı.

Ayrıca çok sayıda sivil toplum örgütü, kadın örgütleri ve farklı halkları temsil eden dernek temsilcileri de kongrede yerlerini aldı.

Kongreye tutsak yakınları, tutsak seçilmişlerin aileleri, Şenyaşar ailesi ve Türk devleti tarafından katledilen çok sayıda kişinin aileleri katıldı.

HDK, DTK, DBP, ESP, EMEP, DHP, TİP, TÖP, BDSP, TSİP, DSİP, SODAP ve SYKP gibi çok sayıda parti ve organizasyonun da temsil edildiği kongrede, HDP ile ittifak halindeki Kürdistani partiler de yerlerini aldı.  Bunlar arasında KDP-T, KKP, PAK, Azadi Hareketi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği, PAK, PSK, HAK-PAR ve Azadi Partisi temsilcileri yer aldı.

Mecliste temsili olan partilerden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Bilici ve Yönetim Kurulu üyesi Nuray Sağıroğlu, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen ile Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın ile Genel İdare Kurulu Üyesi Süleyman Tekbaş, Yeniden Refah Partisi Engelli Koordinasyon Birim Başkanı Davut Konakçı ile Tek Parti Genel Başkan Vekili Süleyman Yağcıoğlu beraberinde bir heyet ile kongreye katıldı.

Onlarca sivil toplum örgütünün temsilci gönderdiği kongreye başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinden de yoğun katılımlar var. Bunlardan bazıları şöyle:

Katalan Komünist Partisi, Avrupa Sol Parti, EFA (Avrupa Özgür İttifakı) Başkanı, Fransa Yeni Anti-Kapitalist, İsveç Sol Parti, Norveç Yeşil Parti, Norveç SolKurd, Hollanda Sosyalist Partisi, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak, Finlandiya Sol İttifak, BASK Bildu Dış İlişkiler Sekreteri, Katalan Parlamentosu Üyesi ve CUP Dış İlişkiler üyesi, Fransa Komünist Partisi, İtalya Demokratik Partisi, SYRIZA, AP Sol, Die-Linke, Birleşik Krallık Unite Sendikası, AKPM Birleşik Sol Grup Başkanı,Rosa Luxemburg Stiftung, Birleşik Krallık İşçi Partisi.

Cezayir İşçi Partisi, Fas Demokratik Yol Partisi, Fas Demokratik Yol Partisi, Fas Birleşik Sosyalist Partisi, Tunus Halkım Akımı Partisi, Filistin Ulusal Girişim Hareketi, Lübnan Komünist Partisi, Mısır Sosyalist Halk Koalisyonu, Ürdün Arap Kadınları, DKY Ortadoğu Kuzey Afrika Sözcüsü/Fas İnsan Hakları Örgütü, Filistin Kadın Komiteleri, Ürdün Halkın Demokratik Partisi, BM Kadın Bölgesel Grubu Üyesi Cezayir Kadın Gözlemevi, Adalet Derneği ve Yemen Eski BM Barış Elçisi, Ürdün Halkın Birliği Partisi PB üyesi, Kuveyt İlerici Hareketi.

Güney Kürdistan’dan ise Federe Hizbî Zehmetkêş, Hizbî şûî Kûrdîstan, Bizûtneweyê Rizgari Demokrati Kurdistan, Yekitiya Parlamentere Kurdistan, Yekitiya Neteweyî Demokrata Kürdistan temsilcileri salonda yerini aldı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı alkış ve zılgıtlarla karşılayan halk, uzun süre “HDP halktır, halk burada” sloganları attı.

HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkanı Mahfuz Güleryüz, katılımcıları selamlayarak, “Herkesin gözleri bizlerin üzerinde. Biri çok merak ediyor. Demişti ya ‘mecalleri kalmadı’. Bayraklarımızı sallayalım, biz buradayız. Halkımızla birlikte dimdik bir şekilde, onurlu bir şekilde buradayız. Ankara’yı, faşizmin merkezini demokrasinin merkezi yapmaya ant içtik” dedi.

Kongrenin Divan Kurulu’na HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Dersim Dağ, Serpil Kemalbay ve Necdet İpekyüz’ün seçildi.

Divan Kurulu’nda yer alan Saruhan Oluç, “Bu salon dosta da düşmana da gerçeği bir kez daha gösteriyor. Onbinlerce insan buluştu. Kürt halkı ve Türkiye demokrasi güçleri buradayız, varız, var olacağız. Mücadele ediyoruz, kazanacağız, çünkü haklıyız. 8 Mart’tan, Newrozlardan, meydanlardan aldığımız güçle, kararlılıkla, bugün bu salonu hep birlikte doldurduk. Hukuk dışı İmralı tecridi karşısında gücünüzü ve kararlı duruşunuzu kutluyoruz. Mücadele ve direnişle güçleniyoruz. Bugün ve yarını, halklarla birlikte kazanacağız. Güçlüyüz, haklıyız” dedi.

Kongre, on binlerin saygı duruşu ve eşliğinde başladı.  Kongrede HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşuyor.