Oluç: Seçimde demokrasi ittifakı lazım

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, halk krizi yaşarken AKP'nin bütçenin büyük kısmını savaşa ayırdığına dikkat çekti. Oluç, iktidarın yerel seçim çalışmasını siyasi soykırımla sürdürdüğünü vurgularken, CHP ile resmi görüşmelerinin olmadığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, gündemdeki gelişmelere ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

‘HALKA PARA YOK, SAVAŞA VAR'

Oluç, Salı günü başlayacak bütçe görüşmelerine dikkat çekerek, "Güvenlikçi bütçe dememizin nedeni; Jandarma, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı bütçeleri 40 katrilyondan 120 katrilyona çıkarılmış. Bu önümüzdeki dönemde esas harcamaların nerelere olacağını gösteriyor. Kamu harcamalarında, sağlık, eğitim gibi alanlara yapılan harcamalarda ciddi bir artış yokken, güvenlik alanındaki bu artış son derece dikkat çekicidir. İktidar S-400’ler, F-35’lere ve SİHA'lara, savaşa ve silahlanmaya yatırım yapmayı öngörmüştür. Tarım destekleri veya işçi ve memur maaşlarındaki artışlar neredeyse göz ardı edilmiştir” dedi.

SARAY HARCAMALARI

Oluç, Saray harcamalarında da yüzde 30 artış yapıldığını belirterek, "Bugünkü kurlarla karşılaştırma yaptığımızda, asgari ücret ile Erdoğan’ın aldığı ücreti karşılaştırdığımızda, dolar bazında aylık olarak 30 katıdır" diye ekledi.

‘MERKEZ BANKASI KRİZİ İTİRAF ETTİ'

Oluç, Merkez Bankası’nın Para Politikaları Kurulu toplantısına da değinerek, "Enflasyon eşliğinde küçülme var" diyerek MB’nin utangaç bir şekilde krizin var olduğunu kabul ettiğini dile getirdi.

‘NEYİ GİZLİYORSUNUZ?’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Varlık Fonu Denetim Raporu'nun görüşüldüğünü hatırlatan Oluç, tartışmaların gizli oturumla yapılmasına da tepki göstererek, "Neyi gizliyorsunuz, neden haber yapılmasını istemiyorsunuz? Gizlediğiniz bir şeyin ne olduğu belli. McKinsey ile yaptığınız anlaşmanın Şubat 2017’ye kadar geri gittiği görülüyor. Bu çalışma yeni değildir, bunu gizliyorsunuz mesela. McKinsey ile yapılan anlaşmalar, Türkiye ekonomisini bu noktaya getirmiştir. Siz bunun halk tarafından görülmesini istemiyorsunuz" diye konuştu.

SİYASİ SOYKIRIM

Siyasi soykırım operasyonlarına da vurgu yapan Oluç, "Bugün sabah Kars’ta gözaltı operasyonu yapılmış ve eski vekillerimiz de dahil üyelerimiz gözaltına alınmıştır. Bunlar yerel seçim operasyonlarıdır, HDP’nin yerel seçim çalışmalarını engellemeye yöneliktir. Kayyum atadınız, tutmadı. 259 muhtarı görevden aldınız, tutmadı. Gözaltı ve tutuklamalara devam ediyorsunuz, o da tutmuyor” diye kaydetti.

‘KAYYUM FİYASKO OLDU'

Kayyum politikasının fiyasko olduğunu ifade eden Oluç, şöyle dedi: "Yolsuzluk yaptılar, bu yüzden bazılarını görevden aldınız. Talan yaptılar, o belediyelerin, o ilin değerlerini yandaşlara peşkeş çektiler. Belgeler ortaya çıktı, yenileri de var. Yani kayyum politikanız tamamen fiyasko bir politikadır. AKP Genel Başkanı andımız tartışmalarında dedi ki, ‘Ben de Türküm, ama Türkçülük yapmıyorum.’ Peki, kayyumlar ne yaptılar? Belediyelerin yardımlaşma ve dayanışma kurumları kapatıldı, Kürt kültürüne, Kürt tarihine yönelik saldırı yapıldı. Kürt halkının değerlerine yönelik bir saldırı yürütüldü."

'SOĞUKLA TERBİYE ETMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ!'

Oluç, "Van'da Kaymakam'ın yönettiği ve denetlediği bir kömür yardımı meselesi var" diyerek, şunları ekledi: "Özalp Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından HDP’ye oy veren ailelere kömür yardımı yapılmadığını görüyoruz. Kürt halkını açlıkla terbiye edemediniz, şimdi soğukla terbiye etmeye çalışıyorsunuz. Sosyal yardımlar o halkın verdiği vergilerle ödeniyor. Siz kimin parasını kime vermiyorsunuz? Bu kadar ayrımcılık, siyasi nefret olabilir mi? Alın size ayrımcılık. HDP’ye oy verene kömür yok.”

'CHP İLE RESMİ GÖRÜŞMEMİZ YOK'

Oluç, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de şunları söyledi: "Bizim CHP ile herhangi bir resmi görüşmemiz yoktur. En geniş demokrasi ittifakının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. STK’ler, sendikalar, yöre derneklerinin, yurttaş girişimlerinin, meslek birliklerinin, siyasi partilerin, iktidara muhalif olanların, itiraz edenlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini, bütün kurum ve kuruluşların sandıkta ittifak yapması gerektiğini söylüyoruz.”

'SURİYE'DE KANSIZ ÇÖZÜM GEREK'

Suriye ve İdlib konusunda Türkiye’nin ev sahipliğinde yarın İstanbul’da Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek 4’lü zirveye ilişkin de Oluç, şunları kaydetti: “Genel olarak bizim Suriye konusundaki tutumumuz hep açık oldu. Suriye’de yeni bir demokratik rejim inşasına ve savaşın bitmesine ihtiyaç vardır. Bütün tarafların masa etrafında oturarak sorunların kansız ve savaşsız bir şekilde çözülmesi ve yeni bir anayasa ile bu görüşmelerin taçlandırılmasını öneriyoruz. Ama Türkiye dahil, uluslararası güçlerin ilkeli adımlar atmadıklarını görüyoruz. Savaşı durdurmaya yönelik her adım iyidir, bu konuda samimi olmak gerekir."