PKK lideri Abdullah Öcalanın özgürlüðü talebiyle uluslar arası alanda tanınmış bin dolayında kişinin desteklediði imza kampanyasına start verildi. Ýlk imzacılar arasında Gerry Adams, Antonio Negri, Immanuel Wallerstein, Lord Rea ve Ela Gandhi gibi isimler var.
Ýmza kampanyasının startı Brükseldeki uluslararası basın merkezinde düzenlenen bir basın toplantısıyla verildi
Basın toplantısına Öcalana Özgürlük Platformu üyesi BDPli vekil Ayla Akat, Alman Die Linkeden (Sol Parti) Federal Parlamento üyesi Andrej Hunku, Uluslararası Öcalana özgürlük inisiyatifi üyesi Reimer Heider, Ýngiliz papaz ve barış komitesi üyesi Joe Ryan ve Barış Hareketi Üyesi Yves-Jean Gallas konuşmacı olarak katıldı.
Açılışı Uluslararası Öcalana özgürlük inisiyatifi üyesi Reimer Heider yaptı. Heider, Öcalanın 1999dan bu yana Ýmralıda tek kişilik bir cezaevinde tutulduðunu hatırlatarak sözlerine başladı.
Türk devletinin Kürt sorununda politik çözümden ziyade askeri yöntemleri esas alarak çözümsüzlüðe sürüklediðini söyleyen Heider, Güney Afrika deneyiminden yola çıkılarak, Kürt sorununun çözümü konusunda önemli adımların atılabileceðini belirtti.
Heiderin ardından Öcalana özgürlük plaftormu üyesi Ayla Akat söz aldı. Akad, Kürt halkının, Öcalanın Suriyeden çıkarıldıðı ve Türkiyeye teslim edildiði süreçten itibaren Kürt halkının ne yapılmak istendiðini anladıðını ve buna karşı tepkisini sürekli gösterdiðini söyledi.
Başlatılan imza kampanyasının anlamlı olduðunu belirten Akat, 13 yıldır devam eden tecrit koşullarının arkasındaki uluslararası güçlerin anlaşılması ile çözülebileceðini belirtti.
Kürt Halkının Öcalanın özgürlüðünü istediðini vurgulayan Akat, Türkiyede kurulan platformda sadece kadınların yer almasının da anlamlı olduðunu belirtti.
5 bin yıllık erkek egemenlikli sistemin en büyük maðdurlarının kadınlar ve çocuklar olduðunu belirten Akat, Kadınlar kendilerine uygulanan tecrit ve Öcalana uygulanan tecrit arasında bað kurdular dedi.
Öcalanın Kürt sorunun çözümünde önemli rol oynadıðını söyleyen Akad, Öcalanın ortaya koyduðu demokratik çözüm modeline dikkat çekti.
Kürt sorununun 300 yıllık bir sorun olduðunun altını çizen Akad, Osmanlı Ýmparatorluðunda merkeziyetçiliðe karşı, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda ise tekçi mantıða karşı, Kürtler sessiz kalmadı. Ve 29 kez isyan geliştirdi dedi.
Kürt sorununun şimdiye kadar denenen askeri yöntemlerle çözülmediðini kaydeden Akad, çözümün sadece Kürt halk önderi Abdullah Öcalanın özgürlüðüyle mümkün olabileceðini belirtti.
Alman Federal Parlamento üyesi Andej Hunko, defalarca Türkiyeye ve Kürt coðrafyasına gittiðini söyledi Son seçimlerde gözlemci olarak yine gittiðini hatırlatan Hunko aynı zamanda cezaevlerini ziyaret ettiðini de belirtti.
Cezaevlerindeki Kürt milletvekilleriyle, siyasetçilerle görüştüðünü de söyleyen Hunko, Türk devletinin şu anda Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözmek istemediðine de dikkat çekti. Hunko, Suriye ve Batı Kürdistanda yaşanan gelişmelerin de Türkiyeyi etkilediðini vurguladı.
Dünyadaki diðer mücadelelerin artık barışçıl çözümlerle sonuca gittiðine dikkat çeken Hunko, Ýspanya ve Kolombiya örneklerini verdi.
Ýngiliz Adalet ve Barış komisyonu üyesi ve Papaz Joe Ryan yaptıðı konuşmada, Türkler ile Kürtler arasında var olan sorunun Kürtlerin ezilmesinden kaynaklı olduðunu belirtti. Mahatma Gandiyi örnek veren Ryan, Ýrlanda barış sürecini irdeledi ve Kürtlere ilişkin bu sessizliðin artık bozulması gerektiðini dile getirdi.
Barış hareketi başkan yardımcısı Yves Jean Gallas, Fransa hükümetinin Türkiye hükümeti ile terör konusunda görüşmeler gerçekleştirdiðini belirterek, Fransada bu yüzden bazı Kürt kurumlarının haksızlıða maruz kaldıðını söyledi.
"Abdullah Öcalana Özgürlük Kürdistanda Barış Ýnisiyatifi"ni dünyaca tanınmış isimler destekliyor. Bunlardan bazıları hayatını kaybetti. 1999daki ilk imzacılar şöyle:
Mairead Corrigan-Maguire (Nobel Peace Prize, Ireland),
Dario Fo (Nobel Prize for Literature, Italy),
Adolfo Perez Esquivel (Nobel Prize for Literature, Argentina),
José Ramos Horta (Nobel Peace Prize, East Timor),
José Saramago (Nobel Prize for Literature, Portugal),
Danielle Mitterrand (Foundation France Liberté, France),
Ramsey Clark(form. Attorney General, USA),
Uri Avnery (Gush Shalom, Israel),
Noam Chomsky (Linguist, Publicist, MIT, USA),
Alain Lipietz (MEP, France),
Pedro Marset Campos (MEP, Spain),
Lord Eric Avebury (House of Lords, UK),
Harry Cohen (MP Labour, UK),
Cynog Dafis (MP Plaid Cymru, Wales, UK),
Lord Raymond Hylton (House of Lords, UK),
Lord John Nicholas Rea (House of Lords, UK),
Walid Jumblatt (Leader of the Progressive Socialist Party, Lebanon),
Rudi Vis (MP Labour, UK)
Paul Flynn (MP Labour, UK),
Máiréad Keane (Sinn Fein, Northern Ireland),
Domenico Gallo (form. Senator, Italy),
Livio Pepino (Magistratura Democratica, Italien),
Xabier Arzalluz (President PNV, Spain),
Tony Benn (MP Labour, UK),
Alain Calles (President MRAP, France),
Gi-anna Nannini (Singersongwriter, Italy),
Geraldine Chaplin (Actress, Spain),
David MacDowall (Writer, UK),
Diet-rich Kittner (Cabaret artist, Germany),
Alice Walker (Writer, USA),
Franca Rame (Writer and actress, Italy),
Chris Kutschera (Writer, France),
Prof. Dr. Jean Ziegler (MP and Publicist, Switzerland),
Prof. Dr. Angela Davis (University of California, Santa Cruz, USA),
Prof. Dr. Norman Paech (International Law, Germany),
Prof. Dr. Werner Ruf (International Law, Germany),
Prof. Dr. Gerhard Stuby (International Law, Germany),
Hans Branscheidt(medico international, Germany)