Norveçli politikacılar: Türkiye Suriye'den çıksın

Norveç'in kuzey kesimlerinde yer alan Gjovik kentindeki İşçi Partisi, Sosyalist Sol Parti ve Çevre Partisi Yeşiller'in yöneticileri, Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide'ye Türkiye'nin Suriye'yi terk etmesi için girişiminde bulunması çağrısı yaptı.

Oppland Arbeiderblad gazetesinde yayımlanan “Türkiye Suriye'den çıksın” başlıklı çağrıda Türkiye'nin Suriye'yi işgal etmesinin uluslararası sözleşmelere göre yasa dışı olduğu vurgulandı. 

İşgalin amacının Suriye'de Kürtlerin önderliğinde inşa edilen özerk yönetimi ortadan kaldırmak olduğunun altını çizen politikacılar, “İslam Devletine ilk önce Kürtler direndi. Tüm dünya Kuzey Suriye'de Kobanê'de Kürtlerin ilk defa İslam Devletini yenilgiye uğrattığını gördü” dedi.

Kürtlerin bunu kendileri için değil tüm dünya için yaptıklarını açıkladıklarını hatırlattıktan sonra günümüzde YPG'nin çok sayıda DAİŞ'lı tutukluyla bölgeye sığınan mültecilere bakma görevini üstlendiği belirtildi.

‘TÜRKİYE'NİN İŞGALİNDE DAHA FAZLA İNSANIN YAŞAMINI YİTİRMESİNİ KABUL EDEMEYİZ’

Türk devletinin Suriye'yi işgal ettiğini belirten politikacılar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli olarak Kürtlerin Türkiye veya dışındaki özerklik girişimlerine karşı çıktı. Kuzey Suriye'de İslam Devletine karşı mücadelede 11 bin kadın ve erkek yaşamını yitirdi. Biz Türkiye'nin işgalinden dolayı daha fazla insanın yaşamını yitirmesini kabul edemeyiz” dedi.

İşçi Partisi, Sosyalist Sol Parti ve Çevre Partisi Yeşiller yöneticileri, Norveç Hükümeti'nden  Türkiye'nin saldırılarını durdurması ve askerlerini Suriye'den çekmesi için Nato nezdinde girişimde bulunmasını talep etti.

TÜRKİYE'NİN SAVAŞ SUÇLARI İÇİN ULUSLARARASI KOMİSYON KURULMALI

Türkiye'ye yapılan tüm silah satışlarının durdurulmasını ve Norveç Hükümeti'nin Türk devleti ve beraberindeki çetelerin gerçekleştirdikleri savaş suçlarının araştırılması uluslararası bir komisyon kurulmasını talep etmesini istedi.

Çağrının altında Sosyalist Sol Parti'den Sigmund Hagen, Oda Solheim Hammersted ve Çevre Partisi Yeşiller'den Jorunn Horeksdatter Pedersen ile Anlaug Seljeskog'un imzaları bulunuyor.