Newroz Deklarasyonu: Tarihsel başarılara imza atacağız

İstanbul Newroz Deklarasyonu'nda, "Unutmamalıyız ki büyük kazanımlar elde edeceğimiz bir eşiğin arifesindeyiz. Tarihsel başarılara imza atacağız" vurgusunda bulunuldu.

İstanbul Newroz Deklarasyonu ve programı açıklandı. Elit World Otel’de yapılan toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir'in ortak deklarasyonu okumasının ardından, Sancar da kısa bir açıklama yaptı.

Demir tarafından okunan deklarasyonda şu ifadeler yer aldı:

"Newroz, başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu ve Mezopotamya halklarının yeniden doğuşunun sembolüdür. Newroz, halkların diriliş bayramıdır. Newroz; yaşamdır, özgürlüktür. Newroz, zalim Dehak’a karşı Demirci Kawa’nın zaferidir.

'ACIMIZ DA ÖFKEMİZ DE BÜYÜK'

Halklarımız binlerce yıldır Newroz’u bu bilinçle kutluyor. Newroz; halkların zalimlere, diktatörlere ve tek adamlara karşı isyan bayrağını yükselttiği mücadele günüdür. Her sene olduğu gibi bu seneki Newroz da halklarımız için umudun müjdecisi, özgürlüğün ateşidir. Bununla birlikte 2023 Newrozunu farklı koşullarda karşılıyoruz. 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli iki büyük deprem ne yazık ki çok büyük bir yıkıma sebep oldu. Kentlerimiz, köylerimiz, yaşam alanlarımız yıkıldı. On binlerce canımızı yitirdik. On binlerce yurttaşımız yaralandı. Acımız ve öfkemiz çok büyük. Bu vesileyle bir kez daha kayıplarımıza rahmet, yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu yılki Newroz’u depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza adıyoruz.

'YAPTIKLARI YANLARINA KÂR KALMAYACAK!'

Yıkımın ve kaybımızın devasa boyutta olmasının nedeni AKP-MHP iktidarıdır. Bu zorba iktidar 20 yılı aşkın bir süredir hayata geçirilen talancı ve rantçı düzen nedeniyle bu yıkımın sorumlusudur. Kurmuş olduğu inşaat rejimiyle, seçimler öncesi çıkardığı imar aflarıyla, afetlere müdahale için kurulan kurumları arpalığa dönüştürmüş olması nedeniyle bu iktidar suçludur. Depremden sonra halklarımızı kaderine terk eden, günlerce bir tane bile görevliyi gönderemeyen, yurttaşlarımızın enkaz altında donarak hayatını kaybetmesine neden olan bu zorba iktidardan hesap soracağız! Yaptıkları yanlarına asla kar kalmayacak!
İçinde bulunduğumuz tarihsel dönem her açıdan tüm demokratik çevrelere önemli sorumluluklar yüklemektedir. Halkların ve demokrasi güçlerinin bu tarihsel sorumluluk etrafında birleşmeleri ve ortak mücadele iradesini açığa çıkarmaları elzemdir.  AKP-MHP iktidarı tüm toplumsal ve demokratik kesimleri hedef almaktadır. En insani ve demokratik arayışlara bile tahammül edememektedir. Yoğun bir baskı ve şiddet gücüyle demokrasiye, özgürlük taleplerine, farklılıklara yönelmektedir. Bu yönelimlerle tüm toplumsal kesimleri sindirerek baskıcı ve despotik iktidarını sürekli kılmaya çalışmaktadır.

'HER YERDE İKTİDARA MEYDAN OKUYACAĞIZ'

Ancak bizler bu zulüm düzenine karşı 2023 Newroz alanlarını mücadele alanlarına dönüştüreceğiz. Amed’den İstanbul’a, Aydın’dan Kars’a, İzmir’den Antalya’ya, Ankara’dan Hakkari’ye kadar her yerde bu iktidara meydan okuyacağız. Newroz meydanları öfkenin umuda dönüştüğü alanlar olacak. Bu yılki Newroz, günümüzün zalim Dehaklarını tarihin çöp sepetine atma Newrozu olacak. Demirci Kawalar AKP-MHP faşist iktidarını yıkacak. 2023 seçimlerinde emek, özgürlük ve demokrasi güçleri bu tekçi iktidarı yenecek. 2023 Newrozu umudun adresine işaret edecek. Hep birlikte mücadele edeceğiz, hep birlikte kazanacağız.

Yeniden doğuşu simgeleyen Newroz, yeniden inşa iradesini de ortaya koyacaktır. İkinci yüzyılın eşiğinde ülkenin demokratik değişim iradesi Newroz meydanlarında boy gösterecektir. Merkeziyetçi, tekçi anlayış yerine, kendi meclislerinde kendi sorunlarına kendi yanıtlarını üretenlerin Demokratik Cumhuriyet talebi, Newroz alanlarındaki milyonlar olarak bir kez daha gür bir sesle dillendirilecektir. Newroz meydanlarındaki irade faşizme karşı çıkış yolunu gösterecektir. Tecride, kadın kırımına, ekolojik talana, yoksulluğa karşı Newroz meydanları özgürlüğün sesi olacaktır.

'BÜYÜK KAZANIMLARIN EŞİĞİNDEYİZ'

Unutmamalıyız ki büyük kazanımlar elde edeceğimiz bir eşiğin arifesindeyiz. Bu duyarlılık ve bilinçle önümüzdeki süreci karşılayarak, dönemsel bir başarıdan öte tarihsel bir başarının sahibi olacağız. Bu bağlamda her kesimi, her bireyi siyasal ve toplumsal sorumluluk üstlenmeye, haklarımızın özgür- demokratik geleceğini önceleyen bir çabanın ve mücadelenin sahibi olmaya çağırıyoruz. İnsanlarımızı depremde enkaz altında bırakan rantçı, despotik, halk karşıtı olan AKP-MHP iktidarına en büyük siyasi depremi yaşatarak siyasetin hurdalığına göndermek toplumsal bir sorumluluktur.  Bu inanç ve kararlılıkla Newroz’a gidiyoruz. Newroz; baharın müjdecisidir, baharın gelişinin ilanıdır. 2023 Newroz’u da halkların baharını müjdeleyecek. Zalim Dehaklar baharın gelişini engelleyemeyecek. Zulüm ve baskı düzeni gidecek, halkların baharı gelecek. Depremde açığa çıkan toplumsal birlik ve dayanışma ruhuyla Newroz alanlarına akıp yitirdiğimiz canları anmak, baharı toplumsallaştırmak, Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırmak için, “Her der Newroz, Her dem Azadî” ve “Newroz Ateşiyle Özgürlüğe” şiarıyla kutlayacağımız 2023 Newrozuna tüm halklarımızı davet ediyoruz."

SANCAR: BU İKTİDARDAN HEP BİRLİKTE HESAP SORACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise şunları söyledi:

  "2023 Newrozunu Maraş merkezli depremin yarattığı büyük yıkım ve acı ortamında karışıyoruz. Bu yıkımın ve acının sorumluluğu bu iktidardır, bu düzendedir. O nedenle bu kadar büyük yıkım, acı ve yas varken Newrozu bir şenlik havasında kutlamak
bizlerin değerlerine uymazdı. Newroz’u yas ve dayanışma ruhuyla, yeniden inşa ve ayağa kalkma umuduyla kutlayacağız ve karşılayacağız. Bu Newroz, bizler için tarihi bir dönemeçte yeni yaşamı inşa etmenin de sesini yükselteceğimiz bir imkan olacaktır. Newroz’u, Newroz ateşini demokratik dönüşümün ve büyük barışın yolunu aydınlatan bir ışık olarak taşıyacağız. Belki halaylar çekmeyeceğiz ama omuz omuza duracağız. Belki sesimizde şarkılar olmayacak ama umudun cesaretin ve kararlılığın ışığı olacak. O nedenle bu Newroz yaraları hep birlikte sarma, enkazı hep birlikte kaldırma ve yeni yaşamı hep birlikte inşa etme yolunda buluşmanın Newroz’u olacaktır.
Bu iktidar ülkeyi karanlığa gömmüştür, toplumu enkaz altında bırakmıştır. İktidarın yarattığı bu büyük acı ve yıkımın hesabını mutlaka hep birlikte sormak zorundayız. Sormazsak kayıplarımıza saygısızlık ve geleceğe dair umutsuzluk yaygınlaşacaktır. Yıkımın bir daha asla yaşanmaması için mutlaka hesap soracağız, hep birlikte hesap soracağız.
Bu sömürü savaş ve rant düzeni depremde olduğu gibi yaşamanın bütün alanlarında büyük tahribatlar yaratmıştır, büyük yıkımlara yol açmıştır. Şimdi Newroz bu yıkımı onarmanın, bu enkazı kaldırmanın ve bu düzeni değiştirmenin imkanlarını en geniş şekilde ortaya koyacağımız bir gün olmalıdır. Bunu, Ortadoğu halklarının kadim geleneğinden devralarak ve zalimlere karşı devrimci Kawaların ruhunu yaşatarak yapacağız. Bütün halklar, bütün demokrasi güçleri bir araya geleceğiz; Newroz’da kararlılığımızı, değiştirme irademizi ve yeni yaşamı kurma hedefimizi hep birlikte haykıracağız. Yastayız acılıyız ama aynı zamanda öfkeliyiz. Değiştirme konusunda kararlıyız. Bu kararlılığı bütün toplum kesimlerinden her insana ve bireye bir çağrı olarak da dile getirmek istiyoruz. 
Newroz alanlarını dolduralım, Newroz alanlarına gelemeyenler de Newroz ateşi ile yeni yaşam yürüyüşüne katılma iradesini bulundukları her yerde ortaya koyacaklardır. Burada bulunan bütün demokrasi güçleri ve yine Türkiye’nin bütün demokratları, bütün iyi insanları bu Newroz’u yeni yaşamın başlangıcı ve inşası, bu karanlığın bitmesi, bu çöküş düzeninin sona ermesi için büyük bir fırsata dönüşecektir. Bundan hiç şüphe duymuyoruz, değişim iradesi buradadır. Bu iktidarı değiştirme, bu düzeni değiştirme, savaşa, sömürüye ve ranta son verme iradesi buradadır. Bu irade hep birlikte Newroz meydanlarına dönüşecektir. Büyük demokratik dönüşümün ve büyük barışın yolunu Newroz ateşinin ışığında hep birlikte yürüyeceğiz. Yine çağrımı tekrarlıyorum: Newroz alanlarında buluşalım. Bu hedeflere doğru hep birlikte yürüyelim. Kararlılığımızı ortaya koyalım. Umudu büyütelim. Acıyı paylaşalım, yaraları saralım. Yeni yaşamı hep birlikte kuralım."