Newroz İsviçre’de birçok merkezdeki etkinliklerle kutlandı

Yeniden uyanışın, dirilişin ve direnişin bayramı Newroz kutlamaları İsviçre'de sürüyor.

Hafta sonundan bu yana süren kutlamalar bugün de devam etti.  Biel, Aarau, Brugg, Cenevre, Luzern, Wintherthur, St Gallen kentlerinde düzenlenen Newroz kutlamalarında 'Kurdistan ve Kürt halkı tektir' mesajı verilirken Kurdistan'ın 4 parçaya bölen Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yılına vurgu yapılarak 'ulusal birlik çağrısı yapıldı.

BIEL


İsviçre'de Newroz ateşinin yakıldığı kentlerin başında gelen Biel'de 4 parça Kurdistan halkı tüm renkleriyle Newroz coşkusunu yaşadı.

Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar burada bir yürüyüş gerçekleştirerek Newroz kutlamasının yapıldığı Kongrehaus alanına ulaştı. 

Etkinlikte Newroz'u direnişe çeviren Kurdistan şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi

Burada kurumlar adına konuşmalar yapıldı. İlk olarak Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ahmet Kaya kutlamaya katılan halkın Newrozu'nu kutladı. 

PYD adına bir konuşma yapan Abbas Omar ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik sürdürülen mutlak tecride değinerek 'Newroz'un direnişçi ruhuyla 2023  yılı Önderliğimiz başta olmak üzere Kurdistan'ın ve Kürt halkının özgürlük yılı olacaktır' vurgusunda bulundu.

Rojhilat Kurdistan'ından Mele Azîz Rojava'da Kürt Halkının Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesi 'Jin, Jiyan, Azadî'nin Rojhilat’ta yaşam bularak bugün tüm dünya halklarının umudu olduğunu söyledi. Melle Aziz 'Bakur'da, Başur'da Rojhilat'ta ve Rojava'da süren mücadele Newroz coşkusuyla bir kez daha açığa çıkmıştır. Kürt halkı ve Kurdistan tektir" ifadelerini kullandı.

Son olarak kutlama öncesi bir konuşma yapan Nejdet Atalay'da sümya halklarının baharın gelişini selamlama bayramı olan Newroz'un Demirci Kawa'dan harladığı ateşle Mazlumlardan Rahşanlardan Zekiyelerden günümüze bir direniş sembolü olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Barış Anaları Newroz ateşini yaktı. TEV-ÇAND sanatçılarının stranları eşliğinde Kurdistanlılar harlanan Newroz ateşi etrafında halaya durarak kutlamalarını sürdürdü.

AARU VE BRUGG

İsviçre’de Newroz kutlanan bir başka yer ise Aarau Kantonu oldu. Aarau kantonunda 2 ayrı noktada Newroz kutlaması gerçekleştirildi.

BRUGG

İlk kutlama Brugg kentinde bulunan mülteci kampında yapıldı. Mülteci kampında kalan Kürt mülteciler, kampın bahçesinde bir araya gelerek Newroz’u kutladı. Şehitler anısına yapılan saygı duruşuyla başlanan kutlama, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz üzerine yaptığı değerlendirme dinlenildi. Yapılan konuşmada 2 yıldan beri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’da haber alınmadığı vurgulanarak, tecride karşı duyarlılık çağrısı yapıldı. Daha sonra Newroz ateşini yakan Kürtler türkü ve marş söylediler. Kutlama halaylarla sona erdi.

AARAU

Aarau'daki ikinci Newroz kutlaması ise akşam saatlerinde Aarau merkez tren istasyonunun önünde Bahnhofplatz meydanında gerçekleştirildi. Tren garı önündeki meydanda bir araya gelen Kurdistanlılar ve Kürt dostları kutlama gerçekleştirdiler. Kutlama şehitler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Aargau Mehmet Tunç Halk Meclisi Eşbaşkanı İdris Uzkaş bir konuşma yaptı. Uzkaş, Demirci Kawadan, çağdaş Kawa Mazlum Doğan’a bedenleriyle Newroz ateşini harlayan şehitleri anarak başladığı konuşmada “Bizi bugünlere getiren başta Newroz şehitleri olmak üzere şehitlerin önünde saygı ile eğiliyorum. Başta Önder APO’nun, gerillaların, cezaevindeki özgürlük tutsaklarının ve bütün halkımın Newroz’unu kutluyorum. Newroz direniştir, biz Kürtlerde Önderliği özgürleştirinceye kadar direneceğiz” dedi. Daha sonra Newroz ateşini şehit aileleri tarafında yakıldı. Ateşe etrafında halay çeken kitle sık sık Bijî Serok APO sloganı attı. Kutlama halaylarla sona erdi.

CENEVRE 

Newroz'un kutladığı kentlerden biri de Cenevre kentinde düzenlenen yürüyüş sonrası kutlama yapıldı.

Mont-Blanc meydanında  bir araya gelen Kurdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ve PKK bayrakları taşıyarak kutlama alanına doğru yürüyüşe geçti. Özellikle Tevgera Ciwanen Soreşger ve Teko-Jin aktivistlerinin Newroz'un direnişçi ruhunu sahiplendiği sloganlarla 1 saat boyunca Cenevre sokaklarında bir yürüyüş düzenlendi.

Palanpalais meydanına ulaşan halkın Newroz'unu kutlayan CDK Cenevre Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbayev, Newroz'un halkların özellikle Kürt halkı için tarihi önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından halk burada kutlamayı sürdürdü. 

ST GALLEN


St Gallen kentinde CDK ve Helbest Koçerin Kadın Komünü öncülüğünde yapılan Newroz kutlamasının adresi Leonardpark'tı. 4 parça Kurdistan'dan halkın bir araya geldiği kutlama öncesi burada halkın Newroz'unu kutlayan CDK Eşbaşkanı Kenan Can'ın ardından söz alan Kürt siyasetçi Metin Tekçe Newroz'un Kürt halkı için önemine vurgu yaparak yaşanan son siyasal sürece ilişkin bir değerlendirme yaptı.

Yapılan konuşmanın ardından Kurdistanlılar yaktıkları Newroz ateşi etrafında kutlamalarını sürdürdü.

WINTERHUR


İsviçre’nin Winterthur kentinde Kürt Toplum Merkezi tarafından Newroz etkinliği, meşaleli yürüyüş ve sinevizyon gösterimi düzenlendi.

Winterthur'da yaşayan Kurdistanlılar ve dostlarından oluşan yüzlerce kişi akşam saat 18’de Winterthur Neuemarktplatz meydanında bir araya geldi. Saat 19'da meşaleli bir yürüyüş düzenledi. 

Yüzlerce Kurdistanlı ve dostları Newroz etkinliği kapsamında bir araya geldi.

"Newroz pîroz be!" ve Ji Öcalan re Azadî, ji bo Kurdan Statû! pankartını taşıyan kitle, sık sık "Bijî Newroz", "Bijî Serok Apo", "Katil Erdoğan", "Şehid Namirin", "Jin Jiyan Azadi" ve "Biji PKK” sloganları eşliğinde meşaleli yürüyüşü sürdürdü. Yürüyüş esnasında taşınan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve Kurdistan bayrakları ile etkinlik yeşil sarı ve kırmızıya büründü. Yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından kitle tekrar alana geri döndü. 

Yürüyüşle başlayan etkinlikte Newroz ateşi, sologanlar ve zılgıtlar eşliğinde yakıldı. Etkinlikte Winterthur Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanları Yolda Akkuş ve İsmail Kaya birer konuşma gerçekleştirdi. Newroz'un Kürt halkı için kutsal olduğunu dile getiren Akkuş, "Newroz zulme karşı direniştir. Newroz halkların birliği ve kardeşliğidir. Bütün halklar için barbarlığın son bulması demektir. Onurlu bir yaşam için Kürtler dünyanın her yerinde Newroz'u kutluyor. Amed’den Kandil’e Dersim’den Efrin’e kadar Newroz ateşi yakıldı" ifadelerinde bulundu. 

Sonrasında konuşan Eş Başkan İsmail Kaya ise, "Mazlum Doğan'ın ateş olup karanlığı aydınlatma şiarıyla Newroz direnişini yücelttiğine dikkat çekerek, "Mazlum’un Önderliğe ve Kürt gençlerine inancı vardı. Bu nedenle Zekiye, Rahşan, Sema ve Ronahi gibi daha birçok Kürt kahramanı bu yolda ateş olup düşmana cevap oldu. Direniş her zaman sürüyor. Mazlumun direnişi Arin Mirkan’la Daiş'e bomba oldu. Jin Jiyan Azadî ve Bijî Newroz,  Bijî Serok Apo" ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı. 

Etkinlik Sinevizyon gösterimi ile devam etti. Etkinlik gençlerin geceyi aydınlatan Newroz ateşi çevresinde çektiği halaylarla son buldu.

LUZERN


Newroz coşkusu Luzern kentinde de Kurdistanlıları sardı. Helvetiaplatz'ta yapılan kutlama öncesi kent merkezinde meşaleli bir yürüyüş düzenlendi.  Yapılan konuşmaların ardından şehit aileleri tarafından Newroz ateşi yakılarak kutlamalara devam edildi.