Musa Anter Davası: 'Yeşil' tanık koruma kapsamında mı?

Musa Anter Cinayeti ve JİTEM Ana Davası'nın duruşması görüldü. 'Yeşil' kodlu Mahmut Yıldırım’ın tanık koruma kapsamının araştırılması talebi kabul edildi.

Musa Anter Cinayeti ve JİTEM Ana Davası dosyalarının birleştirilmesi sonrası yapılan yargılamanın 9’uncu duruşması, Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşması ertelendi. Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in ifadesi ardından Gazeteci Abdurrahman Şimşek’in sanık Abdulkadir Aygan ile yaptığı röportaj, mahkeme salonunda yaklaşık 40 dakika izlendi. Aygan, Musa Anter’in öldürüldüğü geceye dair videoda söylediği beyanlara ilişkin görüntülerin ham hali izlendi.

AYGAN'IN İTİRAFI İZLENDİ

Aygan, videodaki itiraflarında, Hamit Yıldırım'ın Anter'i katlettiğini söylerken, "Şırnaklı Hamit Yıldırım’a umman isimli 9 milimetrelik 14’lü bir silah verilmişti. ‘Niye yanımıza getirmedin’ diye sordum. O da, ‘ Şüphelendiler, o yüzden vurmak zorunda kaldım' dedi" diye konuşuyor.

Müşteki avukatlarından Selim Okçuoğlu, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi her şey delil olabilir. Bunu değerlendirmesi takdiri yargılama yapan makama ayıttır. Bugün hukuka aykırı olmayan bir delille huzurunuzdayız. Hem İsmail Hakkı Pekin’in tanıklığı hem CD bizi bir adım ileri götürür" diye belirtti.

Okçuoğlu, "Mahmut Yıldırım'ın, tanık koruma kapsamında olduğu kanaatindeyiz" derken, bunun araştırılmasını istedi.

Aygan’ın avukatı Ece Çam Yiğit de, “Müvekkilim Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) tutuklanmama garantisi verilmesi durumunda mahkemeye gelip ifade vereceğini bildirmiştir" dedi.

Sanık avukatlarından Hamit İşler de müşteki avukatlarından Selim Okçuoğlu’nun tüm taleplerinin reddedilmesini talep ederek, yazılı savunma yapacağını söyledi.

Sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek de, “CD’deki görüntülere itibar edilmemesi gerekiyor" iddiasında bulundu.

KARARLAR

Avukat savunmaları ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, şu kararları verdi: “Yakalamalı sanıklar hakkında yazılan müzakerelerin akıbetinin sorulmasını isteyen mahkeme heyeti, Ahmet Türk’ün açık adresinin belirlenmesi için müzakere yazılmasına ve tanık olarak dinlenmesini ve müdafi avukatlarından Selim Okçuoğlu’nun tüm taleplerinin kabul edilmesi ve duruşmanın 20 Mart 2019’a verilmesine karar olunur.”