Mültecilere sahte raporlar veren doktorlara operasyon

Yunan polisi, Samos (Sisam) adasına sığınan mültecilerin Türkiye’ye gönderilmesini engellemek için para karşılığında sahte raporlar hazırlayan ve içinde doktorların da bulunduğu bir şebekeye operasyon yaptı.

Batı Avrupa’ya uluşmak için dünyanın değişik ülkelerinden gelip Yunanistan’a ulaşan mültecilerin burada da suç örgütlerinin eline düşüyorlar. Avrupa Birliği’nin 2016 yılında Ankara rejimiyle yaptığı anlaşma gereği Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşan mülteciler sınır dışı edilecekti.

Türkiye’den çıkan mültecilerin Yunanistan’daki ilk duraklarından olan Samos (Sisam) adasına ulaşan mültecilerin sınır dışı edilmemek için suç örgütlerine para yağdırdıkları ortaya çıktı. Bu yıl Mart ayından bu yana aktif olan ve içinde doktor, hasta bakıcı, tercümanların da içinde yer aldığı şebeke mültecilerin ada kalıp Türkiye’ye gönderilmemeleri için sahte raporlar hazırladıkları belirtiliyor.

ROPAR BAŞINA 500 EURO VERMİŞLER!

Yunan polisinin operasyonunda çıkan belgelere göre mültecilerin hastalığını kanıtlamak için de sahte tahliller yapan ve teşhisler koyan şebekenin rapor başına 300 ile 500 Euro arasında değişen miktarda rüşvet aldı. Bir doktorun başında bulunduğu şebekenin verdiği raporlar karşılığında Yunanlı makamların mültecileri bir süreliğine sınır dışı etmekte zorlandığı, ancak incelemenin ardından sonucun değişmediği ve raporların işe yaramadığı belirtiliyor.

Şebekenin mültecilere para karşılığında Mart ayından bu yana en az 30 rapor hazırladığı tespit edildi. Polisin şebeke üyelerinin evlerine yaptığı operasyonda ise 5500 Euro nakit para, bilgisayar, mülteci listeleri ve sağlık dosyalarını ele geçirdi.

Türkiye’den deniz yoluyla yaklaşık 1,5 saatte ulaşılan Samos (Sisam) adasına sığınan mülteciler, sığınma başvurularını yaptıktan sonra zor koşullarda tutuluyorlar. Şu anda hali hazırda 3600 sığınmacının bulunduğu adadaki kamplar kapasitesinden 6 kat daha fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Yunan polisi geçtiğimiz hafta benzer bir operasyonu Kos (İstanköy) adasındaki polis birimlerine yönelik gerçekleştirmişti. Buradaki operasyonda ise mültecilerin batı Avrupa ülkelerine geçmelerini sağlayacak sahte belgeler hazırlayan şebeke çökertilmişti. Operasyonda gözaltına alınan 6 Yunan polisi, 4500-6000 Euro karşılığında mültecilere seyahat belge verdikleri ortaya çıkmıştı.