‘Mücadele sadece Meclis’ten ibaret değil’

Amed’den HDP’nin 11. sıra adayı olan Mehmet Temizyüz, Meclis’e gitmenin temel amaçları olmadığını belirterek, “Mücadele sadece parlamentodan ibaret değil. Biz parlamentoya gitmekten ziyade, halkımıza nasıl bir hizmet sunacağımızı hesaba katıyorduk” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 24 Haziran seçimlerinde Meclis’e 67 milletvekili göndererek üçüncü büyük parti oldu. Amed’den de 9 milletvekili Meclis’e gönderen HDP’nin, 3 adayı seçilemedi. Seçilemeyen adaylardan olan 11. sıra adayı Mehmet Temizyüz, mücadele yürütmek için Meclis’e gitmenin şart olmadığını söyleyerek, bundan sonra da kaldıkları yerden devam edeceklerini belirtti.

Temizyüz, seçim sonuçları ile ilgili düşüncelerini ve bundan sonra politik zeminde nasıl bir yol izleyeceğini ANF’ye anlattı.

‘HER ŞEYE RAĞMEN BARAJI GEÇTİK’

AKP ve MHP’nin baskın seçim kararını almalarından sonra Kürt halkının iradesini ortadan kaldırmak için HDP’yi baraj altında bırakmak gibi temel bir amaç güttüklerini belirten Temizyüz, şunları kaydetti: “Zaten bu seçim sürecinden önce HDP’nin eş genel başkanları, milletvekilleri ve belediye eş başkanları tutuklanmışlardı. Bunları yaparak HDP’yi baraj altında bırakmak istiyorlardı. Bizler de 24 Haziran seçim çalışmalarını başlattığımız da gerçekten de 90’lı yıllardan şimdiye kadar ilk defa bu kadar zor bir seçim sürecinden geçtiğimizi gördük. Büro açılışlarımızın yasaklanması, alanlara çıkmamızın engellenmesi gibi uygulamalar bize bu düşünceyi doğrulatıyordu. Ama biz her şeye rağmen çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik ve barajı geçtik. Onların şimdi yaptıkları gergin açıklamaları da, HDP’nin barajı geçmesi ve istedikleri çizginin altına düşmemesinden kaynaklanıyor.”

‘SEÇİMLER NORMAL DEĞİLDİ’

Mevcut ortaya çıkan sonuçlarda partilerinin başarılı bir sonuç elde ettiğini savunan Temizyüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “1 Kasım 2015 seçimlerinden bir oran daha fazla almamıza rağmen kimi Kürt kentlerinde oy oranlarımızın düşmesini bir başarısızlık olarak görmüyoruz. Çünkü onlar tüm kayyumlarıyla, ekonomileriyle, devletin gizli güçleriyle ve kurdukları ittifaklarıyla HDP’ye karşı mücadele ettiler. Bu seçim, normal bir seçim değildi. O yüzden başarılı olduğumuzu söylüyoruz. OHAL ve sıkıyönetim koşullarında Amed’de yüzde 67 oranında oy almayı, HDP’nin seçim çalışmasını yürüten bir milletvekili adayı olarak başarılı görüyorum.”

‘ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERE ŞİMDİDEN HAZIRLANMALIYIZ’

Önümüzdeki Mart ayında yapılması beklene yerel seçimlere de değinen Temizyüz, “Yerel seçimlerin çalışmalarına şimdiden başlamamız gerekiyor. Bizler için yerel, genelen esastır. Biz her zaman ‘kendimizi yerelden yöneteceğiz’ diyoruz. Zaten onlarda bu seçimlerin önüne geçmek için belediyelerimize kayyumlar atadılar. Biz de 24 Haziran’da nasıl ki bizlere karşı kurdukları ittifakları ve yüzde 10 barajını mevcut zor koşullarda yıktıysak, Mart seçimlerinde de tüm bizlere karşı ortada olan tüm barajları yıkacağız” diye konuştu.

‘MÜCADELE, PARLAMENTODAN İBARET DEĞİL’

Mücadelelerinin sadece parlamentodan ibaret olmadığının altını çizen Temizyüz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Biz parlamentoya gitmekten ziyade, halkımıza nasıl bir hizmet sunacağımızı hesaba katıyorduk. Bundan sonra da tüm siyasi parti ve kurumlarımızda yerimizi alacağız ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. Başarılı olabilmek için elimizden ne gelirse milletvekili olarak seçilmişçesine çalışarak, yapacağız. Milletvekili olarak seçilen arkadaşlarımıza da yardımcı olacağız. Önlerinin açılması ve çalışmalarının biraz da olsa hafiflemesi için elimizden geleni yapacağız. Daha fazla çalışmaya ve kendimizi güçlendirmeye ihtiyacımız var. Bizler adım adım zafere doğru gidiyoruz. Bu seçimlerde de temel amaçları bize kaybettirmekti ama biz yine kazandık. Bu kazanımımızı da Türkiye ve Ortadoğu halkları ve Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılarak özgürlüğüne kavuşması için seferber etmeliyiz.”