“MSD’nin çalıştayları çözüme katkı sunuyor”

MSD’nin çağrısıyla Berlin’de biraraya gelen parti temsilcileri ve siyasetçiler demokratik bir Suriye’nin kurulması yolunda yapılacak kongreye ilişkin önerilerde bulundular. Katılımcılar çalıştayların önemli bulduklarını söyledi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) demokratik muhalefet temsilcileriyle bölgede kalıcı çözüm yollarını tartışmak amacıyla Suriye ve uluslararası alanda çalıştaylar serisi başlatmıştı. Daha önce Paris ve Viyana’da yapılan çalıştaylardan sonuncusu iki gündür Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenleniyordu.

“Workshop” tarzında gerçekleşen ve demokratik bir Suriye için çabalayan muhalefeti buluşturan çalıştay bugün sona erdi. Suriye’nin değişik etnik ve dini gruplarından 40’yakın biraraya getiren çalıştaya MSD Eşbaşkanı Riyad Derar, MSD Eşbaşkan Yardımcısı Mejdolîn Hesen, Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Ali Rehmun ve Hisen Ömer gibi isimler de katıldı.

Geniş bir yalpazede parti, organizasyon ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bağımsız siyasetçiyi buluşturan çalıştayın bugünkü bölümünde ağırlıklı olarak demokratik bir Suriye’nin kurulması için gerçekleşmesi planlanan kongreye ilişkin öneriler dile getirildi. Suriye’deki tüm güçleri kapsaması gerektiği belirtilen kongrenin yıllardır yaşanan krizleri sona erdirmesine yönelik beklentiler ifade edildi.

“MSD’NİN ÇALIŞTAYLARI ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR”

Çalıştayın katılımcılarından Ebdulmesîh El-Şami MSD’nin organizesiyle gerçekleşen bu buluşmaların önemine dikkat çekerek iki gün boyunca verimli tartışmalar yaptıklarını söyledi. ANF’ye konuşan El-Şami MSD’nin yurt dışında başlattığı çalıştayların Suriye krizinin çözümünde önemli bir rol oynadığını belirtti. Bütün Suriyeli muhaliflerin ilk kez bir workshop’ta biraraya geldiğini vurgulayan El-Şami devamla şu değerlendirmeyi yaptı:

“Her ne kadar Suriye’deki iç savaşta sona gelinmiş olsa da hala yara tam olarak kapanmış değil. Suriye’nin yaralarını kapatması ve sağlığına kavuşması için daha atılacak çok mesafe var. Bu çalıştaylar ve buluşmalar da bu yolda önemli katkılar sunuyor. Özgür ve demokratik bir Suriye’nin kurulması için bütün etnik ve dini grupların, renklerin ve ideolojilerin biraraya gelmesi gerekiyor. MSD’nin bu çalıştayında bütün kesimleri ilk kez bir masa etrafında buluşturdu diyebilirim.”

Almanya’daki çalıştaylar serisinin ikincisinin önümüzdeki günlerde Dortmund kentinde yapılması bekleniyor. Buradaki çalıştaya ise Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti’nde yaşayan Suriyeli muhalif, yazar ve aydınlar katılacak. Kobanê’de gerçekleştirilen Suriye içi diyalog çalıştayında Özerk Yönetim’in anlatılması ve demokratik muhalif kesimleri bir araya getirme amacıyla diyalog çalıştaylarının gerçekleştirmesi kararı alınmıştı.