MKGP: Türkiye, basın özgürlüğünde 1908’in gerisinde

MKGP, “Türkiye, basın özgürlüğünde 1908’in gerisinde. 24 Temmuz’u her günümüz gibi eril zihniyetle mücadele vererek geçireceğiz" dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'SANSÜRÜN EN ÜST UYGULAMASI'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“24 Temmuz bizler için bayram değil, her gün gibi mücadele günüdür. Osmanlı döneminde, gazeteler sansür memurlarının kontrolünden geçtikten sonra yayımlanıyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet'in ilanının ardından bu uygulamaya son verildi. Türkiye basın tarihinde bu olay ‘sansürün kaldırılması’ olarak adlandırıldı ve Basın Bayramı olarak ilan edildi. Fakat Türkiye’de basının geldiği nokta sansürün en üst uygulamasıdır.” 

'İŞSİZLİK, GÜVENCESİZLİK...'

Gözaltı, tutuklama tehdidiyle karşı karşıya olan gazeteciler haklarında yıllara varan cezaların istendiği davalar açılmaktadır. 10 bin gazetecinin işsiz olduğu Türkiye’de onlarca gazeteci de güvencesiz, sendikasız çalıştırılmaktadır. Bu karanlık basın tablosu içinde, günümüz Türkiye’si 1908’lerinde gerisindedir.

KADIN GAZETECİLERE ÇAĞRI

Bizler kadın gazeteciler olarak, 24 Temmuz’u her günümüz gibi eril zihniyetle mücadele vererek geçireceğiz.

Ayrıca, kadının dili, direnişi, ve rengiyle yaratacağımız o güzel günlere yakın olduğumuza olan inancımızla tüm kadın gazetecileri mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.”