Mezarlıklara ziyaret: Şehitlerin yolunda olacağız

Kurban Bayramı vesilesiyle Kurdistan Özgürlük Şehitlerinin mezarlarını ziyaret eden halk, kendileri için hayatlarını ortaya koyan şehitlerin mirasını taşıma sözü verdi.

Kurban Bayramı arifesinde birçok kentte mezarlıklar ziyaret edildi. Kurdistan Özgürlük Şehitlerinin mezarlarını ziyaret eden kitleler, miraslarını taşıma sözü verdi. 

ADANA

Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAYDER) öncülüğünde Kurban Bayramı nedeniyle Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde bulunan Küçükoba, Asri, Buruk, Akkapı, Ceyhan Asri ve Mutlu mezarlıklarında şehitlerin mezarları ziyaret edildi. Ziyarette DEM Parti, Barış Anneleri,  Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) ile çok sayıda kişi katıldı. Mezarlıklara güllere bırakılarak dualar okundu.

Ziyaretlerde, şehitlerin mücadelelerinin yürütücüleri olacakları vurgulandı. Gazeteciler Kadri Bağdu, Volkan Eryiğit ve Metin Alataş'ın mezarları da ziyaret edilip dualar okundu.

AMED  

MEBYA-DER, Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nı ziyaret etti. Mezarlıkta yakınlarını ziyarete gelenlere baş sağlığı dileyen kitle, dualar okudu. Mezarlıkta yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından MEBYA-DER Eşbaşkanı Mehmet Emîn Kılıç, demokrasi ve özgürlük için yaşamını feda edenlere borçlu olduklarını belirterek, sonuna kadar uğruna mücadele ettikleri felsefeyi savunacaklarını söyledi.

WAN 

Wan'da MEBYA- DER ve TUAY-DER öncülüğünde birçok ilçede Kurban Bayramı vesilesiyle birçok ilçede mezarlıklar ziyaret edildi. Mezarlık ziyaretine DBP, DEM Parti Milletvekilleri il ve ilçe örgütleri ve belediye eşbaşkanları ile meclis üyeleri katıldı. Mezarlık ziyareti sırasında şehit yakınları heyete yoğun ilgi göstererek bayramlarını kutladı.

Wan Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde bulunan Karşıyaka Mezarlığında kısa bir konuşma yapan MEBYA-DER Eşbaşkanı Hanım Kaya Kısa, "Kurdistan mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz bugün burada mücadele verebiliyorsak onların verdiği emek ve mücadele sayesindedir. Onların mücadelesini sonuna kadar sahipleneceğiz ve onların özgür Kurdistan hayalini gerçekleştirene kadar devam edeceğiz. Bizler Sayın Öcalan özgürleşene kadar kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

İSTANBUL 

ANYAKAY-DER öncülüğünde İstanbul’un Ümraniye ve Küçükçekmece ilçelerinde şehitlerin mezarlıkları ziyaret edildi. Ümraniye’de bulunan Ihlamurkuyu Mezarlığı’na gerçekleştirilen ziyarette, Ankara Gar ve Pîrsus Katliamları’nda katledilenler mezarları başında anıldı.  Anmaya, DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu’nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcileri katıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan anmada “Şehîd Namirin” sloganları atıldı.

Burada 10 Ekim Ankara Barış Şehitleri Aileleri adına konuşan Mustafa Doğan kaybettiklerine verdikleri bir söz olduğuna belirterek, “Onların bıraktığı bayrağı en yükseklere getireceğiz. Ta ki onların özlemi bu topraklara ve bu ülkedeki halklara barış gelene kadar bir kişi bile kalsak, nefesimizin sonuna kadar bu mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, “Bu yol barış yoludur, bu yol özgürlük yoludur, bu yol Türkiye işçi sınıfı ve halklarının Kürt halkıyla buluşma yoludur. Bu yolun önündeki tüm engelleri aşarak yürüyeceğiz. Bir kere daha şehitlerimizin önünde söz veriyoruz; bu ülkede halkların eşitliğini ve birliğini sağlayana kadar bu mücadelemiz sürecek. Yaşasın özgürlük. Şehîd namirin” diye konuştu.

Ziyarette Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK Üyesi Adnan Özcan ise, Pîrsus’ta katledilen 33 düş yolcusunun Rojava Devrimi’ne dokunmak için yola çıktıklarını belirterek şunları söyledi:  “Halkların birliğinden bahsediyorsak, halkların eşit olması gerektiğini savunuyorsak, IŞİD barbarları ve türevleriyle uzlaşmayacağız, onları yeneceğiz, özgürlüğümüzü kazanacağız diyorsak bizim gitmemiz gereken yol  Suruç şehitlerinin yoludur, 10 Ekim şehitlerinin yoludur.”

Küçükçekmece’de bulunan Kanarya Mezarlığı’nda düzenlenen anmaya da birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Burada konuşan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz,  Kürt halkının geçmişten bu yana büyük bedeller verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Milyonlarca şehitlerimiz var ve yaşamlarını Kürt halkının uğruna feda ediyorlar. Bizler onların izinden ve onların yaşamlarından ilham alıyoruz. Bizler her dakika onların anılarına sahip çıkacağız. Şehitlerimize layık olmak için onların mücadelelerini yükselteceğimize bir daha huzurlarında söz veriyoruz.”

ANYAKAY-DER yöneticisi Türkan Acar, iktidarın Kürt halkına yönelik tüm baskılarına rağmen özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatlarını kaybedenlere sahip çıkacaklarını vurguladı. Acar, “Aslında bu yol uğruna yaşamını yitirenler ölmemiştir. Onlar bütün Kürt halkının yüreğine gizlenmiş insanlar. Onların cesaretini almış bir halkız. O yüzden Kürt halkına ne kadar baskı ve yok etmeye çalışsalar da bunu hiçbir zaman başaramayacaklar” diye belirtti.

Daha sonra söz alan Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,  (YAKAY-DER) Eş Sözcüsü Emine Arslan, “Tüm şehitlerimiz bizim onurumuzdur. Bu kadar ölümleri bize kader gibi yansıtanlara karşı direnmeye devam edeceğiz. Biz bu zulümleri kader olarak tanımlamıyoruz. Bizler bir kez daha şehitlerimizin huzurunda bayraklarını yükselteceğimize söz veriyoruz” dedi.

ŞIRNEX

MEBYA-DER öncülüğünde Şirnex merkez ve Cizîr ilçelerinde mezarlık ziyaretleri gerçekleştirildi. Mezarlık ziyaretine DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Şirnex Milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Zeki İrmez, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Cizîr, Silopiya ve Deşta Darê ((Sırtköy) belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda partili katıldı. 

İlk olarak Şirnex merkezde bulunan Nola Rû (Şehir Nuh) Mezarlığı ziyaret edildi. Mezarlığı ziyarete gelen yurttaşlara başsağlığında bulunan kitle, daha sonra Cizîr Halk Meclisi Mehmet Tunç ve Silopiya’da katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın mezarları başında kısa bir konuşma yaptı. 

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, “Mezarlıklar biz Kürtler için daha ölmemesi gerekenlerle dolu yerlerdir. Maalesef Kurdistan coğrafyasındaki mezarlıklar gençlerimizle doludur” dedi. Bütün ailelere sabır temennisinde bulunan Doğan, “Onlar, özgür, eşit ve onurlu bir yaşam için yaşamlarını verdiler. Bir an bile tereddüt etmeden kendilerini feda ettiler. Onun için bizlerinde sadece söz olarak değil pratiğimizle onların yolunda yürümesi gerekiyor. Sözümüz olsun sonuna kadar onların yolunda olacağız. Her bir yurtsever olarak nerede olursak olalım görev beklemeden elimizden ne gelirse onu yapmalıyız” diye konuştu. 

Ardından konuşan Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir ise “Çocuklarımız, dilleri, toprakları ve önderlikleri için bu toprağın altına girdi. Sadece kendi anne babaları için değil bütün Kürt halkı için hayatlarını ortaya koydular. Bizler de yaşadığımız müddetçe çocuklarımızın yolunda olacağız. Bedeli ne olursa olsun çocuklarımızın yoluna sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Kitle ardından Cizîr ilçesinde bulunan mezarlığa geçti. İlk olarak Banê Senefîsê (Yafes) Mezarlığını ziyaret eden kitle, ardından Zîyareta Mezin (Asri) Mezarlığa geçti. Mezarlık ziyaretine gelen yurttaşlara metanet dileyen kitle, daha sonra öz yönetim direnişleri sırasında şehit olanların mezarlarını ziyaret etti. 

Kitle, son olarak Orhan Doğan’ın mezarını ziyaret ederek programı sonlandırdı.

MÊRDÎN

Mêrdîn’de MEBYA-DER öncülüğünde, DBP ile DEM Parti il yöneticileri ile Barış Annelerinin katılımıyla Kurban Bayramı dolayısıyla Kurdistan Özgürlük Şehitleri, mezarları başında anıldı. Mezarlık ziyaretine partililerin yanı sıra aileler ile DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Kamuran Tanhan da katıldı. Mensuriyê (Yalım) Kamor Kimsesizler Mezarlığı ile cenazesi kargo ile ailesine gönderilen Agit İpek'in mezarının bulunduğu Tizyan mezarlıkları ziyaret edildi.  

Mezarlık ziyaretleri şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

Kamor Kimsesizler mezarlığında konuşan Mêrdîn MEBYA-DER Eşbaşkanı Gurbet Tekin, Kurdistan şehitlerinin bayramını kutlayarak, "Buraya kimsesizler mezarlığı adını vermişler. Onlar kimsesiz değiller. Ülkeleri onların arkasında, anneler onların arkasında. Onlar hepimizin çocukları. Onların huzurunda mücadelelerini devralma ve mücadele bayraklarını yükseltme sözü veriyoruz. Bugün dilimizi konuşuyor, kültürümüzü yaşayabiliyorsak onlar sayesindedir. Onlar bizim için canlarını verdi biz de onların mücadelelerinin takipçisi olacağız. Onlar şahsında tüm şehitleri minnetle anıyoruz. Şehîd namirin" dedi. 

Agit İpek'in mezarı başında da konuşan Tekin, "Bu onların ayıbıdır. Çocuklarımızın cenazesini bile rahat bırakmıyorlar. Kürtlerin varlığını kabul etmiyorlar" diyerek Halise İpek'in tutuklanması ile aileye yaşatılanları hatırlattı. 

Mezarlık ziyaretleri okunan duaların ardından son buldu.