GÖRÜNTÜLÜ

Mêrdîn ilçelerinde Newroz ateşleri yakıldı

Newroz ateşlerinin yakıldığı Mêrdîn'in Stewr, Kerboran, Şemrex ve Dêrik ilçelerinde “Tecridi kıracağız, Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız” mesajı verildi.

MÊRDÎN NEWROZ

Mêrdîn'in Stewr, Kerboran, Şemrex ve Dêrik ilçelerinde Newroz ateşleri yakıldı.

STEWR

Stewr (Savur) ilçesinde Newroz kutlaması Êwîna (Sürgücü) köyünde gerçekleştirildi. Köy meydanında gerçekleştirilen kutlamaya binlerce kişi yöresel kıyafetleri ve ulusal kıyafetleri ile katılırken, kadınlar rengarenk fistanları ile meydanı doldurdu. Beyaz tülbentli annelerin yoğunluğunun dikkat çektiği Newroz alanında binlerce kişi birlikte halaya durdu. Sahneden seslendirilen şarkılar eşliğinde çekilen halayın ardından Newroz kutlamasına geçildi. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu ile başlayan anmada kitle hep bir ağızdan “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganları attı.

Saygı duruşunun ardından Newroz ateşinin yakılacağı alanda toplanan yurttaşlar, hep bir ağızdan “Bijî Newroz” ve “Bijî Serok Apo” sloganı eşliğinde Newroz ateşini tutuşturdu. Newroz ateşine bazı Barış Anneleri’nin kendilerine ait kıyafetleri atmaları dikkat çekti. Newroz ateşinin yakılmasıyla alandaki coşku daha da büyürken, yükselen alevler eşliğinde kitle ateşin etrafında halaylar çekti.

Ardından geçilen konuşmalarda DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayları Hatice Öncü ve Selahattin Önder’in ardından DEM Parti Mêrdîn il Başkanı Mehdi Tunç konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a selam gönderdiklerini belirten Tunç, Kürt halkının tecridi kıracağını ve Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağını söyledi.

 Ardından ise milletvekili George Aslan konuştu. Devletin ilk başta Kürtleri ve sonrasında da Kürtlerin Bayramı Newroz’u inkar ettiğini kaydeden Aslan, “Sonrasında Newroz için ‘Nevruz’ diyerek, kendi bayramları olduğunu iddia ettiler. Bu devlet yarın çıkıp da ‘gerçek Kürtler biziz’ derse şaşırmayın. Bunlardan her şey beklenir. Bizler uyanık olmalıyız. Bizler kendi irademize, kendi kültürümüze sahip çıkmalıyız” dedi.

Kutlama konuşmaların ardından Ribab ve yerel sanatçıların şarkıları eşliğinde devam etti.

ŞEMREX

Şemrex’te (Mazıdağı) ) Newroz alanı Eski Hamam alanı olarak belirlendi. Eski Hamam alanında düzenlenen Newroz kutlaması öncesinde alanın etrafı bariyerlerle çevrildi. Yurttaşlar alana polis arama noktasından geçerek girdi. Yöresel ve ulusal kıyafetleri ile katılan yurttaşlar, alana girdikten sonra DEM Parti Şemrex Belediye Eşbaşkan adayları Kudret Uçuk ve Hamdin Demir tarafından barış güvercinleri uçuruldu. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına durulan saygı duruşunun ardından başlayan kutlamada yurttaşlar sık sık “Jin jiyan azadî” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atarak, kutlamalarını sürdürdü.

Kutlamada açılış konuşmasının ardından DEM Parti Şemrex Belediye Eşbaşkan adayı Kudret Uçuk, söz alarak  seçim öncesi hükümetin bölgede oyunlar çevirdiğini belirterek, “Onlar hiçbir zaman Şemrex’te kazanamayacaklar. 31 Mart’ta bizler aynen bugünkü gibi Newroz ruhuyla sandıklarımıza, oyumuza, çocuklarımıza ve özgürlük tutsaklarına sahip çıkmalıyız” dedi. Şemrex halkının coşkusu karşısında 31 Mart sonuçlarının da açık olduğunu ifade eden Uçuk, Şemrex’in kayyumları göndermeye kararlı olduğunu söyledi. Uçuk’un konuşmasının ardından söz alan DEM Parti Şemrex Belediye Eşbaşkan adayı Hamdin Demir de 31 Mart’ta tüm Dehak’ları ve zalimleri göndereceklerini kaydederek, bu çerçevede 31 Mart sonrası özgürlük halayı çekeceklerini belirtti.

Kutlama konuşmaların ardından halaylar eşliğinde devam etti.

KERBORAN

Kerboran’da (Dargeçit) Newroz Bahçebaşı Mahallesi'ndeki Newroz alanında kutlandı. Sabahın erken saatlerinde Newroz alanına gelen yurttaşlar, coşkulu bir şekilde kutlamalara başladı. Newroz'a ulusal ve yöresel kıyafetleriyle katılan yurttaşlar, halaylar ile Newroz kutlamasına başladı. Yüzlerce insanın katıldığı Newroz'da, renkli görüntüler ortaya çıkarken, alanın tamamen dolmasının ardından programa geçildi. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan Newroz programında “Şehîd na mirin” sloganı atıldı. Ardından Barış Anneleri sahneye çıkarak, barışı temsil eden beyaz güvercinler uçurdu. Newroz alanını dolduranlar hep birlikte zılgıt ve sloganlarla Barış Annelerini destekledi.

Newroz kutlamasına Dargeçit Belediye Eş Başkan adayları Asya Gezer ve Ramazan Aziz Akın ile birlikte Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Ahmet Türk ve Milletvekili Beritan Güneş katıldı. Ahmet Türk ve Beritan Güneş’in konuşmalarının ardından kutlamalar Newroz ateşinin yakılması ile devam etti. Newroz ateşinin yakılması sırasında alanda coşkulu anlar yaşanırken, yurttaşlar doyasıya kutlamaları sürdürdü.

DÊRIK

Dêrik’te de Newroz alanına sabah saatlerinden itibaren akın eden yurttaşlar alanı hınca hınç doldurdu. Yöresel ve ulusal kıyafetleri ile alana gelen yurttaşlar renkli görüntüler oluşturdu. Newroz alanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar bir an olsun durmazken, sık sık “Jin jiyan azadî” ve “Bijî Newroz” sloganları da atıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunun ardından Newroz ateşi coşkulu bir şekilde yakıldı. Ardından yapılan konuşmalar ile devam eden Newroz kutlamasında, yurttaşlar yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekti.