Marmara'daki cezaevlerinde hak ihlalleri

MATUHAY DER, Marmara Bölgesi cezaevlerindeki tutsaklara dönük hak ihlallerini raporlaştırdı.

Marmara Tutuklu Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MAYUHAY DER), Marmara Bölgesi'ndeki cezaevlerine dair hak hallerini raporunu açıkladı. Raporda, salgın bahane edilerek birçok cezaevinde, açık görüş, süreli yayınların verilmemesi, sağlık hakkına erişememe, ortak alanlara çıkarılmama gibi ihlalin yaşandığı belirtildi.

'TUTSAKLAR İZOLASYONA TABİ TUTULUYOR'

Raporda, tutsakların tam bir izolasyona tabi tutulduğu; sosyal aktiviteler, spor, sohbet gibi etkinliklerin engellendiği vurgulandı. Tutsakların hastaneye gidişlerinde de sıkıntı yaşandığının belirtildiği raporda, şöyle devam edildi:
"Koğuş baskınları sırasında el konulan kitaplar geri verilmiyor. Tutuklular idari ile görüşüp kitaplarını talep ettiklerinde ise kendilerine geri verileceği söylenmesine rağmen henüz hiç bir kitap tutuklulara verilmiş değil. Tutukluların talep ettikleri günlük Yeni Yaşam Gazetesi verilmiyor. Kovid-19 gerekçe gösterilerek tutuklulara tecrit durumu yaşatılmakta. Cezaevinde bulunan hasta tutuklular ciddi zorluklar yaşıyor. Mektup gönderilerine zam yapılmış, Kürtçe mektuplar özellikle tutuklulara verilmiyor."

'REVİRE GÖTÜRÜLMÜYORLAR, YETERLİ YEMEK VERİLMİYOR'

MATUHAY DER'in raporunda, cezaevinde yemeklerin kötü olduğu ve yeterli yemeğin verilmediğine dikkat çekilirken, “Bazı tutuklular diş problemi nedeniyle revire çıkma talebine iki ay sonra cevap veriliyor. Kantin alışverişlerinde fiyatlar çok yüksek, gıda ve hijyen malzemeleri ise çok sınırlı veriliyor" denildi.