Maraş Türkoğlu Cezaevindeki tutsaklara saldırı

Maraş Türkoğlu Cezaevinde açlık grevindeki tutsakların şiddete uğradıkları ve sağlıklarının da kötü olduğu öğrenildi.

Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi'nde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin son bulması için 1 Mart'tan itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan Aziz Yalçın, Ramazan Sebuktekin, Hacı Sincar, Ali Delabak, Ali Emirhani ve Hikmet Çalakan ile 5 Ocak tarihinden bu yana açlık grevinde olan Özkan Kart adlı tutsaklar, 10 Mart’ta Maraş Türkoğlu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Sürgün sırasında askerlerce darp edildiklerini ve cezaevi girişinde çıplak aramaya zorlandıklarını, kabul etmeyince gardiyanların zor kullanarak elbiselerini çıkarttığını ailelerine ileten tutsaklar ile Özgürlükçü Hukukçular İnisiyatifi'nden (ÖHİ) avukatlar görüştü. 

Haftalık telefon görüşünde ailesine yaşadıklarını anlatan tutsak Aziz Yalçın, tek kişilik hücrelerde kaldıklarını ve günde 2 kez gardiyanlar tarafından darp edildiklerini söyledi. Gerekli vitaminlerin kendilerine verilmediğini anlatan Yalçın, darp sonucu sağlık durumlarının kötü olduğunu ve her an bir ölümün yaşanabileceğini ifade etmişti.

TUTSAKLARA SÜRGÜN VE ŞİDDET

Konuya ilişkin Özgürlükçü Hukukçular İnisiyatifi üyesi avukatlar, geçtiğimiz Pazartesi günü cezaevine giderek tutsaklar ile görüştü. Görüşme hakkında bilgi veren Avukat Sinan Taştekin, Kayseri Bünyan Cezaevinden Maraş Türkoğlu Cezaevine sürgün sırasında tutsakların 4 saat ring aracında bekletildiklerini söyledi. 

Taştekin, Maraş Türkoğlu T Tipi Cezaevinde tutsaklara çıplak arama dayatmasında bulunulduğu, tutsakların bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu söylemelerine rağmen darp edilerek zorla elbiselerinin çıkarıldığını dile getird, Taştekin, tutsakların koğuşlara götürülürken, tek sıra halinde yürümeleri, sağa sola bakmamaları gibi askeri nizam dayatmasına maruz kaldıklarını aktardı. Cezaevinde ayakta sayım dayatmasının olduğunu, bunu kabul etmeyen tutsakların yerlerde sürüklenerek avluya alındığını, burada darp edildiklerini dile getiren Taştekin, tek kişilik hücrelere 3 kişinin yerleştirildiğini, her ne kadar ayrı bir koğuş isteseler de bunun kabul görmediğini söyledi.

'SAĞLIKLARI KÖTÜ'

Cezaevinde tutsaklara gerekli vitaminlerin verilmediğini dile getiren Taştekin, Aziz Yalçın, Ramazan Sebuktekin, Hacı Sincar, Ali Delabak, Ali Emirhani ve Hikmet Çalakan'ın 1 Mart tarihinden itibaren, Özkan Kart adlı tutuklunun ise 5 Ocak tarihinden bu yana açlık grevinde olduklarını söyledi. Özkan Kart’ın sağlık durumunun kötü olduğunu dile getiren Taştekin, kendisinin düzenli sağlık kontrollerinin yapılmadığını aktardı.