Manisa Newrozu: Abdullah Öcalan'a özgürlük istendi

Manisa Newrozu'nda sık sık “Bijî Serok Apo”, “Biji berxwedana zindanan” ve Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talep edildi.

Manisa Lale Meydanı’nda “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla Newroz kutlaması yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Partisi bayraklarıyla donatılan alana iki farklı giriş noktasından kadınlar, gençler yöresel kıyafetleriyle giriş yaptı. Alanda 14 Mayıs seçimleri için sandık gönüllüsü stantları kuruldu. HDP Turgutlu Gençlik Meclisi, “Genç başladık genç başaracağız” pankartı ve “Bijî Serok Apo”, “Biji berxwedana zindanan” ve Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla alana yürüdü. Alanda “Newroz piroz be” ve “Deprem değil düzen öldürür” dövizleri taşındı.  

Kutlamaya, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamada sık sık “Şehid namirin” sloganları atıldı. Program Barış Anneleri ve milletvekilleri Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı. Ateşin yakıldığı sırada “Biji Serok Apo” sloganları yükseldi. 

DBP İl Yöneticisi Hasan Hayri Dikilitaş, “Sayın Abdullah Öcalan’ a bin selam olsun. Çocuklarımız gençlerimiz gitti, toprağın altından depremzede oldu, onlara da bin selam olsun. Gelin şu sözü verelim, Türkiye de iyiye doğruya birlikte mücadele edeceğiz” dedi. Konuşma sırasında “Biji Serok Apo” sloganı atıldı.

HDP İl Eşbaşkanları ve Yeşil Sol Parti Eşsözcüleri katılanların Newroz’un kutlayarak, halkı selamladı. 

 HDP MYK Üyesi Naci Sönmez de, “Newroz bugün göçük altında kalanlar ve günlerce ölümü izlenen depremzedelerin adına yapılıyor ama Newroz direniş günüdür. Kader diye sanılan depremi yaşamak zorunda değiliz, 14 Mayısta onları sandığa gömeceğiz” dedi.

 HDP MYK Üyesi Sönmez devamla şunları söyledi: 

“Hangi partiye bu kadar zulüm yapılsaydı emin olun tabelaları tutamazlardı ama biz duruyoruz. Ne yaparsanız yapın biz halklarımızı seçeneksiz bırakmayacağız. Egemen akla asla teslim etmeyeceğiz. Biz özgürlükçü, eşitlikçi bir Türkiye yaratmak için bütün renklerimizle yaşamı inşa etmek için mücadele ediyoruz. Bizi hapishaneye de koysanız biz geri durmuyoruz. Çünkü bizim halkımız var. Bu ülkenin üçüncü yoluyuz, bu yol için canımızı koyduk. Üçüncü yol Cumhur ve Millet ittifakına karşı bir yoldur. Bu ülkede Kürtlerin ve ötekilerin ruhudur. Biz demokrasi ve özgürlükten yanayız. Ben bir Karadenizli olarak Kürdistan halkının bir kardeşiyim yarın biliyorum ki benim hakkımda laf edilirse yanımda olacaksınız. Bu yüzden 2023 Newrozu barışın demokrasinin, arkadaşlarımızın zindanlardan çıkışının Newroz’u olacak. 2023 özgürlüklerin Newroz’u olacak.

Bütün hayatımız tecrit altında almaya İmralı’dan başlattılar. Bugün bir bütün tecrit altındayız. Türkiye halklarına sesleniyoruz. Newroz ateşiyle tecridi kıracağız

 Hükümet istifa” sloganları yükseldi. Seçimlerin önemine işaret eden Sönmez, şöyle devam etti: “İstifa etmezlerse geldikleri yerlere göndereceğiz. Son yıllarda fabrika ayarları bozuldu. 2015 yılında kendilerini makul ilan edenler o gece büyük sarsıntı yaşadı. O gece HDP büyük bir başarı elde etti, iktidar o süreçte büyük korku yaşadı. 1 Kasım’da yine kendilerini örgütlediler. Siyasi soykırımı hesapsız bırakmayacağız. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve onlarca arkadaşımız için hesabı verecekler.”

Daha sonra söz alan HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun da iktidarı göndermekte kararlı olduklarını dile getirdi. İmralı’ya yönelik tecritle kaos yaratılmak istendiğini dile getiren Tosun “Kürt siyasetinden, Öcalan sesinden korkuyorlar. Öcalan dünya halkları için özgürlük istiyor. Biliyoruz Öcalan sesi gelirse büyük bir barış gelecek” diyerek Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti. 

Newroz programı Mihemmede Serhedi’nin seslendirdiği kilamlar ardından sona erdi.