Mahle Mopisan işçisi ‘grev’ kararını işyerine astı

Mahle Mopisan işçisi ‘grev’ kararını işyerine astı

Mahle Mopisan Yedek Parça Sanayi ve Ticaret A.Ş. çalışanı 350 işçi, Toplu Sözleşme Görüşmelerinde işverenle anlaşamaması sonucu grev kararı aldı. Birleşik Metal-Ýş Sendikası üyesi işçiler, 60 günlük yasal süreç içerisinde olumlu bir gelişme olmaması halinde greve gideceklerini duyurdu.

Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Mahle Mopisan Yedek Parça Sanayi’de çalışan işçiler, işverenin taleplerine karşılık vermemesi üzerine grev kararını işyerine astı. Ücretlerinin arttırılması, sosyal haklar ve gece mesaisinde ücret farkı gibi taleplerine karşılık işverenin uzlaşmaya yanaşmaması üzerine ‘grev’ kararı alan işçiler ve Birleşik Metal-Ýş Sendikası haklarını almak konusunda kararlı olduklarını belirtti.

TÜRK METAL-ÝŞ’ÝN YETKÝ GASPINA KARŞI MÜCADELE

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan Birleşik Metal-Ýş Sendikası Ýzmir Şube Sekreteri Coşkun Yılmaz, yaklaşık 2 yılı aşkın süredir Mahle Mopisan’da örgütleme çalışması yürüttüklerini ifade ederek, “Bu işyerinde çoðunluðu bizim almamıza raðmen Bakanlık yetkiyi işverenle anlaşarak Türk Metal-Ýş’e verdi. Bu duruma hukuki anlamda itiraz ettik ve sonunda Yargıtay bizim yetkimizi onayladı” dedi.

‘ÝYÝLEŞME SAÐLANDI AMA YETERLÝ DEÐÝL’

Alınan ‘yetki’ kararından sonra işçilerin çalışma koşulları konusunda iyileştirmeler yapılması için işverenle çeşitli görüşmeler yaptıklarını kaydederek, “Görüşmeler sonucunda toplamda her ay düzenli şekilde maaşa yansıyacak şekilde 5-6 bin TL’lik iyileşme saðlandı. Daha sonra da işverenle Toplu Sözleşme Görüşmeleri’ne başladık. Ancak işveren ‘zarar’ ettiðini öne sürerek taleplerimizi kabul etmedi. Bizim de üretimden gelen gücümüzü kullanarak grev kararı almaktan başka çaremiz kalmadı. Grev kararımızı işyerinin kapısına astık. Eðer 60 gün içinde olumlu bir gelişme olmazsa, greve gitmeye hazırlanıyoruz” diye kaydetti.

ÝŞÇÝ YÜZDE 16, ÝŞVEREN YÜZDE 12 DÝYOR

Birleşik Metal-Ýş Sendikası Ýşyeri Baş Temsilcisi Bahri Durmaz ise, işverenle yürüttükleri görüşmelerde yüzde 16’lık bir ücret artışı istediklerini vurgulayarak, patronun kendilerine en yüksek teklifinin sosyal haklarda dâhil olmak üzere yüzde 12 olduðunu belirtti.

‘BÝZE GREV KARARINDAN BAŞKA ÇARE BIRAKMADILAR’

Yapılan görüşmelerden şuana kadar olumlu bir sonuç çıkmaması üzerine ‘grev kararı’ aldıklarını söyleyen Durmaz, “Biz grev kararımızı astık. Bundan sonrası işverenin tutumuna baðlı. Yaşam olanaklarımızı ve çalışma koşullarımızı düzeltmek için grevden başka çaremiz yoksa biz de greve gideceðiz” şeklinde konuştu.

Çalışma koşullarının zorluðuna da dikkat çeken Durmaz, aynı işi yapmalarına raðmen Mahle Mopisan’ın Konya’daki fabrikasında çalışan işçilerden çok daha ucuza çalıştırıldıklarını dile getirdi.