Sivas katliamının 19uncu yılında onbinler, Madımak hala yanıyor diyerek zaman aşımı kararını tanımadıklarını haykırdı. Katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababanın yakını Hüseyin Karababa, Sivas davasının zaman aşımı kararı ile düşürülmesinin ikinci katliam olduðunu söyledi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneði (PSKD) tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılarak 33 aydının katledilmesi ile sonuçlanan katliamın üzerinden 19 yıl geçti.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneði ile Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) tarafından organize edilen ve 50 örgütün destek verdiði Sivas katliamının 19uncu yıldönümü kapsamında düzenlenen anma etkinliðine katılan binlerce kişi, "Madımak halen yanıyor zaman aşımını tanımıyoruz" pankartıyla Madımak Oteli'ne doðru yürüyüşe geçti.
Yürüyüşe BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Urfa Milletvekili Ýbrahim Binici, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdað, Emek Partisi Başkanı Selma Gürkan, Kamer Gençin de aralarında bulunduðu CHPli vekiller, Araştırmacı yazar Esat Korkmaz, Sanatçı Ferhat Tunç, Erdal Erzincan, Tolga Sað, Pınar Sað gibi birçok sanatçının yanı sıra çok sayıda yurt içinden ve yurt dışından kurum temsilcisi de katıldı. Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin yakınları ellerindeki fotoðraflarla en ön safta yer aldıkları yürüyüşte, sık sık "Madımak utanç müzesi olacak", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.
Yürüyüş Sivas Meydanında polis engeline takıldı. Valilikten yürüyüşe ilişkin izin alınırken, polis Sivas Valiliði önüne TOMA'lar ve çevik kuvvet polisleri ile barikat kurdu. Bir süre süren bekleyişin ardından polis barikatının kaldırılmasıyla kitle Madımak Oteli önünü yürüdü.
Kamulaştırıldıktan sonra Sivas Ýl Özel Ýdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının bulunduðu sokaða çıkan ana ve tali sokaklar ile caddeler trafiðine kapatıldı. Eski otel binası önüne polis barikatı kurulurken, bina içerisine de çok sayıda çevik kuvvet polisi ile özel tim ekipleri yerleştirildi. Kente çevre illerden yaklaşık 2 bin polis getirildiði öðrenildi. Valilik tarafından alınan kararla basın mensuplarına da yasak getirilirken, bina içerisinden ve çevre kafe, restoranlardan sadece devletin resmi ajansının görüntü almasına izin verildi.
Katliamda yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından, platform adına KESK Dönem Sözcüsü Ali Şimşek konuştu. Katliamın üzerinden bunca yıl geçmesine raðmen adaletin yerini bulmadıðını kaydeden Şimşek, AKP, düşünmeyen, sorgulamayan bir toplum yaratmak istiyor. Kürt açılımı adı altında yapılan asimilasyon politikaları, AKPnin faşizan politikaları toplumun her kesiminde kendini hissettirmektedir dedi.
MADIMAK UTANÇ MÜZESÝ OLACAK
Pir Sultan Abdal Kültür Derneði (PSKD) Genel Başkanı Kemal Bülbül yaptıðı konuşmada, 19 yıldır Sivasa geldiklerini ve gelmeye de devam edeceklerini belirterek, Biz Aleviler, Kerbelâyı nasıl unutmadıysak, Maraşı, Çorumu, Gaziyi, Gazzeyi hiç unutmadıysak, Madımakı da hiç unutmayacaðız. Çünkü bir kez daha böyle katliamlar yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Madımakın adının şehirden ve insanlıðın hafızasından silinemeyeceðine işaret eden Bülbül, "Burada birlik cemi yapıyoruz. Burası kırklar meydanıdır. Biz, Türkiyede direnen halklara sahip çıkıyoruz. Biz burada sadece 33 canı deðil, Mahirleri, Denizleri de anıyoruz dedi.
Alevi toplumun yalnız olmadıðını söyleyen Bülbül, Madımak utanç müzesi olacak diye vurguladı.
Hüseyin Karababa ise katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarını temsilen yaptıðı konuşmada, Sivas davasının zaman aşımı kararı ile düşürülmesinin ikinci katliam olduðunu belirtti.
Avrupa Alevi Federasyonu Başkanı Turgut Öker, 19 yıl önce ısrarla söyledik; bu katliam devlet katliamıdır. Katliamın arkasında, dönemin cumhurbaşkanı, başbakanı, içişleri bakanı vardır. Katilleri Avrupaya taşıyan faşist Tayyip Erdoðandır. Katiller şimdi Avrupa da cirit atıyor diye konuştu.
Konuşmalar devam ederken, kitlenin önüne gelmesine izin verilmediði Madımak Otel'i önüne yaşamını yitirenlerin aileleri giderek çelenk bıraktı.