Maden sektöründe bir ayda 10 işçi hayatını kaybetti

Maden sektöründe bir ayda 10 işçi hayatını kaybetti

Dev Maden-Sen Yönetim Kurulu, Ekim ayı içinde meydana gelen 16 “iş kazası”nda 10 işçinin hayatını kaybettiðini, 16 işçinin de yaralandıðını bildirdi. Eylül ayında da 9 işçi hayatını kaybetmişti.

Dev Maden-Sen Yönetim Kurulu, Ekim ayında da süren iş kazalarına ilişkin açıklama yaptı. En temel insan hakkın yaşam olarak kabul edildiði günümüzde egemenlerin hayatın her alanında bu hakkı acımasızca çiðneyerek işçi ve emekçilere yaşamı zindan ettiði belirtilen açıklamada, çalışma yaşamının da bu hakkın en çok görmezden gelindiði, insan yaşamının aşırı kâr hırsına feda eden bir alana dönüştüðü vurgulandı.

Ýş kazaları sıralamasında Türkiye’nin dünyanın pek çok ülkesini sollayarak en ön sıralarda yer aldıðının bilindiði kaydedilen açıklamada, “Bu gidişle de yerini kimseye kaptırmayacaðına kesin gözüyle bakılmaktadır. Bu kadar net konuşmamızın nedeni son yıllardaki kaza artış oranıdır. Madencilik sektöründe iş kazalarının gözle görülür bir şekilde artarak devam ettiði artık gizlenemez bir gerçektir. Madencilik sektöründe çeşitli kurumların istatistiki verilerinden yararlanılarak yaptıðımız çalışmaya göre; 2006 yılından 5 Kasım 2012 tarihine kadar maden ocaklarında meydana gelen ‘iş kazası’ sayısı 334, ölenlerin sayısı 459 ve yaralı olarak kurtulanların sayısı ise 598 olarak görülmektedir. Kaza sırasında yaralı olarak hastaneye kaldırıldıðı bir kez kayıtlara geçen madencilerin, sonrasında tedaviyle kurtarıldıðı ya da kurtarılamadıðına ilişkin bilgiler ise mevcut deðildir” denildi.

ÖLÜMLERÝN KAYDI BÝLE YOK

Genel hastalıklar kategorisinde deðerlendirilen, teşhis ve tanımlar için devletin özel bir çalışmasının olmadıðı meslek hastalıklarının ve sonucu ölümlerin ciddi anlamda kayıtlarının olmadıðının altı çizilen açıklamada, yaygın meslek hastalıkları karşısında ülkede bir elin beş parmaðını geçmeyecek sayıda Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin olmasının aslında bu alana ilişkin devletin bakışını da gösterdiði belirtildi. Yeni silahlar geliştirmek için yapılan arge çalışmalarına her yıl devlet bütçesinden trilyonlarca para akıtıldıðına dikkat çekilen açıklamada, saðlıksız ortamda çalışmasından kaynaklı meslek hastalıklarına yakalanan çok sınırlı sayıdaki insanın, aylar ve kimi zaman yıllar sonrasına verilen randevuları takip ederek meslek hastalıkları hastanesine gidip geldiði, önemli bir kısmının ise hastalık teşhisinin işverence öðrenildikten hemen sonra işyeriyle ilişkisi kesilerek kaderiyle baş başa bırakıldıðı ifade edildi.

ÝŞVERENLERÝN VE DEVLETÝN SORUMSUZLUÐU

“Bir yanda yakalandıðı amansız hastalık, öte yanda ortadan kalkan sosyal güvenlik haklarıyla yüzüne kapanan hastane kapıları, işsizlik ve yoksulluk işçi açısından tam da umutsuz ve çaresiz “bir geleceksizliði” ifade etmektedir. Meslek hastalıklarının tespit ve tedavisinin kayıt dışı olduðu ülkemizde, hastalıðını işyerinde kapan işçinin sonraki yaşamına dair işverenlerin ve devletin sorumsuzluðu ibret vericidir” denilen açıklamada,

“Son yıllarda yaşanan boşluktan yararlanan işverenlerin maden ocaklarını adeta toplama kampına çevirdikleri, yaygın olarak kayıt dışını tercih ettikleri, sendikal hak ve özgürlüklere katı tutum aldıkları bilinmektedir. Süslü püslü sözcük ve argümanlarla gündeme gelen ve işverenlerin önerileriyle şekillenen yasa, tüzük ve yönetmeliklerin madencilik sektöründe çalışan işçi ve emekçilerin ihtiyaçlarını karşılamadıðı, geçtiðimiz ay mecliste kabul edilip şu anda Cumhurbaşkanının önünde duran Sendikalar ve Toplu Ýş Sözleşmesi Kanunu bir kez daha ortaya koymuştur” ifadeleri kullanıldı.

ÝŞÇÝ SAÐLIÐI VE GÜVENLÝÐÝ YASASI BU HALÝYLE ÝPTAL EDÝLMELÝ

Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre, Türkiye’de iş kazalarının yüzde 72’sinin 50'den az işçi çalıştıran işyerlerinde olduðu düşünüldüðünde, bundan sonra “iş kazaları”nda azalma beklemenin hayal olacaðı belirtilen açıklamada, şunlar dile getirildi: “Ýşçi Saðlıðı ve Güvenliði Yasası’nda 30’un altındaki işyerlerine muafiyetlere birde Cumhurbaşkanının önünde bekleyen yasada kolaylık ve muafiyetler iş kazalarını daha da artarak katliamlara dönüşeceði bilinmelidir. Ekim 2012 madencilik sektöründe yaşanan iş kazalarını açıkladıðımız bugün, başta iş güvencesini hiçe sayan, işyerlerinde kazaları tetikleyen yönleri olmak üzere, sendikal örgütlenmeyi daraltan ve yasaklayan bu yasanın Cumhurbaşkanı tarafından iptal edilmesi, meclisin sil baştan uluslararası sözleşmelere uygun, 12 Eylül yasak ve barajlarından arınmış, işçilerin ihtiyacını karşılayan bir yasayı hazırlamasının önemini bir kez daha yineliyoruz. Ýş cinayetlerinin sürgit devam etmesine sorumsuzluklarıyla olanak sunanları protesto ediyor, Ekim Ayı içinde iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren maden işçilerimizin ve mühendislerimizin ailelerinin acılarını paylaşıyor, yaralı olarak kurtulan ve tedavisi sürenlere acil şifalar diliyoruz.”

EKÝM AYINDAKÝ ÝŞ KAZALARININ BÝLANÇOSU

1 Ekim

* Burdur'un Karamanlı ilçesi Kavaklıçeşme bölgesinde mermer ocaðında çalışan Ali Esen (35), meydana gelen moloz kayması sonucu iş makinesiyle mermer parçaları arasında kalarak aðır yaralandı. Hastaneye kaldırılan işçi kurtarılamadı.

* Manisa'nın Soma Ýlçesi'nde Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocaðında gaz ölçüm ve havalandırma problemi nedeniyle çıkan yangın sonucu, 4'ü aðır 9 kişi yaralandı.

4 Ekim

* Çankırı'nın Eldivan Ýlçesine baðlı Seydi Köyü’nde özel sektör taşocaðında çalışan Satılmış Şentürk (40), platform üzerinde bulunan taş kırma makinesinin bakımını yaptıðı sırada 4 metre yukarıdan yere düşerek can verdi.

* Erzurum'un Aziziye Ýlçesi’nde özel sektöre ait kum ocaðında yüksek gerilim hattında elektrik çarpması sonucu iş makinesi operatörü Levent Yanmaz (36), feci şekilde yanarak hayatını kaybetti.

8 Ekim

* Sivas Divriði'de özel sektöre ait bir maden şirketinde şoför olarak çalışan Ýlhan Pak (47), şantiyede yük indirdiði sırada kamyonun devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

* Bolu’nun Mudurnu Ýlçesine baðlı Taşkesti Beldesi’nde faaliyet yürüten özel sektör taş ocaðında, iş makinesi operatörü olarak çalışan Fatih Alemdar taşocaðında (23) ölü bulundu.

9 Ekim

* Zonguldak'ta, Dilaver Mahallesindeki özel sektöre ait maden ocaðında tavandan kopan havalandırma borusunun başına isabet etmesiyle kömür taşıma bandının üzerine düşen maden mühendisi 28 yaşındaki Sadık Kerem Karadayı hayatını kaybetti.

* Zonguldak'ın Kilimli Beldesi Damarlı Mahallesi'nde Serkan B.'ye ait kömür ocaðında meydana gelen patlamada Mehmet Keleş (32) ile Cemal Keçibaş’ın (35) vücutlarının çeşitli yerlerinde önemli ölçüde yanık meydana geldi

12 Ekim

* Çorum’un Bahçelievler Mahallesinde bulunan Belediye Taş Ocaklarında, işçi O.Ö. (26), demir parçasının kafasına çarpması sonucu yaralandı.

13 Ekim

* Ankara’nın Kızılcahamam Ýlçesine baðlı Aðcin Köyü’nde faaliyet gösteren Hastaş kum ocaðında, iş makinasından kaynaklanan iş kazasında ocakta çalışan Eyüp Yurt’un bacaðı koptu.

14 Ekim

* Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi’nde, özel sektöre ait taş ve kum ocaðında meydana gelen iş kazasında, 7 çocuk babası Mustafa Çetin (56), stok sahasında kayan kumların arasında can verdi.

16 Ekim

* Muðla'nın Milas Ýlçesi’nde Türkiye Kömür Ýşletmeleri Kurumu Güney Ege Linyitleri Ýşletmesi Müessesesi'ne (TKÝ GLÝ) baðlı Yeniköy Linyit Ýşletme Müdürlüðü'nde, iş makinesi operatörü Turgut Kocabıyık (49), iş makinesinde ezilerek aðır yaralandı.

17 Ekim

* Konya’nın Beyşehir'e baðlı Kayabaşı beldesi yakınlarında faaliyet gösteren özel sektör mermer ocaðında çalışan Durmuş Yılmaz (44), mermer bloðunun altında kalarak yaşamını yitirdi.

18 Ekim

* Zonguldak'ta kaçak maden ocaðında işçi olarak çalışan Ozan Çaplık ocak içinde çalışırken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

21 Ekim

* Kastamonu‘nun Küre ilçesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait şirkette çalışan Çin uyruklu Xıansheng Weı, kuyu içerisine beton dökerken 5 metrelik çukura düşerek aðır yaralandı.

22 Ekim

* Zonguldak'ın Gelik Beldesi Ayiçi Mahallesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait bir maden ocaðında meydana gelen göçükte mahsur kalan işçilerden Ýsmet Esen (27) yaralı olarak kurtarılırken, 1 çocuk babası Soner Kan’ın (20) cesedine ulaşılabilindi.