MÖP: Türk devleti 1915'ten beri suç işliyor!

MÖP, Türk devletinin 1915'teki soykırımcı zihniyeti sürdürdüğüne dikkat çekerek, "Yüzleşmediği sürece demokratikleşemez; baskı kurulmalı" dedi.

Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖP) 24 Nisan Soykırımı'nın 103. yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

"1915 Seyfo/Soykırım zihniyetini lanetlerken, bu soykırımda hayatını kaybeden Asuri/Süryani/Keldani, Ermeni, Yahudi ve Pontus insanlarını saygı ile anıyoruz" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti kuruluşu itibarıyla o gün bugündür halklara karşı hep baskılar yaptı ve hâlâ yapmaktadır. Türk devleti ahlaktan yoksun olmasından dolayı hâlâ 1915 Seyfo/Soykırımı inkâr etmeye çalışıyor" denildi.

Açıklamada, "Birinci Dünya Savaşı esnasında, Balkan ve Arap halkları nasıl Osmanlı İmparatorluğu'ndan kopmuş, kendi uluslaşmasını gerçekleştirmişse, o dönem halklarımızın da en doğal uluslaşma hakları vardı. Bu uluslaşmayı kendine tehlike gören emperyalizmin, kapitalizmin yeni işbirlikçisi İttihat Terakki, farklı bir renk olan Hıristiyan halklarını 1915 seyfo/soykırım ile tümden imhaya yöneldi. Bu halklardan geriye kalanlara ise, Türk devlet sınırları içinde bir asır esaret yaşamı dayatıldı!"

'YÜZLEŞMEZSE DEMOKRATİKLEŞEMEZ'

Türk devletinin, 1915 Soykırımı ile yüzleşmediği sürece demokratikleşemeyeceği; Kürt sorununu, diğer halkların ve inanç toplulukların sorunlarını çözemeyeceğini belirten MÖP, dönemin Almanya İmparatorluğu ve yerelde Hamidiye Alayları, Teşkilati Mahsusa, İttihat Terakki’nin suç ortakları olduğunu belirtti.

'ARTIK HALKLARIN ALTERNATİFLERİ VAR'

MÖP, açıklamasının sonunda şunları da kaydetti:

Türk devleti, AKP hükûmeti Kürt halkına, halklara, demokratlara ve aydınlara karşı İttihat Terakki zihniyeti ile yönelmiş, bu siyasi soykırımla yetinmeyen zihniyet, halkların emeğiyle inşa edilen Kuzey Suriye Demokratik Federesyonu'na ait Efrîn'i işgal etti. Dünya kapitalizmi, Ortadoğu gericiliği, siyasal İslam ve ulus devlet zihniyetleri, halkların 57 günlük demokrasi direnişine karşı, Türk devlet işgaline sessiz kaldılar. (...) Tabii bu sefer halkların kendi üçüncü demokratik alternatifleri vardı kapitalizme, sömürgeciliğe, gericiliğe, mezhepçiliğe, milliyetçiliğe, ırkçılığa ve faşizme karşı birlikte hareket ediyorlar. Bu tarihi demokrasi birlikteliği, kesinlikle halkları zafere taşıyacaktır.

'TÜRK DEVLETİNE BASKI KURULMALI'

Dünya kamuoyuna çağrımız; 1915 Seyfo/Soykırımla yüzleşmesi, kendi iç sorunlarını demokrasi zihniyeti ile çözmesi ve dünya ile uyumlu hale gelmesi için Türk devletine baskı kurmalarıdır."