Listedeki Türkiye ve İran’dan Katar’a tam destek!

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin abluka uyguladığı Katar'a Türkiye ve İran'dan tam destek geldi.

Türkiye ve İran, Katar krizi ile doğrudan bağlantılı iki ülke olarak dikkat çekiyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri ile yaptığı telefon görüşmesinde, ablukayı reddettiklerini ve Katar ile ilişkilerini derinleştirmek istediklerini belirtti.

Ruhani, "Tahran, Katar halkı ve hükümetinin yanındadır" dedi. Ruhani, "Katar ekonomisine yardım etmek ve özellikle de iki ülkenin özel sektörlerinde ilişkileri geliştirmek, ortak hedef olabilir" diye ekledi.

Katar'ın kardeş ve komşu ülke olarak tanımlayan Ruhani, İran'ın hava, deniz ve kara yollarının Katar'a açık olduğunu kaydetti.

İran'ın ablukadan bu yana Katar'a günde bin 100 ton meyve ve sebze gönderdiği bildiriliyor.

Katar'ın diğer savunucusu olan Türkiye'den de yeni bir açıklama geldi. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar'a iletilen 13 maddelik listeye tepki gösterdi.

Erdoğan, "Bir defa konuyla ilgili şu anda Katar'ın 13 maddeye yönelik tavrını Türkiye olarak biz hem takdir ediyoruz hem benimsiyoruz. Takdir ediyoruz, bir defa bu 13 maddeyle ilgili yaklaşımı biz uluslararası hukuka aykırı buluyoruz" dedi.

Katar'a verilen listede Türk askeri üssünün kapatılması da talep ediliyor. Erdoğan, "Şu anda bu dönüş söz konusu olmadığı halde Türkiye'nin asker çekmesini talep etmek bir defa Türkiye'ye karşı da maalesef saygısızlıktır" diye belirtti.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, 5 Haziran'da Katar ile ilişkilerini kesme kararı aldı. Her dört ülke, Katar'ı "terörist örgütlere destek vermekle" suçlanıyor.

Dört ülkenin Katar tavrına daha sonra Yemen, Maldivler ve Libya'nın doğusundaki hükümet de katılmıştı.

Katar'a sunulan 13 maddelik listede ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması, Katar'ın İran'la bağlarını zayıflatması ve medya kuruluşu El Cezire'nin kapatılması ile Hamas, Hizbullah, El Nusra, El Kaide ve DAİŞ'e desteğin kesilmesi gibi maddeler yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, Pazar günü yaptığı açıklamada Katar ile abluka uygulayan dört ülkeyi söylemlerini yumuşatmaya çağırdı.

Katar krizi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti ardından başlamıştı.