Limanlarda amonyum nitrat paniği

Lübnan’ın başkenti Beyrut’u harabeye çeviren patlamanın ardından birçok uluslararası liman amonyum nitrat depoları konusunda incelemeler başlattı. 

180’den fazla kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın ardından birçok ülkede liman yönetimleri depolarda incelemeler başlattı. Bazı ülkeler limanlarda Beyrut’taki patlamaya neden olan amonyum nitrat miktarından çok daha fazlasını depolarda buldu. 
Senegal’de yetkililer ABD’ye ait 3 bin ton amonyum nitratın Dakar limanında bulunduğunu tespit etti. Patlayıcı maddenin limandan çıkarılması istendiği bildirildi. 
Romanya’nın liman şehri Agigea’da ise bir depoda 5 bin ton amonyum nitratın yasadışı olarak tutulduğu tespit edildi. Romen polisi ülkedeki farklı depolara yaptığı baskında 3 bin 800 ton amonyum nitrata da el koydu. 
Hindistan’ın Chennai limanında da 800 tonu aşkın amonyum nitratın 2015 yılında el koyulduktan sonra aynı depoda tutulduğu ortaya çıktı. Liman idarecileri depoyu kamyonlarla boşalttı. 
Beyrut’ta patlamanın yaşandığı depoda 2 bin 750 ton amonyum nitrat bulunuyordu. 
Amonyum nitrat genel olarak tarım gübresi olarak kullanıldığında güvenli olarak kabul ediliyor ancak nasıl depolandığına bağlı olarak tehlikeli olabiliyor.