LGBTİ onur yürüyüşüne polis saldırısı

İstanbul Valiliği tarafından yasaklanan 15. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü polis ve gericilerin saldırısına sahne oldu.

Taksim ve tüm İstiklal Caddesi ablukaya alan polis ekipleri , “Tehditleriniz , baskılarınız bize vız gelir bize” şiarıyla Miss sokakta toplanan LGBTİ üyelerine köpek ile plastik mermi ile saldırdı. Görevini yapmaya çalışan gazetecilere de müdahale eden polisler, basın mensuplarının Rottweiler ve kurt köpekleri eşliğinde kovalaması dikkat çekti.

İstanbul Valiliği tarafından yasaklanan 15’inci LGBTİ+ Onur Yürüyüşü gericiler ve polislerin saldırısına sahne oldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim Meydanı’nı ve İstiklal Caddesi’nin tüm sokaklarını TOMA‘lar ve kontrol noktalarıyla ablukaya altında alan polis ekipleri, yurttaşların caddeye girmesine izin verirken, LGBTİ bireyleri engel oldu. Bu ayrımcı uygulamaya tepki gösteren LGBTİ bireyleri ve polis arasında sık sık gerginlik yaşandı. Yasağı televizyonlara değerlendiren bir trans birey gericiler tarafından tehdit edildi; Miss sokak girişinde polislere tepki gösteren bir genç ise etrafı sarılarak feci şekilde darp edildi.

Bu keyfi engel üzerine Miss sokakta toplanan LGBTİ’lere polis köpek eşliğinde saldırdı. Kitle üzerine plastik mermi sıkan polisler, gazetecilerin de çekim yapmasını engelledi. Miss sokakta bekleyen basın mensupları özel polis birimleri tarafında Rottweiler ile kurt köpekleri eşliğinde kovalandı.

‘TEHDİTLER, BASKILAR VIZ GELİR BİZE!’

Tüm engellemelere rağmen Miss sokakta bir araya gelen LGBTİ üyeleri basın açıklaması yaptı. Açıklama İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği aktivisti Ebru Kırancı tarafından okundu. “ Bizler aşkın ve cinsiyetin devrimini ilan edenleriz” diyerek sözlerine başlayan Kırancı, “ Bizler dışlanan, görmezden gelinen, yılmayanlarız. Bizler yalnız değiliz, yanlış değiliz; vazgeçmiş hiç değiliz. Valilikler, hükümetler, devletler değişir biz kalırız. Tehditler yasaklar, baskılar vız gelir bize vız” dedi. Bunca senedir yürüyüş yapmayı özlediklerini ifade eden Kırancı, “Yürüyüşümüzü özlüyoruz. Yürüyüşümüzden vazgeçmiyoruz. İstanbul LGBTİ + 25 yılını kutluyoruz ve gurur duyuyoruz kudurun ayol” diye konuştu.