Fransanın yüksek tirajlı gazetesi Le Monde, Batı Kürdistanda halkın kendi yönetimini saðlamasını PKKnin Kürtleri Şam rejimine karşı harekete geçti başlıðı altında ele ele alarak, Suriye iç savaşında bir Kürt devletinin embriyonu mu oluşmakta? diye sordu.
19 Temmuzda Kobani kenti yönetimini almasının ardından ardından Batı medyası genel olarak Kürtlerin talepleri ve eylemleri konusunda sessizliðini sürdürürken, Fransız medyasında konuyu ele alan ilk gazete Le Monde oldu.
Gazetenin Ýstanbul muhabiri Guillaume Perriernin imzasını taşıyan haber, Suriye iç savaşında bir Kürt devletinin embriyonu mu oluşmakta? diye sorularak, bu sorununun komşu Türkiyeyi son günlerde kaygılandırdıðına dikkat çekti.
KÜRTLER BÝR ÇOK KENTÝN YÖNETÝMÝNÝ ELE GEÇÝRDÝ
Gazete, Başar El Esad güçlerinin zayıflanmasından faydalanan Kürdistan Ýşçi Partisine (PKK) baðlı Kürt milisler Suriyenin kuzeyinde 19 Temmuz Perşembe gününden beri birçok kentini yönetimini ele geçirdi. Tek bir silah sıkılmadan, Kürt bayraðı ve Abdullah Öcalan tarafından kurulan Marksist-leninist gerilla hareketinin amblemleri Halep eyaletinde, Suriye Devlet Başkanına baðlı kalan ordunun çekilmesi ardından Kürtçe ismi olan Kobaniyi geri alan Ayn Al-Arab kentindeki resmi binalara asıldı diye belirtti.
Bu hareketin tüm bölgeye yayıldıðını, Halepin kuzeyindeki Efrinden, Irak sınırındaki Derike, oardan Amude ve Dirbesiyeye kadar Kürtlerin Batı Kürdistanın özgürleşmesini kutladıðı ve Esad ailesinin portrelerini söktüðü ifade edildi.
KÜRTLER QAMIŞLONUN ÖZGÜRLÜÐÜNÜ BEKLÝYOR
Buna karşın Şamın halen Qamişloyu kontrolü altında tuttuðuna dikkat çeken Le Monde, geçen Cumartesi günü rejim karşıtı bir gösteri ardından Kürt halk savunma komiteleri ile çatışma yaşandıðını, bir kişinin öldüðü, bir çok kişinin de yaralandıðını hatırlattı.
PYDnin bir üyesi Şerzad Yezidi, Tüm Kürtler, idari ve siyasi başkent olarak deðerlendirilen Suriyedeki en büyük Kürt kenti Qamişlonun özgürlüðünü bekliyor. Ancak o zaman, Kürdistandaki özgürlük rüzgarını hissedebiliriz dedi.
QAMÝŞLODA ORDUYA ÜLTÝMATOM VERÝLDÝ
Yezidi, Birkaç gün içinde olabilir. Cuma günü, Halk Savunma Birlikleri Bölgeden tüm Suriye güçlerinin çıkması için talimat verdi. Aksi halde zorla çıkarılacaklar diye ekledi.
Şam yönetimi hem de, Körfez ülkeler ve Türkiye ile çok yakın olmakla yargılanan isyancılarla aralarına mesafe koyan Kürt azınlıðı bekleme pozisyonundaydı diyen gazete, Başar El Esad rejiminin bu kartı Türk komşusuna karşı kullanmak istediðini öne sürdü.
Perrier, bu çerçevede 40 yıldır haklarından yoksun olan 300 bin Kürde vatandaşlık verilmesi yönünde tedbir geliştirildiðini, PYD lideri Salih Müslimin sürgünden döndüðünü, 18 ayda yaklaşık 600 PYD üyesinin cezaevinden serbest bırakıldıðını belirtirken, binlerce PKK militanının da Suriyeye geçtiðinin iddia edildiðine işaret etti.
200 KONTROL NOKTASI KURULDU
Özgür Suriye Ordusunun alandaki ilerleyişine karşı PKK ve baðlı güçlerinin engel olduðunu yazan gazete, Özgür Suriye Ordusunun PYDnin siyasi kalesi Efrine girmek teşebbüssünün geri püskürtüldüðünü, aynı senaryonun Kobanide de gerçekleştiðini vurguladı. Bir PYD üyesi, Kürtlerin kendi güçleri var, ne Arap savaşçılara ne de dışardan gelen adamlara ihtiyacı yok dedi.
Fransız gazete, Kürt savaşçıların Suriyenin Kuzeyi ve Halepin doðusunda 200ü aşkın yol barajı kurarak ülkenin ikinci büyük kenti olan Halepin etrafını adeta kilitlediðini kaydetti. Gazete, Türkiye sınırı boyunca da çok sayıda geçiş noktasını kontrolü altına aldı, bu da isyancılara yönelik silah sevkiyatını yavaşlatıyor iddiasında bulundu.
Temel Kürt gücündeki bu tavır deðişikliðinin Temmuz ayı başında Hewlerde Kürt partileri arasında yapılan toplantıdan sonrasında denk geldiðine dikkat çeken gazete, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani başkanlıðında PYDnin dahil olduðu Halk Meclisi ile ve 12 Kürt partisinin yer aldıðı Kürt Ulusal Meclisi arasında anlaşma imzalandıðını hatırlattı.