Kuzey Suriye Heyeti: Fransa ile ortak çalışmamız devam edecek

Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşen Kuzey Suriye Heyeti, 'olumlu ve önemli bir görüşme yaptıklarını' açıkladı.

Kuzey Suriye ve Rojava’dan üst düzey yetkililerden oluşan bir heyet Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi.

Kuzey Suriye ve Rojava yönetimini temsilen bir heyet, Paris’te Elysee Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Kürt, Arap ve Suryani temsilcilerin yer aldığı Kuzey Suriye Heyeti’nin, TEV-DEM Eşbaşkanı Aysa Abdullah, Efrin Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hêvin Reşîd, Cizire Kantonu Dışilişkiler Konseyi Eşbaşkanı Siham Qiryo, Cizirê Bölgesi Yürütme Konseyi Üyesi Faner Gaêt, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Dışilişkiler Sorumlusu Rêdur Xelil, YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah ve Kuzey Suriye Özerk Yönetimi Fransa Temsilcisi Dr. Xalid İsa yer alıyor.

Kuzey Suriye Heyet ile Macron’un görüşmesi yaklaşık bir saat devam etti.

Görüşmeden sonra Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Fransa’nın Türk devletinin işgal tehdidine karşı Minbic'e asker göndereceği belirtiliyor.

Kuzey Suriye Heyeti de görüşmeden sonra bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Heyet adına TEV-DEM Eşbaşkanı Asya Abdullah kısa bir açıklamada bulundu.

Asya Abdullah görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi: ‘’Sayın Macron ile olumlu ve önemli bir görüşme gerçekleştirdik. Fransa daha önce de Kuzey Suriye’deki DAİŞ’e karşı mücadeleye ve özellikle de QSD’ye desteğini açıklamıştı. Efrin’e yönelik saldırı konusunda da sayın Macron olumlu bir tavır gösterdi. Biz kendilerine teşekkürlerimizi ilettik. Bu görüşmede, Efrin’e yönelik saldırı ve Efrin halkının kendi topraklarına geri dönmesi, DAİŞ’e karşı mücadele ve Kuzey Suriye’deki durumu konuştuk. Rojava ve Kuzey Suriye’deki tecrübe olumlu bir model olarak görüldü. Sayın Macron desteğini yineledi. Kuzey Suriye ve Efrin için desteğini tekrarladı. Efrin için diplomatik girişimlerini sürdüreceklerini iletti. Minbic’teki Fransa güçleri ile şimdiye kadar ortak bir çalışma yürütüldü. Daha güçlü bir ortaklaşmaya ihtiyaç var. Çünkü DAİŞ tehlikesi devam ediyor. Efrin saldırısıyla DAİŞ biraz güçlendi ve yeniden kendini toparlamak istiyor. Türk devleti de terör gruplarını Efrin’e yerleştirmek istiyor. DAİŞ herkes için tehlilekeli. Onun için birlikte çalışmalıyız. Sayın Macron da Demokratik Suriye Güçleri ile çalışmak istediklerini ve bu işbirliğinin güçleneceğini ifade etti.’’

Bir gazetecinin ‘nasıl bir işbirliği’ sorusu üzerine Abdullah, Fransa’da 23 Mart’ta gerçekleşen DAİŞ saldırısını hatırlatarak, ‘ne kadar ortak çalışırsak halklarımızı o kadar DAİŞ’den koruruz. Bunun birçok yöntemi var. Bunları güçlendirme imkanı vardır’ demekle yetindi.

Macron’un ‘Minbic’a asker göndeririz’ açıklaması hatırlatması üzerine Abdullah, ‘’bu olağan bir durum. Geçmişte de oldu, gelecekte de olacak’’ dedi.

Basın toplantısında, Efrin’deki son durum ve DAİŞ’e karşı mücadele konusunda gazetecilerin soruları yanıtlandı.

Heyet üyeleri, Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın DAİŞ’e yönelik destediğini ve Kuzey Suriye halklarına düşmanlığını örnekleriyle anlattı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklama: